100 г. Ньойски договор: документален филм показва драмата на българския народ

MOVE.BG ще отбележи годишнината от сключването на договора с безплатна прожекция на филма “Сага за попилените възможности”. Очакваме Ви на 28 ноември от 19:00 ч.


От Моята българска история, публикувана на 25 ноември 2019

След броени часове се навършват 100 години от една от ключовите дати в новата българска история. Дата, която оказва все още влияние върху българското население. Дата, която продължава да предизвиква напрегнати дискусии и обсъждания.

Това е датата 27 ноември 1919 година или сключването на мирния договор в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Договор, подписан от министър-председателя Александър Стамболийски след края на Първата световна война.

Точно 100 години по-късно - на 28 ноември (четвъртък) от 19:00 - програма “Моята българска история” на MOVE.BG ще отбележи тази дата със специална прожекция на новия документален филм “Сага за попилените възможности”. Лентата от 2018 година разкрива голямата драма, която преживява българския народ в своите неколкократни опити за осъществяване на националното обединение - радостта, болката, надеждата и покрусата. Събитията са предадени с помощта на множество архивни кадри и словото на бившия ректор на Софийския университет и сценарист на филма - проф. Иван Илчев

Филмът

Историята за сключването на договора от 1919 е предадена през пътуването на млад дипломат, който почти три десетилетия по-късно става свидетел на сключването на още един мирен договор с България - в Париж, след Втората световна война. Героят търси отговори и връзки, както видими, така и невидим. Режисьор на лентата е Ралица Димитрова, а оператор - Пламен Герасимов.

“Една от идеите на филма беше да се посочи или да се размишлява малко върху традиционните обяснения за датата на Ньойския договор, която традиционно се смята за една от най-черните в българската история. Исках да се оттласна от обичайните представи и да посоча някои неща, за които рядко се говори – че Ньойският договор обективно е от най-леките, наложени на победените страни, че Парижкият договор е относително лек, но и двата договора имат катастрофални последици за България. Идеята е да се погледне по-обективно,” обяснява пред БНР проф.Илчев.

“Ньойският договор прекъсва постъпателното движение на българския народ, издига високи стени между България и българите, които остават в Гърция и Кралството на сърбите, хърватите, словенците и турците. Парижкият мирен договор със съгласието на западните държави на практика ни хвърля в задушаващите прегръдки на Съветския съюз, от които не можахме да се освободим до 1989-а година.”

След прожекцията ще проведем кратка дискусия относно същността на Българския национален въпрос, опитите за освобождение на останалите под чужда власт българи и последиците от неуспехите. 

Заповядайте! Очакваме Ви на 28 ноември (четвъртък) от 19:00 в Coworking by MOVE.BG - улица "Сердика"№20, София.

Това определено е филм, който не искате да пропуснете. Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет сега.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Всеки месец организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение. Публиката на живо в MOVE.BG и зрителите в нашия YouTube канал и Facebook профил имат възможност да участва в дискусията с въпроси и коментари.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история” е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Добави в Календар 2019-11-28 19:00:00 2019-11-28 21:30:00 Europe/Istanbul 100 г. Ньойски договор: документален филм показва драмата на българския народ 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории