7 добри идеи: Инструменти за проверка на истината

Как да познаем лъжата във времето на постистината?


От Ана-Мария Тачева, публикувана на 5 юли 2017

Ако за широката публика думички като "постистина" и фалшиви новини започнаха да добиват смисъл и реални очертания през 2016 г. около президентската надпревара в САЩ, то в Източна Европа наличието на тези феномени е прието за нормално от едно 50 години насам. И все пак, масовото навлизане на темата в обществения дискурс обостри чувствителността и критичното мислене. Ако и вие сте започнали да проверявате по два пъти преди да се доверите на някоя публикация, представяме ви нашата селекция от 7 платформи борещи се срещу загнилите и вредни факти.

1. Snopes.com

Snopes.com е най-голямата и най-стара платформа за проверяване на достоверността на новини онлайн. Вдъхновен от страстта си към слуховете и градските легенди, журналистът Дейвид Микелсън създава сайта през 1994. Скоро Snores набира популярност не само в медийната среда, но и сред писатели търсещи вдъхновение. Платформата е спечелила множество награди, а архивът й е един от основните източници на информация в световен мащаб. Неслучайно сайтът носи името на семейството пакостници Сноупс от романа „Горящата Плевня“ на Уилям Фокнър.

2. WikiTribune

WikiTribune е платформа за новини, базирани изцяло на факти. Плод е на съвместната работа на журналисти и доброволци. Сайтът се стреми към равенство между медиите и обществото, прозрачност и неограничен достъп до информация за всички. За да избегнат субективния фактор в статиите си, WikiTribune предоставят източниците зад всяка от публикациите си. С цел постигане на възможно най-голям контрол на публиката над информацията платформата се спонсорира изцяло чрез дарения на читатели.

3. Вярно или Не

През 2016 Mediapool.bg създаде първата българска рубрика за проверяване на информация от българсаката преса. Вярно или Не анализира достоверността на важни за обществото твърдения и политически изказвания. От 17 години насам Mediapool.bg е първият ежедневно публикуващ новинарски сайт в България. Сайтът се стреми да предостави най-достоверната и качествена журналистика на читателите си.

4. Storyful

Storyful публикува безопасно и забавно видео съдържание. През 2016 съвместно с Moat, една от водещите компании за онлайн маркетинг проучвания, Storyful създаде мрежата Open Brand Safety. Чрез Оpen Brand двете платформи проследяват линковете на видеа с подвеждащо или екстремистко съдържание до първоизточника. Функцията позволява на Storyful да предпази потребителите си от опасно съдържание. В същото време Moat могат да гарантират на клиентите си, че рекламите им няма да попаднат на сайтове с информация, която може да навреди на имиджа им.

5. Bairak.bg

Bairak.bg e друга инциатива на Mediapool.bg с цел събуждане на критичното мислене спрямо публикуваната онлайн информация. Сайтът, създаден под формата на възрожденски вестник, има забавната функция за създаване на фалшива новина за приятел. Чрез споделяне на шегата във Фейсбук инициативата лесно набира популярност. Сайтът съдържа и основни съвети за разпознаване на неверни новини.

6. StopFake

StopFake е платформа, създадена през 2014 от професори и студенти по журналистика с цел проверка и опровергаване на грешни факти в украинските медии. В момента платформата разполага с архив на пропагандата в Унгария и провежда обучения по разпознаване на грешна информация. Организацията има клонове в почти всички страни в Европейския съюз, сред които е и България, както и партнъори в Турция, Сирия и Русия.

7. OKO.Press

Създадена през 2016, OKO.Press е платформа за разследваща журналистика и проверка на факти, публикувани от медиите в Полша. На сайта на организацията могат да бъдат намерени анализи на политическата сцена в страната и анкети за важни за полското обществото въпроси. OKO.Press е изцяло финансирана от своите читатели.

MOVE.BG

тагове
Автор
още по темата

още от 7 добри идеи