Всяка капка жълтица. Как да станем по-богати, като пестим вода?

А вие пестите ли вода? Предлагаме ви няколко добри идеи, за да запазим този важен ресурс и за бъдещите поколения.


От Милена Цветанска, публикувана на 7 февруари 2020

Човешките същества се възприемат като най-висши господари на природата и смятат, че с технологии могат да оправят всяка каша, която забъркат. Това е един от отговорите на въпроса защо не ценим водните ресурси и ги разхищаваме .

71% от  повърхността на Земята е заета от вода – не е ли достатъчно за вечни времена!

Новината за тези оптимисти е, че на нашата планета не разполагаме с неограничено количество от този ценен природен ресурс. Освен това, 97% от водата е солена, прясната вода е само 3%, а едва 0,5% става за пиене.

Вкъщи харча нищожно количество вода в сравнение с големите индустрии

Водата е жизнено необходима и спестяването на всяка капка има значение. Докато водата свободно се лее от чешмите ни, рядко се замисляме как я разхищаваме.

Бихте ли успели да водите нормален начин на живот с 50 литра вода на ден, като имате предвид ,че средната дневна консумация на човек по света е между 100 и 300 литра? Само с 50 литра, обаче, са принудени да се справят хората в Кейптаун, където миналата година бяха въведени драконовски мерки заради тежка суша. Какво означава това:

2 минути душ, 2 пъти миене на ръце, 1-но  пускане на водата в тоалетната, 1-но миене на чинии, осем чаши вода. Някои хора дори влизат да се къпят с включена аларма, която сигнализира, че са изтекли двете скъпоценни минути.

Още по-тревожна е, обаче, алармата, която трябва да събуди хората по света и да им напомни, че 10% от човечеството живее без достъп до питейна вода, а друга част по същото време използва количество вода в пъти по-голямо, отколкото е  необходимо.

И все пак надеждата е в новите технологии 

Кризите раждат и нови решения, които смели експериментатори предлагат и предприемчиви инвеститори подкрепят. Ето 5 начина да погледнем в бъдещето.

От отпадна към питейна вода

Датският град Орхус пречиства отпадните си води с помощта на отпадни води. Как става, така че питейната вода е бистра благодарение на отпадните води? В опит да открият ефективни енергийни източници, местните власти се насочили към канализацията на града. Отпадните води се изпомпват и съхраняват при 38 градуса. Когато към тях се прибавят подходящи бактерии се създава биогаз. При изгарянето му се отделя енергия, а полученото електричество се използва за пречистване на водата от градската канализация. Процесът е познат отдавна, но в град Орхус са успели да го превърнат в работещ за целия град, като спазват всички екологични норми.

Вода на хапки

Група британски изобретатели предлагат сферична капсула, чиято мембрана е от водорасли и в нея може да се съхранява вода. Мембраната е безвредна, здрава е, разгражда се бързо за разлика от пластмасовите бутилки и струва 1 пени. Сега британците произвеждат около 2 хиляди опаковки на ден. Те продължават да усъвършенстват сферите като разработват по-големи капсули, които да съдържат  по-голямо количество вода.

Ще хапнеш ли и ти?

Бамбукова кула

Тя улавя вода от въздуха. Идеята е на италианския дизайнер Артуро Витори. Тя се ражда в Етиопия, където хората страдат от безводие, а кладенците им са опасно замърсени.

Кулата “се плете” на ръка от бамбукови пръчки, а скелето се издига на около 12 метра от земята. В него се поставя мрежа от полипропиленови влакна. Нататък действат законите за кондензиране на водните пари при промяната на температурата на въздуха през деня и нощта. Уловените в мрежата капки се стичат в специален резервоар и така на ден могат да се съберат около 100 литра вода от въздуха.

Умно земеделие

Сензори контролират нивата на водата в река Верде, Аризона. Хората са се заселили в долината именно заради богатството на реката. Днес земеделците в района осъзнават, че реката е не само тяхното минало, но и тяхното бъдеще. Водата в нея не е неограничена, така че черпят за работата си толкова, колкото се нуждаят. 

Сензорите отчитат нивата на водата и специална преграда се вдига или сваля автоматично, за да осигури оптимално количество за фермерите. Освен това, те са поставили и ръчно контролирани прегради в специално изкопани канавки покрай обработваемите земи, за да осигуряват постоянен приток на вода към земеделските полета.

Ловец на мъгла

Има места в света обаче , където няма реки и единственият източник на чиста вода е мъглата. А тя трябва да бъде заловена.

Изобретателите от Масачузетския институт съвместно с техни колеги от Чили разработват мрежи, които улавят водата от мъглата. Нишките са от неръждаема стомана със специално покритие, което позволява капките по-лесно да се плъзгат и да се събират в специален резервоар. Постижението засега е 12 литра вода на ден за всеки квадратен метър от мрежата, което е от огромна помощ за земеделците в някои от най-сухите области на Чили.

Воден калкулатор за лично ползване

Според някои мрачни прогнози не след дълго хората ще могат да ползват само по 50 литра, т.е. двеминутен душ. Колко вода харчите днес - това можете да проверите на водния калкулатор, който предлага GRACE Communications Foundation.

Така ще разберете дали е време да промените  навиците си - да пестите вода вкъщи и в градината, да промените начина си на хранене, да промените начина си на пазаруване, да спестявате енергия, а така и вода.

МOVE.BG застава зад тази философия – да бъдем зелени и богати.

А ти сподели как ти спестиш вода? Разкажи ни идея номер 7.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла