7 иновативни фестивала за култура в България

Запознай се с онези събития от културния ни календар, които лансират нови идеи, култура, технологии и естетика


От МOVE.BG, публикувана на 25 октомври 2016

Отправяме поглед към седем събития, които поддържат пулса на България в ритъм със сърцето на съвременната култура в Европа. По-голямата част от мероприятията в нашата селекция* са независими и тяхната реализация е възможна, благодарение на усилията на иновативни културни предприемачи и артисти.

DА Fest

7 иновативни фестивала за култура в България

Снимка: Dara Krstic

DA Fest е международен фестивал на дигиталните изкуства, организиран от Националната художествена академия (НХА), чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

TypoFest

7 иновативни фестивала за култура в България

Снимка: Боряна Пандова

От 2014 г. България може да се похвали със свой фестивал, посветен на облика на буквите. В унисон с нарастващия интерес към шрифта и типографията, организаторите търсят решение на проблема с малкото професионално подготвени специалисти в областта. Абсолютното навлизане на дигиталните технологии във всички аспекти на живота води към постоянно развитие на визуалния облик на текста, предразполага към търсене на нови решения, а типографията има своите тънкости, които трябва да бъдат изследвани и познавани. Фестивалът включва разговори, конференции, работилници, обучения и изложби, също така срещи със световни специалисти в областта на шрифта. В рамките на TypoFest може да проследите целия процес по създаването на един шрифт - от първaта скица на листа до пълната дигитализация на новия шрифт.

180 градуса - Фестивал и лаборатория за иновативно изкуствo

7 иновативни фестивала за култура в България

Снимка: 180 градуса

Целта на екипа на 180 градуса е да предостави условия на млади артисти да развиват иновативните си творчески идеи и да привлече нова публика за тяхното изкуство. Обменът на знание, креативни похвати и новости на международната сцена между чуждестранни и български професионалисти в сферата на съвременното изкуство са пътят към реализацията на тази цел. 

ACT festival

7 иновативни фестивала за култура в България

Снимка: ACT Festival

АСТ фестивал за свободен театър в София се превърна в ежегодна инициатива и платформа за представяне и диалог. С всяка следваща година програмата, включените артисти и тематичния обхват на събития се радват на растеж и международен интерес. В рамките на фестивала може да се запознаете с най-смелите съвременни български театрални проекти, които излизат извън рамката на традиционния театър, боравят с нови медии и подходи. Работата на Асоциацията за свободен театър далеч не се ограничава в само в организирането на фестивала. ACT е активен участник в диалога за формиране на законовата уредба и стратегията в областта на изпълнителските изкуства в страната и работи активно в посока отваряне на българската свободна сцена за процесите в европейското културно поле и нейното активно представяне в международен контекст. Поредното издание на фестивала предстои съвсем скоро - 11 до 17 ноември в София.

Know-How / Show-How

7 иновативни фестивала за култура в България

Снима: Know-How/Show-How

Международната лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси Know-How / Show-How събира професионалисти и студенти от сферата на графичния дизайн и близки до него дисциплини, като фотография, илюстрация, издателска дейност, реклама, изпълнителски изкуства, архитектура, литература, продуктов дизайн, теоретични дисциплини и всеки, който има желание да развие своя творчески потенциал. Акцент се поставя върху мисленето в контекст и създаването на творчески концепции, които имат социален и икономически принос.

ONE Design/Architecture/Dance Week - Пловдив

7 иновативни фестивала за култура в България

Снимка: Лина Кривошиева

Безспорно, всички фестивали под шапката на ЕДНО са сред най-мащабните независими и иновативни културни събития в България. Платформата се доказа през годините като двигател на местната културно-творческа индустрия. Освен с провеждащите се през последните години в Пловдив гореизброени издания и техните предшественици - софийските седмици на танца, дизайна и архитектурата, ЕДНО могат да се похвалят с богато портфолио от концерти, партита, изложби, акции, двуезичната книга Българската нова вълна, национални и международни конкурси, фестивалите Sofia Contemporary и Mellow Music Festival.

Contempo - Варна

7 иновативни фестивала за култура в България

Contempo 2012 , Варна. Kураторски проект на Мария Василева
Фотокредит : фондация "Рая Георгиева"

Фестивалът за съвременно изкуство във Варна contempo e некомерсиална платформа за насърчаване, популяризиране и представяне на творчеството на млади автори до 35 години. Целта на събитието е в динамичен вариант да представи творческите търсения и тенденции в младата арт генерация, да насърчава тяхното творчество и да дава сцена за реализация на артистичните им провокации. Чрез contempo, освен традиционните за изобразителното изкуство места, се усвояват и нестандартни пространства, като се пропагандират идеи, нова култура и естетика.

*Селекцията не претендира за абсолютна изчерпателност. 

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от 7 добри идеи