Стимулирането на зелените инвестиции днес може да превърне България в лидер по устойчиво развитие

Около това се обединиха участници във форума “Accelerate Green”, чийто ко-модератор беше Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.


От МOVE.BG, публикувана на 21 април 2022

Зелените инвестиции са инвестиции в бъдещето и те могат да помогнат България да се превърне в един от лидерите по устойчиво развитие. Това е един от изводите от международната конференция “Accelerate Green: политики и практики за стимулиране на зелените инвестиции в бизнеса”, в който участваха политици и експерти по темите, свързани с устойчивите финанси и тяхното значение за решаване на климатичната криза. Събитието беше организирано от Green Finance & Energy Centre - тинк-танк за устойчиви финанси и енергетика, иницииран от Българска фондова борса, сред чийто партньори е MOVE.BG.

Конференцията включваше два панела и общо над 20 участници, сред които вицепремиерът по европейски средства Асен Василев и вицепремиерът по климатични политики Борислав Сандов. Доц.д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, беше водещ на панела за тенденциите и политиките, свързани със зелените инвестиции, а Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, беше модератор на панела за добрите практики и ролята на общностите.

Accelerate Green

Глобалните кризи, включително войната в Украйна, правят темите за зеления преход и устойчивите финанси още по-актуални, заяви г-н Моравенов, който откри конференцията.

“Стартът на зелената трансформация е факт и процесът е необратим, а и ще бъде катализиран от войната в Украйна. Считаме, че дойде моментът заедно всички заинтересовани страни да действаме - да дефинираме и трансферираме политиките и да следваме най-добрите световни практики за устойчивото развитие на България.“

Глобалните кризи освен предизвикателства предлагат и възможности, сподели Саша Безуханова. Затова всички в България трябва да работим заедно и целенасочено, за да превърнем страната ни в един от лидерите по устойчиво развитие в Европа. Водени от тази мотивация MOVE.BG инициира преди две години Коалиция “За зелен рестарт” - безпрецедентно обединение на иновативни бизнеси, зелени организации и учени в подкрепа на зеленото и иновативно развитие на България.

“За климатичните промени и зелената трансформация все още говорим малко салонно, малко академично. Правят се програми, но сякаш това не е дневният ред, с който всички в бизнеса и във финансовия сектор живеем. А той трябва да бъде първи приоритет. В последните години и в момента сме свидетели на поредица от кризи като ковид кризата, войната в Украйна - те драматично променят живота ни. Но истината е, че ефектите от климатичната криза са потенциално много по-разрушителни и днес, веднага всички трябва да предприемем мерки. 

За да постигнем целта за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 1.5 градуса, днес трябва да инвестираме над 75 трилиона долара на глобално ниво. Това е цифрата, която се изисква от нас - тази цифра не трябва да обезкуражава, а трябва да помислим какви са алтернативите на преките инвестиции,” заяви г-жа Безуханова и допълни:

“В момента светът се пренарежда и причината са този тип кризи, шокове, които откриват много възможности - вече е ясно, че икономиката на утрешния ден е зелена и дигитална Проспериращите държави на утрешния ден са тези със защитената природа и ако ние искаме България да бъде в групата на тези държави с тези икономики, трябва днес да работим всички заедно.”

Снимка: Green Finance & Energy Centre.

Добрите практики

Добрите практики и работещите примери бяха във фокуса на втория панел на конференцията, модериран от Саша Безуханова, в който взе участие вицепремиерът Борислав Сандов, представители на ООН, на бизнеса и академичната общност от България.

Решенията за климата трябва да бъдат хоризонтални, сподели Саша Безуханова, откривайки панела и даде пример с най-новия проект на MOVE.BG - Министерство на климатичния преход и зелената трансформация в метасвета. Целта на този проект във виртуалния свят е да изиска създаването на екипи от климатични експерти във всички министерства в България, така че страната ни да въведе холистичен подход към климатичните политики и да извърши успешен зелен преход.

Тази хоризонталност трябва да бъде въведена не само в държавата, но и в бизнеса, сподели г-жа Безуханова пред присъстващите над 300 представители на финансовия сектор в залата.

“Ако искаме ние да сме сред лидерите на утрешния ден и България да има място сред тези, които определят дневния ред на Европа и на света, би трябвало във вашите бизнеси, банки да имате sustainable officers - специалисти по устойчиво развитие. Би трябвало тези хора да бъдат част от бордовете ви, от хората, които вземат решенията - това е, което правят модерните компании.

Също така, би трябвало да инвестирате част от ресурса си в стимулиране на научни разработки в сътрудничество с академичната общност."

Вицепремиерът Сандов подчерта, че Европейският съюз осъзнава ясно, че стимулирането на зелените инвестиции днес е от водещо значение за успешен зелен преход и затова са създадени редица инициативи, включително и за привличането на бизнеса като партньор - например, чрез Таксономията за устойчивите финанси.

Най-големият обем инвестиции в световен план са именно по отношение на зелената трансформация, а със зеления преход са свързани и най-големите иновации днес, сподели г-н Сандов и допълни, че това ни показва, че не става въпрос за процеси утре или след няколко години, а за днес.

“Въпросът е дали България живее в днешния ден на света или във вчерашния. Много ми се иска да се е съмнало.

Това, което прави правителството, е да се адаптира към тази среда, посредством структурата си, приоритетите си, коалиционното споразумение, Плана за възстановяване, оперативните програми. Не става въпрос едно министерство да бута нещата, свързани с климата, а става въпрос за хоризонтални действия.”

Лиза Ремке, заместник координатор на инициативата на ООН за устойчиви фондови борси, също наблегна на необходимостта от общи действия. Г-жа Ремке посочи, че основните глобални цели за устойчиво развитие са с крайна дата 2030 годна, която е много близо, а ние имаме все още много работа, за да извършим успешно тези задачи. Изпълнението им изисква всички заинтересовани страни да бъдат активни и да участват и затова ООН създава редица инициативи като тази за устойчивите борси, в която вече участват над 100 от фондовите борси по света и която подпомага прилагането на ESG стандартите във финансовия сектор.

“Работим с фондовите борси, защото те имат основна роля във финансовата система. Те имат връзка и с емитиращите компании, и с инвеститорите, както и с регулаторите, и със законотворците. Те са пресечна точка на много от заинтересованите страни.”

От няколко седмици в България има проект, който помага на компаниите в прилагането на ESG стандартите - това е платформата “Oxygen” на БФБ, която базира софтуера си на данни чрез партньорство с greentech стартъпа Plan A, посочиха организаторите на конференцията "Accelerate Green".

“Искам да поздравя БФБ за решението да създадат платформата “Oxygen”, която създава рамка и възможност компаниите да отчитат своите ESG показатели. Това е една доста важна стъпка в посока на това бизнесите да планират своите действия на базата на данни и така да постигнат бъдеща конкурентоспособност - именно това ни дават ESG стандартите," сподели г-жа Безуханова и допълни;

"Тези стандарти са важни не защото са задължителни за едни компании и ще станат такива съвсем скоро за други. ESG прилагането е инвестиция, която правим в бъдещето и конкурентоспособността на икономиката ни и на бизнесите ни."

Гледайте пълен запис на конференцията тук.

Хоризонталният подход в България

Посетете най-новия специален проект на MOVE.BG - Министерство на климатичния преход и зелената трансформация в метасвета. Разберете защо са необходими климатични експерти в отделните министерства и какво ще правят те - направете разходка из #metaverse тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла