За по-чист въздух: AirLief

Срещаме ви с Петър Живков, основател на високотехнологичния зелен стартъп AirLief.


От МOVE.BG, публикувана на 16 октомври 2020

Знаете ли, че?

Мръсният въздух предизвиква преждевременната смърт на 400 000 души годишно в Европа, според данни на Европейска агенция за околна среда.

Какви са решенията?

Програма “Градска джунгла” на MOVE.BG издаде специална брошура, чрез която ви запознаваме със 7 български предприемачи, създаващи иновативни решения на световни екологични предизвикателства от България. Проектът е част от инициативата ни за зелен рестарт на българската икономика след коронавируса. 

Днес ви срещаме с поредния новаторски проект през погледа на неговия създател - базираният в София стартъп AirLief, който разработва умна маска и приложение за борба с мръсния въздух. Повече за проекта ни разказва неговият създател - Петър Живков.

Какви са основните предизвикателства при борбата с мръсния въздух?

Основното предизвикателство е въздействието на мръсния въздух върху здравето на хората. Другият главен проблем са количествата пластмаса и текстилен отпадък, които остават от масово използваните в момента маски.

AirLief разработва два продукта: дигитална система и филтрираща маска за лице. При производството на маската е постигнат най-добър баланс между цена, устойчивост и възможност за многократна употреба. Използваме компоненти от рециклирани пластмаса и текстил, като същевременно се стремим техният живот да бъде максимално дълъг.

Какво е въздействието на това предизвикателство в България/Европа?

Генерираните количества пластмаса и текстилен отпадък от маските за лице са проблем, който въобще не е адресиран и няма конкретни данни. В същото време, милиони еднократни маски се изхвърлят всеки ден. Преките ни конкуренти и изобщо останалите участници на пазара не обръщат внимание на устойчивостта, залагайки на продукти за еднократна употреба или употребявайки изкуствени материали и пластмаса без оглед на рециклирането им.

Какви са решенията, според Вас?

Нашето решение е разработката на прагматични продукти и услуги за лична защита от мръсния въздух, като, също така, те са и стъпка към същинското решение на проблема - намаляване на отделянето на вредни вещества във въздуха. По време на производството използваме 3D тъкачна система, която намалява до минимум текстилния отпадък по време на производство, а компонентите ни са от полипропилен и рециклиран текстил, чийто живот е значително по-дълъг от еднократните маски.

Какво предлага вашият продукт?

Нашите продукти - маска и мобилно приложение Air- Lief - предлагат персонално решение на проблема с въздуха в замърсената градска среда. Имаме устойчиви решения за широк кръг потребители с различни нива на активност. В производството на FFP маската се използват рециклирани продукти с цел затваряне на производствения цикъл в максимална степен, а мобилното приложение е персонализиран съветник по проблема с въздуха.

Каква е мотивацията ви да разработвате иновативен бизнес проект с кауза?

Създателите на AirLief се посвещават на лични проблеми, свързани с дихателни затруднения в дните с наситена замърсеност на въздуха. Първоначална фокус група са колоездачите в градска среда. Впоследствие много от клиентите ни с различен профил имат различни дихателни проблеми и ни разпознават като посредник за разрешаването им.

Кои са другите иновативни български предприемачи и защо са решили да развиват зелени бизнеси? Свалете безплатно брошурата ни “Зелените новатори от България” тук.

За зелен рестарт на българската икономика

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране ние от MOVE.BG инициирахме обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложенияСега е моментът!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла