Редки издания за изкуство с безплатен достъп заради коронавируса

В инициативата ни "Заедно можем повече" ви представяме добрия пример на учените от Института за изследване на изкуствата към БАН.


От МOVE.BG, публикувана на 9 април 2020

Българската академия на науките осигури безплатен достъп до редки и скъпи издания, свързани с анализ на важни културни процеси, явления и личности от България и света. Инициативата на екипа на Института за изследване на изкуствата е поредният положителен пример, с които ви запознаваме чрез кампанията ни за популяризиране на добрите жестове време на коронавируса “Заедно можем повече”

Според учените в условията на физическо дистанциране и при затворени културни и образователни институции заради COVID-19 е важно ценителите на изкуството да продължат да имат срещи с него, макар и онлайн. Изданията, които са с временен безплатен достъп, са 14. Всички те са специализирани научни изследвания, които са доста подробни и богато илюстровани. Те са с малък тираж, скъпи са и са предназначени предимно за експерти, но сега ще бъдат достъпни за всички безплатно и то докато сме вкъщи и пазим себе си и другите около нас.

 "[...] Учените вярват, че в състояние на криза и ограничена комуникация подобни книги биха допринесли за по-лесното понасяне на принудителна самоизолация,” се казва в прессъобщение на Института за изследване на изкуствата.

Сред трудовете с безплатен достъп са изследвания за културата в България през XX, за динамиката на културните процеси от гледна точка на трансфера и паметта, за новата звукова сетивност и творческите проекции в концерта, за образователните и художествени аспекти на куклата, за съвременното музикално мислене и други. Няколко от изследванията са посветени на християнското изкуство: изследване на криптографията, на корпуса на стенописите от първата половина на XX век в България, на мястото на гръцките зографи в България след падането на Константинопол. Вижте пълния списък тук.

Заедно можем повече

Срещнали ли сте добри примери, които ни показват защо е важно да си помагаме в дни на предизвикателства и изпитания? Споделете ни за тях на contact@move.bg, а ние ще разкажем тези истории, за да достигнат до повече хора и да вдъхновят. Станете част от кампанията ни "Заедно можем повече".

Да сме съпричастни и отговорни, да правим добро и да разпространяваме добрия пример: това ни обединява в общество, което гледа към бъдещето. Днес, по време на борбата с ефектите от коронавируса, много хора показват, че с всеотдайността, работата и човечността си могат да преодолеят предизвикателствата, които изискват нашата съпричастност повече от всякога.

Нужно ни е да знаем за тях не просто заради признанието и опита, който всеки от нас може да избере да приложи, а и като стимул и опора във време на несигурност.

Споделете ни добрите примери на contact@move.bg.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура