Сателитни снимки показват последиците от пожарите в Австралия

Благодарение на отворените данни всеки един от нас може да “изследва” какво се случва в родината на кенгуруто, както и на всяка една друга точка от нашата планета.


От Марин Маринов, публикувана на 8 януари 2020

Защо е важно да знаем какво се случва в Австралия, погледнато чрез данни от сателитите? Необходимо ли е това знание да бъде достъпно за всеки? Как отворените данни биха помогнали за справяне с последиците и предотвратяване на бъдещи подобни кризи?

Още от началото на надпреварата със сателитите в края на 50-те години на XX век, те винаги са били важен източник на информация за това какво се случва в природата и какви мерки трябва да предприемем. С развитието на цифровите технологии и разпространението на интернет, част от тези данни стават достъпни за всички.

Днес в реално време можем да следим какво се случва на Земята. Голяма част от данните на европейската програма “Коперник” и на американската космическа агенция НАСА са свободни за използване и анализиране от всеки един от нас. Целта е да се стимулира разпространението на знание, научния разговор, както и развитието на иновативни идеи и проекти чрез използване на новите поколения сателити и дигитални технологии.

Какво се случва в Австралия?

Данните от “Коперник” и НАСА показват пълна картина на случващото се в Австралия и какви са последиците от пожарите там не само за родината на кенгуруто, но и за всички нас. Можем и да проследим мащабите на трагедията по различни показатели: действащи пожари, изгорени площи, разпространение на огнената стихия, качество на въздуха, качество на почвата, движение на вредните газове от пожарите към другите части на земното кълбо...Предлагаме Ви няколко примера.

Остров Кенгуру

Изкуствените спътници на Земята ни показват как се развиват пожарите и какви са последствията в една от силно засегнатите части на Австралия - остров Кенгуру.  Той е известен с това, че е на практика един спасителен остров за стотици редки растителни и животински видове, включително птици, които не се срещат никъде другаде по земното, както и над 25 000 коали. В тази част от Австралия природната екосистема, поне преди пожарите, беше изключително добре запазена.

Нещата, обаче, се промениха. Как се случи това? 

Ситуацията на 16 декември, 2019 година ⬇️

Автор: Пиер Маркузе. Снимката е създадена, използвайки Copernicus Climate Change Service information [2019] и Copernicus Atmosphere Monitoring Service information [2019].

Как се развиват пожарите десет дни по-късно, на 26 декември, 2019 година ⬇️

Автор: Пиер Маркузе.Снимката е създадена, използвайки Copernicus Climate Change Service information [2019] и Copernicus Atmosphere Monitoring Service information [2019].

И ситуацията от преди броени часове, 7 януари, 2020 година. Вече над една трета от земята на острова е "изгоряла" със стотици загинали растения и животни ⬇️

Автор: Пиер Маркузе. Снимката е създадена, използвайки Copernicus Climate Change Service information [2019] и Copernicus Atmosphere Monitoring Service information [2019].

Другите части на Австралия

Можем да правим и сравнения.

По същото време на 7 януари: как изглежда източното крайбрежие на Австралия след краткия период на захлаждане. Вижда се временно “успокояване” на Земята в сравнение със ситуацията на острова ⬇️

7 януари, 2020 година. Автор: програма "Коперник". Снимката е създадена, използвайки Copernicus Climate Change Service information [2020 и Copernicus Atmosphere Monitoring Service information [2020].

Засяга всички ни

Чрез отворените данни можем в реално време да следим как пряко ни засяга случващото се в Австралия.

Засечени са високи нива на аерозолите в съседна Нова Зеландия ⬇️

7 януари, 2020 година. Автор: програма "Коперник". Снимката е създадена, използвайки Copernicus Climate Change Service information [2020 и Copernicus Atmosphere Monitoring Service information [2020].

Далеч след Австралия и Нова Зеландия

Последствията от пожарите бързо "пристигат" и до далечни съседи. На тази снимка виждаме пътя на въглеродния оксид (CO) от Австралия до Латинска Амери - той бързо “изминава” над 11 000 километра. Концентрацията на големи количества CO са опасни за здравето на хората и животните ⬇️

7 януари, 2020 година. Автор: Айбън Амезтоу. Снимката е създадена, използвайки Copernicus Climate Change Service information [2020 и Copernicus Atmosphere Monitoring Service information [2020].

Защо са важни тези данни?

Около нашата планета има изстреляни и продължават да се изстрелват много изкуствени спътници - в момента те са над 2200. Повече от тях се използват за търговски цели, като осигуряване на комуникации и навигиране на устройства (гоелокиране), друга част са собсвеност на държави и са в Космоса с научни и военни цели. Именно научно-изследователските сателити осигуряват възможността да използваме свободно знанието за Земята и Космоса.

Отворените данни и отворената наука са едни от основните приоритети на Европейския съюз. Даването на достъп до изключително богатата база данни от изследователските сателити на “Коперник” е средство да се търсят нови подходи за решаване на световни предизвикателства като засушаване, горски пожари, замърсяване на водата и въздуха. По този начин се стимулират новият поглед, новите идеи и крос дисциплинираното сътрудничество, което е най-успешният начин за намиране на работещи решения. Редица иновативни бизнеси са резултат от "изследването" на тези данни от непрофесионалсти.

В момента “Коперник” е най-големият източник на отворени данни за Слънчевата система . Всеки ден програмата произвежда над 12 терабайта данни от сателити и от няколко хиляди различни видове сензори, разположени из цялото земно кълбо, включително дълбоко в морета и океани или високо в атмосферата. Данните от "Коперник", можете да изследвате и вие.

Има и няколко по-лесно за навигиране и свободни за ползване продукти, разработени на основата на събраната от програмата информация. Те са с удобни интерфейси за агрегиране на данни по определени показатели. Например, Windy дава бърза и лесна информация за качество на въздуха, състояние на озоновия слой, нива на дъжд и сняг, прогноза за температура, вятър и морски вълни. 

Можете да управлявате картата за вятър и температура в Windy, както и да проследите развитието чрез бутона за старт на видео.

Темата за отворените данни е на дневен ред не само в Европа. Част от данните на американската космическа агенция НАСА са също достъпни за обработка и анализ. НАСА, “Коперник” и група подобни програми и организации по света заедно поддържат световна система за горските пожари. 

MOVE.BG и иновациите с отворени данни

Стимулирането на иновации чрез отворени данни е тема, по която MOVE.BG работи системно. През 2019 година Европейската комисия публикува сборника “101 идеи” за бъдещето на науката и иновациите в Съюза, основен на идеята да трите “О-та” на бившия еврокомисар Карлос Моедаш - отворена наука, отворени иновации, отворени към света. Сборникът е резултат от срещи с представители на науката, бизнеса, публичния и неправителствения сектор във всяка от 28-те държави членки. MOVE.BG беше домакин на българската сбирка и участва в представянето на сборника в Брюксел.

MOVE.BG e партньор на НАСА за провеждането на състезанието с отворените данни на агенцията NASA Space Apps Challenge.

Всеки месец заедно със списание “Българска наука” организираме форматаНауката решава проблеми: срещи разговори с млади и можещи български учени, които чрез иновации търсят решения на световни предизвикателства.

Създаваме заедно нашето утре! 

Участвай в кампания

Дарения за инициативите на MOVE.BG

отвори
Автор
още по темата

още от Градска джунгла