България не само може да бъде, тя вече е fintech дестинация

Филип Генов за мястото на България на fintech картата на Европа


От МOVE.BG, публикувана на 23 юли 2018

18-ото издание на “Новаторите” беше посветено на финансово-технологичната индустрия и мястото на България на fintech картата на Европа. Наш гост беше Филип Генов, вицепрезидент и директор на специални и стратегически проекти в UniCredit и съосновател на Sophia Lab – проект, посветен на “събуждането” на финансови иновации.

“Eдно от нещата, които ме натъжават, е яростната злост, с която се самозаписваме в Б-групата. Ако махнем за момента Русия и Турция, България е най-силната fintech дестинация в Централна и Източна Европа.”

Филип е сред българите, които са се занимавали с финтек иновации още през 90-те години на XX век, когато този модерен термин все още не съществува. В началото на 25-гoдиишния си опит в сферата работи като IT. През 1993 година става част от екипа на UniCredit, който разработва първите системи за електронно и телефонно банкиране на територията на България.

Като основна своя мотивация Филип посочва човешката:

„Всички гледаме количествата хора, които са клиенти, говорим за обеми пари. Не всички обаче обръщаме внимание колко хора се занимават с това нещо. На мен тези хора са ми колеги и приятели. И моята мисия е да правя живота им по-лесен.“

Търсенето на иновации го отвежда до работа по ритейл, SME и корпоративно банкиране. Амбицията пък се оказва отправна точка за дейността му в почти всички държави в Източна Европа. През 2015 се връща в България и започва да се занимава и с рисков капитал.

Според него най-успешните fintech стартъпи в България вече са преминали през първия си и основен стадий на развитие. Предстои им обаче напасване и обмен на опит и знания, които са ключови за реализацията на добри проекти.

Филип коментира и PSD2 – новата директива в Европа, която изисква от банките да отворят вратите си към нови технологии и иновации, които да бъдат разработени и обвързани с функцията на институциите. Той смята, че PSD2 e най-силният лост на европейските финансови институции, заедно с европейските технологични компании, да оцелеят стратегически в борбата с глобалните американски технологични проекти.

Основните надежди за бъдещето са свързани с увеличаването на количеството предприемачи на родна територия и възможността им да пробиват на западни пазари. По думите на Филип Генов основното, към което българските иноваторски екипи трябва да се стремят, e:

“Да се създаде усещането за общност, усещането на самочувствие и усещането за част от света.”

Повече за новите идеи във финансово-технологичната индустрия може да научите в 18-ия епизод на “Новаторите”.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital