България и NASA Space Apps Challenge


От МOVE.BG, публикувана на 27 септември 2018

 

На 20 и 21 октомври България ще се включи за шести път в най-голямото в света технологично състезание за разработване на проекти, които са в полза на живота на Земята и Космоса NASA Space Apps Challenge. Конкурсът е за иновативни технологични решения с отворен код с използването на отворени данни, генерирани чрез мисиите на НАСА. Space Apps Challenge дава възможност на талантливи, иновативно мислещи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават. Могат да участват както ученици и студенти, така и всички в България, които имат интерес. Ежегодно екипи от всички континенти по света работят едновременно в рамките на 48 часа. Тази година на българска територия състезанието ще се проведе в Пловдив, Бургас, София и Русе. Организациите-домакини са:

  • Технически университет - София
  • Бургаски Свободен Университет
  • Технически университет - Пловдив
  • Русенски университет „Ангел Кънчев“

Предизвикателствата са в категориите Земя и Космос. Очаква се те да бъдат обявени в началото на октомври 2018г., когато екипите ще могат да започнат да работят по своите проекти. Решенията могат да са на концептуално ниво, прототип или завършено решение за пазарна реализация. Няма възрастово ограничение за участие.

За всяка локация журито избира два екипа, които продължават към световните финали. Друга дългоочаквана изненада е специалната награда, която ще бъде обявена непосредствено преди началото на надпреварата.

Представянето на българските екипи до момента е повече от впечатляващо.

Още през 2013 г. проекта ChicksBook е избран за най-добър в света в категорията People`s choice. Отново български екип си поставя за цел да създаде оранжерии… които да могат да бъдат изпратени на Марс и наЛуната. НАСА класира GhOST в всетовния топ пет в направление Best Mission Concept. През 2014 г. друг, не по-малко зелен български прект на име Leaf Zone предлага възможно решение на проблема с озоновото замърсяване в близост до земната повърхност и е класиран сред най-добрите пет в категорията Best Use of Data.

През 2015 г. три от най-добрите 30 разработки в света са от България. За два дни наш екип успява да създаде работещ прототип на „умната ръкавица“ Valkyrie, която разпознава 16 различни движения и е способна да „научи“ още 60, с които биха могли да се управляват дори космически кораби. НАСА класира проекта за финалист в категорията Best Use оf Hardware. Отново е осигурено и българското присъствие сред пет в категория Best Mission Concept, благодарение на Rain of Fire – вдъхновяваща визуализация на съществуващите данни за метеорни тела и болиди. Robo-Fabric е от 15-те водещи разработки в категорията People`s Choice, който след гласуване от публиката на последния кръг достига до челната петица.

През 2016г. на местно ниво в България в София, Бургас и Пловдив са разработени 31 решения, от които 9 продължават на свтовните финали. Повече от постижение е, че българското решение Airify  е оценено от НАСА сред най-добрите 25 от общо 161 в света в категорията People`s choice, което след гласуване от публиката достига до 18-о място. Софийски екип разработва ADEPT - оценен като един от най-добрите пет на световно ниво в категорията Хардуер, а пловдивският SpacePort Futuristic Development попада в петицата на Best Mission Concept.

 

Kъде, кога, кой и как може да се включи?

Повече информация има тук и тук, както, разбира се, и във Фейсбук страницата а българските организатори.

 

Автор
още по темата

още от Актуално