Празник на българския дух


От Саша Безуханова, публикувана на 3 март 2020

Националният празник е символ на свободата на един народ, знак за принадлежност и извор на самочувствието. Той е ритуал, който събира духа на ‚племето‘, въздига го и зарежда с енергията си с нови сили за общ градеж и развитие.

Българският дух се е пречистил през много изпитания във времето. Историята ни е белязана от редица опити да бъде овладян и подчинен българският дух, да служи на чужди каузи и програми.

Смисълът да четем историята е за мъдростта на изборите ни днес. 3-ти март, за мен, е повод да направим тази равносметка и да осъзнаем, че не чужди ‚освободители‘ ни дават свободата. Свободата ни е волята ни да ни има като нация.

Да осъзнаем, че българският дух е този, който ни дава опора и навигация във време на пренареждане на света. Време, в което старите авторитети са все по-малко валидни и се откриват нови възможности за утвърждаване на идеи и общности с пораснала роля в Новото време.

Вярвам и знам, че българският дух носи заряда да утвърди авторитета на нацията ни в Новия свят. Негови носители са момчетата и момичетата, които развиват технологии на бъдещето от България, застъпниците на живот в хармония с природата, талантливите ни артисти, създаващи творби, достойни за водещите световни сцени, българите, които са посланици на културата, традицията и таланта ни по цял свят. Негови носители сме всички ние.

Нека да си позволим да гледаме на бъдещето на България от тази перспектива и да работим за него заедно.

И да честваме на националния ни празник свободния съзидателен български дух на нацията ни, която няма нужда от освободители, защото ние осъзнаваме и си позволяваме свободата и силата да градим заедно настоящето и бъдещето.

Автор
още по темата

още от Гледна точка