Безплатен онлайн достъп до учебниците на "Кеймбридж"

Решението е резултат от мерките за борба за ограничаване на коронавируса и нуждата от оставане вкъщи.


От Марин Маринов, публикувана на 18 март 2020

Една от водещите образователни институции в Европа и света - университетът на Кеймбридж - въведе временен свободен достъп до учебниците си. Мярката е резултат от желанието на университета да помогне на студенти и преподаватели, а и не само, в настоящата ситуация на спиране на лекции с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

“Кеймбридж”, който е създаден преди над 800 години, в момента обучава над 20 000 студенти. Безплатният онлайн достъп, който ще бъде валиден до края на месец май, включва учебниците за висше образование, издадени от университетското издателство и дигитализирани до момента за услугата Cambridge Core. Достъпът е отворен за цял свят, без изискване да бъдете студент или преподавател.

Учебниците са достъпни в HTML, като от университета препоръчват използването на браузъра на Гугъл - Chrome, където зареждането на този тип файлове става по-лесно. Поради засиления трафик в момента част от страниците зареждат бавно и се налага повторно зареждане (reload/refresh), за да се покаже търсеното съдържание.

Учебниците са групирани по категории, като има различни филтри, включително показване по години или зареждане само на цели книги по темата или и на глави по дадено направление от различни учебници. Книгите са разделени в 21 категории, включително “История”, “Икономика”, “Математика”, “Медицина”, “Религия”, “Философия”, “Философия”, “Земя и природни науки”, “Право”, “Политика и международни отношения”, “Социология”, “Инженерство”, “Език и лингвистика”, “Компютърни науки”. Например, със свободен достъп са “Разделеното кралство: историята на Великобритания от 1900 до днес”, “Наука и политика при климатичните промени”, “Изкуствен интелект”, “Дигитални иновации и предприемачество”, “Право на Европейския съюз”, “Международно право” и други.

Книгите и списанията на университета остават с платен достъп. По принцип малка част от учебниците и другите издания на "Кеймбридж" се публикуват свободно чрез инициативата за отворени данни и наука.

И други университети

В същото време, друга водеща британска образователна институция   - университетът на Оксфорд - даде безплатен достъп до специализираните си материали, посветени на COVID-19. Целта е да се подпомогнат изследователи, лекари, политици и всички останали със специализирано и доказано съдържание.

MOVE.BG и отворената наука

MOVE.BG работи системно в подкрепа на българските учени чрез популяризиране на тяхната дейност и свързването на новаторите в тази сфера. Всеки месец заедно със списание “Българска наука” организирамеНауката решава проблеми - предаване,   в което всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

MOVE.BG беше и домакин на българската спирка от мащабната обиколка на Европа - R&I Tour d’Europe, организирана от консултативната група RISE. В резултат на срещите беше издаден сборник със 101 идеи за бъдещето на научните изследвания и иновациите в Европа , съдържащ обобщените резултати, включително идеи на българските учени.  

Създаваме заедно нашето утре!

 

Автор
още по темата

още от Добрият пример