Да използваме COVID-19 като възможност за зелен рестарт, призоваха ръководители на централни банки

Шефове на английската, френската и холандската централни банки призоваха възстановяването след коронавируса да бъде използвано за борба с климатичните промени.


От Марин Маринов, публикувана на 12 юни 2020

COVID-19 е възможност да направим световната икономика зелена, което означава устойчива и конкурентоспособна, и този шанс не бива да бъде изпуснат. Затова се обявиха в отворено писмо ръководителите на ключови централни банки в Европа - Андрю Бейли, гуверньор на Английската централна банка, неговият колега от Франция - Франсоа Вилерой де Гало, Франк Елдерсон - изпълнителен член на борда на директорите на Холандската централна банка, както и Марк Карни, чийто мандат начело на Английската централна банка изтече през март и сега е специален пратеник на ООН по въпросите на връзката между климата и финансите.

Според изчисленията на Международния валутен фонд 9 трилиона щатски долара ще бъдат насочени като помощ за възстановяването след пандемията, посочват банкерите. Тези финансови инжекции са необходими, за да се вдигне икономиката на крака, но разпределението на средствата трябва да става стратегически, с поглед отвъд моментната COVID-19 кризаНапример, посочват авторите на писмото, само миналата година бяхме свидетели на тежки последици от промените в климата - рекордни горещини в Европа, екстремни наводнения в САЩ, невиждани досега пожари в Арктика (Сибир, Аляска, Гренландия и части от Канада).

В същото време, повечето от страните в света са далече от изпълнението на целите на Парижкото споразумение за климата за намаление на температурата на Земята с под 2 градуса и полагане на усилия за достигане на 1.5 градуса надолу. Ефектите от климатичната криза са необратими и суровостта и честотата на подобно екстремно време само ще се увеличава, ако не предприемем действия веднага, посочват  Бейли, Де Гало, Елдерсон и Карни.

И четиримата (Карни до март) са част от Мрежата за изграждане на зелена финансова система - обединение на 66 централни банки за борба с климата. Елдерсон е нейн председател в момента. Българската централна банка не е част от групата.

“Кризата с коронавируса е единствената възможност да изградим отново икономиката ни по начин, по които тя ще може да издържи на следващия приближаващ шок: климатичните промени. Ако не действаме сега, климатичната криза ще бъде нашият утрешен сценарий, но, за разлика от COVID-19, никой няма да може да се самоизолира от нея,” пишат авторите на писмото.

Зелено възстановяване сега?

След Световната финансова криза от 2008-09 държавите се обединиха и реформираха финансовата система, така че тя да бъде част от решенията, а не от проблема, посочват банкерите. Това трябва да се случи сега с промишлеността, като ако успеем да реформираме производствата си към чисти и зелени, ще изградим една устоичива и конкуретностопосбна икономика.

За да се случи това, обаче, трябва цялостна промяна на икономиката: на всеки бизнес, банка или финансова институция, посочват Бейли, Де Гало, Елдерсон и Карни. Трябва инвеститори, правителства и банки да работят по климатичната криза и борбата с климатичните промени да бъде включена в пакетите за икономическо възстановяване - нещо, което с малки изключения, не се случи при възстановяването след краха през 2008-09, посочват четиримата финансисти.

“За пореден път стигнахме до кръстопът. Сега имаме избор: или да възстановим старата икономика и да заключим повишаването на температурата на 4 градуса с екстремни проявления в климата; или да изградим икономиката отново по един по-добър начин, запазвайки нашата планета за следващите поколения.

За да посрещнем предизвикателството на климатичната криза, трябва да се поучим от пандемията COVID-19. Нека направим зеленото възстановяване първата стъпка в този път.”

А в България?

Преди броени дни водещи участници от иновативната екосистема изпратиха отворено писмо до българското правителство с настояване за зелен рестарт на българската икономика. В коалицията, създадена от MOVE.BG, влизат ключови бизнес и граждански организации, които призовават да използваме възстановяването след коронавируса като възможност - да изградим една модерна икономика, която се грижи за здравето на природата и хората, като в същото време създава нови работни места и икономически растеж чрез иновации. Подпишете писмото сега! Защото действията на всеки един от нас имат значение!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика