Обявени са победителите в българския финал на централноевропейските стартъп награди


От Alexandrina Petrova, публикувана на 26 септември 2017

Победителите в националната надпревара на Централноевропейскоите стартъп награди за стартиращи компании бяха обявени на тържествена церемония на 25-и септември 2017 г.

Участниците бяха 32 стартъпа, разпределени в 11 категории, измежду които и “Стартъп на годината”, “Най-добър стартъп във финансовите технологии”, “Стартъп с най-голямо социално въздействие”, “Най-добра технология за умни градове” и други.

Почетен гост на събитието и връчващ наградата в категория “Стартъп на годината” бе заместник-министърът на икономиката г-н Александър Манолев, който приветства присъстващите в началото на церемонията. Водещ на събитието бе небезизвестният и любим на много слушатели радиоводещ от “Дарик Радио”  – Драгомир Симеонов.

В категорията "Най-добър стартъп в начален етап", където се отличават компании с до двегодишна история, които през последната една година са показали най-голям напредък по линия на своя растеж, иновации и въздействие в средата, в която оперират, победителят бе Claimcompass. Стартъпът е специализиран в предоставянето на правна помощ за издействане на обезщетения при закъснели и отменени полети. В категория "Най-голямо социално въздействие" спечелиха EuroPATC, разработили иновативно високотехнологично решение осигуряващо по-надеждна защита на децата с аутизъм. Победителят в категория “Интернет на нещата” са Bee Smart Technologies, които дигитализират пчеларството с амбицията да изградят селското стопанство на бъдещето. В една от новите категории на формата – най-иновативна биотехнологична компания, отличената компания бе създаващата иновации в сферата на фармацията Micar Innovation. Maj.io, която прави технологична революция в подбора на кадри, бe победителят в битката за “Най-иновативна технология в областта на изкуствения интелект”.

Призът в категория “Финтех стартъп” спечели Klear Lending - платформа за p2p кредитиране и инвестиране, конкурираща се директно с банките.

Най-доброто решение за умни градове пък е електрическата триколка на Narcine. За най-добра акселераторска програма бяха определени Start it Smart | Pre- Accelerator, а за най-добро споделено работно пространство - най-големият споделен офис на гр. София Puzl Coworking. Престижната титла “Инвеститор на годината” получиха от фонда LAUNCHub Ventures. 30-годишния предприемач с български корени Адел Закут от Clippings.com беше отличен като “Основател на годината”.

Мисията на Централноевропейските стартъп награди е да разпознае уникалната и разнообразна природа на предприемаческата общност в тази част на региона – от стартиращи компании в сфери като интернет на нещата, изкуствен интелект, био- и финансови технологии, до споделени работни пространства, акселераторски програми и инвестиционни фондове.

Central European Startup Awards се случва за втора поредна година в България, за да отличи най-изявените и успешни имена в стартъп екосистемата.

Организаторите от Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE) вярват, че именно това са предприемаческите истории, които си заслужава да бъдат разказани и чути и отвъд граница, историите на бизнеси, които са способни да привлекат чуждестранния интерес към родните стартъп таланти

MOVE.BG

тагове
Актуално,
Автор
още по темата

още от Актуално