Нуждаем се от “План Маршал” за спасяването на Земята

Това заяви принцът Чарлз, представяйки план за преодоляване на климатичната криза. Какво включва той и защо трябва да действаме веднага, разберете от текста.


От Марин Маринов, публикувана на 6 октомври 2020

Климатичните промени и загубата на биоразнообразието са всеобхватна катастрофа, на която трябва да бъде даден решителен отговор незабавно. Това заяви британският принц Чарлз в специално видео обръщение, чрез което представи план от 6 точки за справяне с глобалното затопляне, както и новия си проект RE:TV, популяризиращ успешни зелени бизнеси.

Чарлз е един от първите световни лидери, започнали активна борба за опазване на околната среда. През 1970 година чрез знаменита реч синът на Елизабет Втора поставя на световната сцена темата за “ужасяващите ефекти” от човешката дейност върху природата, като слага акцент върху замърсяването и неговите различни причинители - коли, самолети, пластмаса...Днес, 50 години по-късно, положението, според британския монарх, не само, че не се е подобрило, но дори и обратното. Човечеството е преминало границите, отвъд които Земята може да функционира нормално и да задоволява нашите нужди.

Намираме се в криза, която дълго е подценявана, омаловажавана и отричана от световните лидери, обяснява емоционално Чарлз. Криза, която скоро ще предизвика много по-сериозни последствия, отколкото COVID-19. Според принцът на Уелс трябва да действаме сякаш се намираме във война и да изработим план за климатичната криза, подобен на плана “Маршал” - американската помощ от 15 милиарда евро за възстановяването на Западна Европа след края на Втората световна война. Помощта, която в момента се равнява на над 150 милиарда евро, помага да бъдат спрени гладът и фалита на Стария континент, да бъде възстановено производството и да се тръгне по пътя на икономическия растеж.

“В тази последна фаза (на климатичната криза - б.а.), в която се намираме, не виждам никакъв друг път напред освен да призова за “План Маршал” за природата, хората и планетата,” заяви британският престолонаследник.

Планът на Чарлз 

Монархът предлага стратегия от 6 точки за справяне с климатичните промени и спиране на загубата на биологичното разнообразие. Политическият и бизнес елит трябва да се обедини около следните предложения, според Чарлз:

  • Да се въведе система на ценообразуване на стоките и услугите, която да взема предвид техния въглероден отпечатък - тоест, какви нива на парникови газове се отделят от конкретна фирма/производство;
  • Да се спрат, “перверзните” субсидии за производства, основани на използване на изкопаеми горива;
  • Да се ускори процесът на улавяне и последващо складиране на водород;
  • Да се разшири пазарът на въглеродни кредити, като начин за намаляване на вредните емисии от индустрията;
  • Да се създаде пазар на услуги за екосистемите, чрез което да се постави акцент върху нуждите на природата през бизнес перспектива;
  • Да се въведат устойчиви практики за градско развитие, които опазват околната среда.

RE:START

Освен плана от шест точки, принц Чарлз представи и цифровата платформа за кратки документални филми RE:TV. Наименованието й произлиза от думата рестарт и символизира рестартирането на мисленето и на икономическите модели. Платформата представя вдъхновяващи бизнеси и проекти за устойчиво икономическо развитие, чрез които дава пет призива за рестарт. Акцентът е поставен върху това, че един зелен проект може да бъде едновременно екологично устойчив, тоест отговорен към природата, и икономически устойчив, тоест да бъде успешен бизнес.

“През 2020 година наблюдаваме голямо рестартиране на системата - възможност за всички нас да осъзнаем къде сме и как искаме да възстановим световната икономика. RE:TV ще популяризира най-вдъхновяващите новатори и идеи, които представят пътя към устойчиво бъдеще за всички нас,” споделят от екипа на платформата.

RE:IMAGINE

Да си представим една нова визия за света. Визия за най-важното десетилетие на нашия живот - това, което започва през 2020 година.

“На прага сме на фундаментални пробиви, които ще променят виждането ни за това какво е възможно и печелившо. Нови възможности за заетост, цели нови индустрии и пазари, основани на принципа на екологичната устойчивост, са в нашите ръце - с потенциал за невиждан досега икономически растеж. Трябва просто да визуализираме бъдещето и да имаме увереността да инвестираме в него.

Ситуацията днес е една огромна възможност за бизнеса да преосмисли себе си, да преработи своите вериги за доставки и продуктите си по начин, който отговаря на идеите на потребителите за зелено поведение. Трябва само да погледнем към нашите млади хора за идеи и вдъхновение. Сега трябва да оформим пазарите, индустриите и работните места на бъдещето, тъй като следващото десетилетие ще бъде най-важното в живота ни.”

RE:BALANCE

Голямата промяна, в която живеем днес, дава шанс да възстановим отново баланса човек-природа, като в същото време запазим икономическото си развитие, смята принцът на Уелс. Това е възможно чрез въвеждане на принципите на кръговата икономика и реформирането на финансовите и икономическите стимули, субсидии и регулации.

RE:ENERGIZE

Моделът в енергетиката не просто трябва да се промени, а да се създаде отново, за да могат енергоемките производства да преминат към нулев въглероден отпечатък бързо и ефективно.

RE:INVIGORATE

Трябва да бъдат подкрепени и популяризирани иновативните проекти, имащи потенциала да създадат нови индустрии и стимули за икономическо развитие, които в същото време не разрушават природата.

RE:INVEST

Според Чарлз трябва спешно да променим инвестиционните практики, така че да свържем зелените проекти с каналите за финансиране - фондове, пенсионни дружества, банки и други институции. По този начин ще можем да променим пазара, на основата на устойчивото финансиране.

“Милиарди хора по света очакват ясни действия за възстановяването на баланса на нашата планета, който ние толкова грубо нарушихме. Милиони млади работници от безброй компании и корпорации са отчаяни за действия, а не за още обещания. Именно с техния живот в момента ние играем хазарт, както и с крайното оцеляване на всички, които се опитват да споделят тази страдаща планета с нас,“ заявява Чарлз и призовава:

“Затова нека решим спешната задача за създаването на глобален алианс, който да ни помогне да се справим със сложните предизвикателствата, които срещаме.”

РЕ:СТАРТ в България

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране ние в MOVE.BG инициирахме обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложенияСега е моментът!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла