Чилийският “Uber на рециклирането”

ReciclApp въвежда нова система на рециклиране „от врата до врата“ на места, където не съществуват програми за това


От МOVE.BG, публикувана на 14 март 2017

В не толкова далечната 2015 година, след дълъг футболен мач в столицата на Чили, Сантяго, Кристиян Лара – студент по инженерни науки, и приятелите му виждат възрастен мъж, ровещ се в местното бунище. Те се поинтересували от историята на човека и разбрали, че той търси материал за рециклиране и го товари на колелото си. Младият студент се възхитил на усърдието на човека,  тъй като „работата му“ изглеждала доста трудоемка. След кратък разговор Лара разбрал, че старецът прави това вече 10 години и въпреки това все още живее в бедност.

Случайната среща вдъхновила младежа и в главата му се родила идея: „Защо да не намеря начин да свържа директно хората, които се препитават така, с рециклиращите компании в Чили, които плащат много добри пари за преработваеми отпадъци.

„Ние просто усетихме и веднага разбрахме, че трябва да направим нещо“ – казва 24-годишният Кристиян Лара.

Именно така се ражда „рециклиращото“ приложениe ReciclApp. От стартирането на проекта през миналия август младият предприемач е приел каузата за своя мисия. Стартъпът се помещава в новото co-working пространство към иновативния център на Католическия университет в Сантяго.

„Това е нещо като Uber за рециклиране.“

Чилийският “Uber на рециклирането”

Схемата на работа е проста: граждани, бизнеси или институции, свалят безплатно приложението. Когато съберат достатъчно отпадък – кенчета, консерви, бутилки и т.н., те заявяват в приложението какво, кога и как би било удобно да се извози. От тази информация рециклиращите компании съставят график и маршрути за техните „събирачи“. Към днешна дата има средно около 200 събирачи, а около 1000 граждани и компании ползват ReciclApp. За колекторите това е ефективен метод за допълнителен доход и по този начин те са абсолютно сигурни, че боклукът им ще бъде рециклиран. С помощта на приложението се избягва междинното звено на отделния човек, който доставя боклука до местата за рециклиране. ReciclApp дори е създал складове, където колекторите могат да оставят отпадъците си, за да не ги трупат по домовете си, ако не съществува удобен час за събиране директно от адресите им.

„Добре, кое прави това приложение толкова значимо?“ - биха казали някои хора.
  • Първо - Чили е най-развитата и просперираща страна в Латинска Америка, което води до най-голямо производство и консумация, следователно и до най-много „боклукопроизводство“.
  • Второ - Чили няма никаква правителствена програма за рециклиране. Всъщност това важи за повечето страни от Латинска Америка, което прави пазара много атрактивен за ReciclApp.

Само Чили произвежда средно по 17 милиона тона боклук годишно. По-малко от 10% от него се рециклира. За сравнение, в Канада този процент е 48%, а в Съединените Щати между 35 и 45%. Тези статистики отварят много врати пред Лара и неговият стартъп, състоящ се от общо 9 човека, включително и него.

Чилийският “Uber на рециклирането”

ReciclApp има договор с целия регион на Сантяго, което дава възможност на младите предприемачи да работят с всички общини в него, чието население наброява 6 милиона души. Екипът е сключил договор и с други големи градове в Чили. Местното правителство изплаща на ReciclApp средно по 1200 долара месечно, главно защото стартъпа спестява голяма част от разходите за транспорт и логистика. Но не парите са мотивацията за младия екип.

„За мен е важна каузата, да изградим общество със съзнание, разбиращо и следващо нуждата от рециклиране“ – казва Лара.

Според негови изчисления, в Чили живеят около 100 000 човека, които се опитват да изкарват прехраната си от рециклиране. Тези от тях, които използват ReciclApp са удвоили приходите си от 100 на 250 долара месечно. Въпреки това, парите си остават недостатъчни за живот, поради високия стандарт на живот в Чили.

Марсела Пучи Фуентес от 15 години събира рециклируеми отпадъци в Пеналолен, един от бедните квартали на Сантяго. Марсела и съпругът й, Хектор, събират хартия, кашони, кенчета и ги товарят на триколка, предоставена им от общината. Повечето „професионални колектори“ в Сантяго нямат техния късмет и са принудени да използват каквото и да е превозно средство, дори да носят боклуците на гръб. Съпрузите работят с ReciclApp вече почти година.

„Приложението прави работата ни доста по-хигиенична.

Тъй като колекторите събират разделно (едно от изискванията на системата) и по този начин ние не ровим всекидневно в бунищата“ – споделя Марсела Пучи Фуентес. „ReciclApp прави работата ни по-чиста, лесна и със сигурност много по-достойна“.

Въпреки че, семейство Фуентес говори доста уверено и ясно за препитанието си и колко организирани във воденето на финансите си са те, парите от рециклиране все още не покриват всичките им сметки. Доста често, поне веднъж седмично, им се налага да продават стоките си на местния пазар.

ReciclApp иска да промени това. „Ние искаме да започнем да наемаме колектори, за да може те да имат постоянни доходи и дори да припечелват още пари, в зависимост колко отпадъци събират и от колко адреса събират такива“ – казва 25-годишния Мануел Фонсека – оперативен директор на ReciclApp.

За Мануела Фуентес (40 г.), най-голямото подобрение е промяната в отношението към нея.

„Хората вече ме ценят като почтен работник, а не просто като жената, която се рови в боклука и моли за милостиня“ – казва тя. „Прекарахме много години с усещането, че сме невидими. Сега вече е различно. Вече не се срамувам от това как си изкарвам парите“.

От екипа на ReciclApp лъха оптимизъм не само в работата на служителите, но и от ежедневието. Всички от стартъпа са успели да запазят ентусиазма и темпото, с които са започнали в началото. Фирмата подготвят пилотен проект в столицата на Боливия, Ла Паз, също така са поканени да представят проекта си и да направят план за имплементация в Колумбия и Перу.

Еекипът на ReciclApp все още се бори да изгради съзнание за нуждата от рециклиране в Чили. Самият Лара допреди две години не е рециклирал своите отпадъци. Към момента студентът е замразил обучението си и е отдал цялото си време на компанията. За в бъдеще се очаква Чили да въведе програми за рециклиране, които да подпомагат компании като ReciclApp да се развиват.

„Искаме да убедим хората, че рециклирането е абсолютна нужда и наш дълг, защото така ще спомогнем за опазване на околната среда“.

Текст и снимки: Tomas Urbina, Motherboard

Превод от английски: Даниела Пончева

MOVE.BG

Автор

още от Добрият пример