Да използваме COVID-19, за да изградим по-добър и зелен свят, призова Гутериш

Генералният секретар на ООН представи план от 6 точки за зелено възстановяване на икономиките и обществата след коронавируса.


От Марин Маринов, публикувана на 7 май 2020

Кризата с COVID-19 трябва да бъде използвана като възможност да изградим един по-добър свят. Свят с грижа за природата и с икономика, която не вреди на околната среда и биоразнообразието. Затова призова генералният секретар на ООН по време на ежегодния климатичен форум в германския град Петерсберг. Антонио Гутериш предложи план от 6 точки, чрез които да се обвърже икономическото възстановяване след коронавируса с прехода към модерна, зелена и климатично неутрална икономика, както и с намаляването на температурата с 1.5 градуса.

Климатичната криза, както и справянето с коронавируса, изисква същото смело лидерство, което гледа напред и работи заедно за постигането на целта, заяви Гутериш във видеообръщение към участниците във форума. Планът на португалецът включва:

  • Да се подкрепя създаването на нови и чисти бизнеси и работни места, като се насочат инвестициите към технологии, които намаляват въглеродния отпечатък;
  • Да не се дава държавна помощ на предприятия, които замърсяват природата, а вместо това публичните средства за икономическо възстановяване да бъдат насочени към зелени и чисти производства и работни места;
  • Фискалните механизми за подкрепа да бъдат насочени към стимулиране на зелен и устойчив икономически растеж;
  • Да се спре държавното субсидиране на замърсяващи производства, като тези средства се пренасочат към зелени технологии, които се борят с климатичните промени. И още по тази мярка: производствата, които използват изкопаеми горива, да плащат за замърсяването, което причиняват;
  • Бъдещи промени в инфраструктурата и политиките на световната финансова система след COVID-19 да отчитат рисковете и възможностите, свързани с климата;
  • Международната общност да работи заедно за справяне с климатичните промени, така както работи в борбата срещу COVID-19.

"Докато планираме възстановяването си от пандемията на коронавирус, ние имаме изключителната възможност да насочим нашия свят по по-устойчив и приобщаващ път: път, който се справя с промените в климата, защитава околната среда, възстановява загубата на биологичното разнообразие и гарантира дългосрочното здраве и сигурност на човечеството," заяви Гутериш.

Най-високата цена е цената да не правим нищо

COVID-19 подейства като шок за нашите общества и икономики, защото показа тяхната крехкост, заяви генералният секретар на ООН. Според португалецът, кризите с коронавируса и с климатичните промени имат общи много неща: те не признават граници, изискват незабавни действия, промяна на икономиките ни, сътрудничество на международно ниво и показват, че ако някоя държава реши да се изолира от търсенето на отговор, ще попадне в капан.

“Миналата година беше втората най-гореща година, откакто се измерват температурите на Земята, част от най-горещото десетилетие в историята ни досега.

Забавянето на климатичните действия ще ни струва значително повече всяка година по отношение на загубени животи и поминък, спиране на развитието на различни бизнеси и сериозни удари върху икономики.

Най-високата цена е цената да не правим нищо.”

Въпреки че технологиите са на наша страна, че общественото мнение е в полза на предприемането на действия и, че се забелязват положителни стъпки от компании и политици, все още липсва решителна политическа воля и финансиране за справяне с климатичните промени, смята Гутериш.

"Казват, че е най-мрачно преди изгрев. Сега се намираме в наистина мрачни дни, но и тук имаме надежда.

Пред нас се откри рядката възможност да построим наново света, в които живеем, по по-добър начин, отколкото преди. Но този прозорец ще бъде отворен за кратко.

Нека да използваме възстановяването от пандемията, така че да създадем основите за един сигурен, здрав, включващ и устойчив свят за всички нас."

Защо е важно да използваме коронавируса като възможност, чуйте перспективите на еколога, предприемача и учения в специалната дискусия на MOVE.BG "THE BIG CHANGE: COVID-19 и климатичните промени".

Listen to "THE BIG CHANGE: Covid-19 и климатичната криза" on Spreaker.

Участвай в кампания

Дарения за инициативите на MOVE.BG

отвори
Автор
още по темата

още от Градска джунгла