Да сложим България на дигиталната карта


От МOVE.BG, публикувана на 12 юли 2017

Отказваме да повярваме, че сме на последните места по иновации и искаме да го докажем с данни.

EDIT започва второто национално проучване на технологични и дигитално задвижвани стартиращи компании в България Според Digital Innovation Society Index (DESI) за 2017 г. България за пореден път е на дъното - по-конкретно на 27 място в Европейския съюз. В The 2016 Startup Nation Scoreboard се намираме на 25 позиция по политики в подкрепа на иновациите.

Нашата екосистема отсъства от European Startup Monitor за 2016. В платформата EU-Startups няма секция България. Познайте сега колко ни разпознават като дестинация за стартиране на бизнес и колко точно инвеститори са чули за България.

Всичко това не е случайно - за разлика от страни като Естония, тук няма целенасочени политики в подкрепа на стартъп екосистемата. Причината - тази култура и спецификата на стартиращия бизнес са енигма на политическо и административно ниво. Образоването по тези етажи няма обаче как да започне без данни. Националните ни статистически институти не ги събират. Без данни няма как да се позиционираме и на международната сцена.

Затова...

За втора поредна година проучваме стартиращите технологични компании в България. Не вярваме, че България е на последните позиции по всички показатели. С проучването InnovationShip Bulgaria|Digital и доклада искаме да поставим България на картата на дигиталните стартиращи компании в Европа.

Искаме да дадем видимост на екосистемата - пред европейските мрежи за дигитално предприемачество и институции, пред международните инвеститори, както и пред българските институции и учреждения.

Поредната досадна анкета в екосистемата?

Да, знаем, че през последните 365 дни сте попълнили 366 анкети. Чували сме и аргументите “добре сме си така, не ни трябват проучвания”, “който има нужда от подкрепа и не може сам да си направи всичко, не е никакъв предприемач”. И все пак… начинанието ни е кауза. От една страна да се опитаме да скъсим дистанцията за българските компании с международната сцена, от друга - би било чудесен инструмент за положителен маркетинг на България.

Отдели 14 минути на твоята екосистема.

powered by Typeform

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално