Далечни хоризонти и близки решения пред дигиталната икономика на Балканите


От МOVE.BG, публикувана на 13 март 2018

MOVE.BG и Фондация „Ханс Зайдел” в партньорство с Българския център на жените в технологиите (BCWT), отворената мрежа EDIT , организираха на 12 март 2018 г. в София първата по рода си неконференция Hack the Balkans. Събитието беше поредна стъпка от Панбалканската инициатива за цифрово сътрудничество, стартирана на международната конференция EDIT4Tomorrow на 23 ноември 2017 г. в София.

Hack the Balkans събра експерти в трите ключови области на сътрудничество – развитие на стартъп екосистемите, подкрепа на участието на жени в областта на ИКТ и киберсигурност. Представители на европейски организации, правителствата на страните от Западните Балкани и на България, дигитални лидери, както и бизнеса от Балканския регион обсъдиха конкретни решения и инициативи за сътрудничество в подкрепа на развитие на дигиталната икономика.

Работната група с фокус върху цифровото развитие чрез предприемачество, иновации и цифрови умения съсредоточи усилията си върху колаборацията и възможностите за тестване на продукти. Като особено необходими се очертаха засилените взаимовръзки между отделните актьори в региона, за които би спомогнала обща платформа, последващо формулиране на единна балканска мисия и, не на последно място, обединяване на усилията в комуникирането ѝ. В дискусията взеха участие и директорът на Европейската асоциация на агенциите за развитие Естебан Пелайо, старшият съветник и политически експерт в META Group Анита Трегнер-Млинарич, основателят и председател на борда на MOVE.BG Саша Безуханова.

 

Hack the Balkans Hack the Balkans

 

Силното участие на жените в сектора на ИКТ е сред основните фактори, гарантиращи ефективността на иновативната икономика. На ролята на жените предприемачи в балканските страни и на икономическите ползи от тяхното включване беше отделено специално внимание в рамките на втората работна група. По думите на главната изпълнителна директорка на Business Angels Europe Мари-Елизабет Ръслинг е много важно да се използва създалият се моментум, тъй като “в региона има голямо богатство на експертиза, мотивация, идеи, от които бъдещите политики могат да почерпят.”

Третата работна група излезе с 14 предложения за засилена киберсигурност, насочени към частни инициативи, евентуални публично-частни партньорства и към изцяло публичния сектор и дейности. Сред направените предложения имаше както постижими в относително кратки срокове, като например въвеждането на задължителни базови мерки за сигурност, през средносрочни цели, свързани с повишаване на информираността, обучение на служителите в институциите и по-достъпни ресурси за сигурност в обществените информационни системи, до дългосрочни като законови промени и по-прецизни дефиниции за киберпрестъпления, механизъм за въвличане на доброволци  за информационна сигурност (особено в посока е-правителство), хибридни модели с цел устойчивост и стимулиране на развитието на частни мрежи и институти за сътрудничество.

 

 

Заключенията и политическите препоръки, очертани по време на Hack the Balkans, ще бъдат фиксирани в специален доклад, който да бъде използван като референция в последващите етапи от развитието на Панбалканската инициатива за цифрово сътрудничество.

Следващото събитие по приоритетите на цифровата свързаност със специален фокус върху ролята на жените в дигиталната икономика предстои на 12 април в София и се организира от Българския център на жените в технологиите (BCWT), в партньорство с Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз и Европейската Комисия.

 
Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital