Специален дебат: Местната власт и общинските избори в България- минало и настояще

На 22 октомври (вторник) от 19:00 часа MOVE.BG организира дискусия за местните избори през различните периоди в България и уроците от миналото, които дават посоки за настоящето.


От Моята българска история, публикувана на 16 октомври 2019

В навечерието на местните избори кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна правят всичко възможно, за да спечелят сърцата и гласовете на избирателите. Стратегиите им са най-разнообразни - от екстравагантни плакати и налудничави обещания до масови концерти и подбуждане на местния патриотизъм. Сред тях може да видите както ветерани в политическия живот и регионални бизнесмени, така и местни ентусиасти, решили да внесат допълнително разнообразие в живота си. Почерпвайки опит един от друг, те всички успяват да провокират избирателите и да превърнат дните преди изборите в същинско народно веселие. 

  1. Но защо местните избори са важни не само за регионите, но и за бъдещето на цялата държава?
  2. Как са протичали изборите в България след Освобождението и какви са били партийните стратегии за осигуряване на победата в тях?
  3. Какви тенденции наблюдаваме в предизборната борба през годините и как се променя вкусът на избирателите?

По тези и други въпроси ще си говорим на 22 октомври (вторник) в специалната дискусия на програма  “Моята българска история” на MOVE.BG, посветена на предстоящите местни избори в България. Наши гости ще бъдат:

  • Доц. Валери Колев - преподавател по българска история в Историческия факултет на Софийския университет и дългогодишен изследовател на развитието и ролята на общините в Княжество България и Източна Румелия след Освобождението; 
  • Доц. Милена Стефанова - преподавател във Философския факултет на Софийския университет. Фокусира своите изследвания върху публичния интерес в местното самоуправление и регионалната политика; 
  • Доц. Стойчо П. Стойчев - преподавател по политология в Софийския университет. Сред областите му на научен интерес попадат политическата корупция и връзката между политиката и престъпността; 
  • Д-р Светослав Живков - главен асистент по “Нова българска история” в Историческия факултет на Софийския университет. Специалист в областта на изборните процеси, избирателните системи и партийния живот в България след 1878 г. 

Вашите въпроси към нашите гости може да задавате както на място в студиото, така и предварително като коментари в събитието във Facebook

Заповядайте на 22 октомври (вторник) от 19:00  часа в дома на MOVE.BG.

Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет тук.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Всеки месец организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение. Публиката на живо в MOVE.BG и зрителите в нашия YouTube канал и Facebook профил имат възможност да участва в дискусията с въпроси и коментари.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история” е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Автор
още по темата

още от Моята българска история