Ще бъде ли възможен бунтът и защо агент Смит има нужда от черни очила

Два от сценариите зад първото издание на Диалози за бъдещето


От МOVE.BG, публикувана на 26 април 2018

На 3 май от 19:00 ч. в MOVE.BG (ул. Сердика №20) ще се проведе първото издание на „Диалози за бъдещето“. Участниците в него ще представят три различни сценария за бъдещето на човечеството. Представяме ви кратки резюмета на два от тях и ви обещаваме, че на живо ще бъде още по-интересно.

 

Владимир Полеганов е писател, преводач и сценарист. Завършва клинична психология и творческо писане в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на сборника с разкази „Деконструкцията на Томас С.“ и романа “Другият сън”. Интересува се от странното и фантастичното.

 

Едно. Кратко описание чрез ключови думи:

Човешки и изкуствен интелект; еволюиращи технологии; невидими технологии; псевдореалност; природата и технологиите: невъзможни за усвояване езици, невъзможни за разчитане от обикновения човек текстове; радикални емиграции: от човешкото, от технологичното.

Две. Човекът в лабиринта:

Това заглавие на стар - и чудесен - фантастичен роман ми се струва най-подходящо за заглавие и на моя „сценарий“ на бъдещето. Представям си човешкия свят след сто години като лабиринт: коридори от реалности със стени, които имитират небеса, океани, космос. Лабиринтът ще е без изходи и без център, защото идеята за център, идеята за изход предполагат наличието на Друго място, а такова просто няма да съществува. Не, нека се поправя: ще има други места, безброй други места, защото бъдещият свят - свят на невидими и умни технологии - ще е по-изграден от чиста информация, отколкото който и да е досегашен наш свят. И тази чиста информация ще гради пространства след пространства и вселени след вселени. Но насред това множене, което ще обезсмисли не само границата между реално и виртуалното, но и между естественото и изкуственото във всяко друго отношение, личността, въоръжена с нишките на технологичната Ариадна, които не водят наникъде, освен към собственото удоволствие, собствения комфорт, ще забрави какво прави Човекът, когато се озове в Лабиринта.

Идентичността ни - как ще се изгражда, на какво ще се разпада, ще я има ли изобщо? - ми се струва най-интересното нещо от утрешния ден. А още по-интересно ми се струва това: ще има ли идентичност, която - в онзи лабиринт на безкрайни възможности и всякакви технологични дарове - ще знае какво я изгражда, какво я унищожава? Ще бъде ли възможен бунтът и как ще изглежда той? Къде ще могат да емигрират онези, които усещат, че човешкото, на което уж са носители, е все по-илюзорно, все по-неубедително?“

 

 

Константин Василев се занимава с различни аспекти от процеса на разработка на софтуеър над 22 години. Участва в изграждането на една от най-големите софтуерни аутсорсинг фирми в България - WizCom, по-късно закупена от американския гигант VMWare. Впоследствие е технически директор на българската фирма Tiger Technology, която произвежда и маркетира собствени системи за съхранение и споделяне на големи обеми данни. В момента Константин е директор инженеринг в Skyscanner, глобален портал за туризъм, където machine learning се прилага за подобряване на различни части от продукта и бизнеса.

 

„Facebook ти предлага с кои хора да бъдеш приятел.

Amazon ти казва от кои стоки имаш нужда.

LinkedIn ти казва коя е най-подходящата работа за теб.

Netflix избира филма който най-много ще харесаш.

OkCupid намира най-подходящия за теб партньор.

Изборите са трудни. Вакуумът оставен от религиите в напътстването на живота е заместен от алгоритми. Те работят добре и хората им вярват все повече и повече.

Елате на „Диалози за бъдещето“, за да разберете строим ли вече собствена матрица, добра или лоша ще е тя и защо агент Смит има нужда от черни очила.“

 

 

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура