Дигиталната грамотност на хората расте бързо като ефект от кризата COVID 19

“Когато утре това време приключи, ще има повече хора , които ще са готови да приложат иновативни решения и практики,” каза Саша Безуханова на уебинар, посветен на жените в технологиите.


От Милена Цветанска, публикувана на 30 март 2020

Дългосрочните ефекти на кризата COVID 19 върху технологичните компании и техния растеж, работата от вкъщи, психичното здраве и новите модели на социално общуване - това са част от темите, дискутирани от жени с успешна кариера в сферата на новите технологии на уебинар, организиран от WomenTech Network. Един от лекторите беше Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.

“Ясно е, че COVID 19 е предизвикателство пред нашите ежедневни дейности, но и разширява  границите ни. Дигиталната грамотност на хората се разраства със скорост,  каквато не можеше да постигне дори корпоративна или правителствена програма. И когато утре това време приключи, ще има повече хора, които ще са готови да приложат в бизнеса иновативните практики”, заяви Саша Безуханова, която е също и основател и на Българския център на жените в технологиите (BCWT).

Прогнозата на Саша Безуханова е, че в скоро бъдеще ще има бързо прилагане на технологии, които днес изглеждат повече свързани с определено поколение или с хора,които имат технически специалности.

Участниците в панелната дискусия, водена от Ана Радуловски, дадоха отговори и на въпроса как да останем позитивни и да подкрепим членовете на общността по време на криза. Идеята е ,че ограниченията, които сме принудени да спазваме днес, ни поствят и в ситуация, която повече от всякога изисква сътрудничество и мисъл за общността.

“Ние разбираме, че нещата които са предизвикателство пред нас изискват отдаденост, дисциплина и принос от всички и виждаме много примери от хора, които участват според възможностите си в борбата с последиците от коронавирус. Надявам се, че това отношение и този дух ще се запази, когато адресираме проблеми като климатични промени, като нарушаване на биоразнообразието, като третирането с различен поглед на ситуацията с мигрантите,”, каза Саша Безуханова.

Като цяла тя се определи като оптимист с аргумента ,че макар и много болезнена днес тази криза ще ни доведе до ново ниво на мислене и ново разбиране за обществен принос.

SHEleader@digital 2020

За ролята на новите технологии ще си говорим на 17-ти септември в София с лидери от дигиталната индустрия в България, Европа и САЩ. Очакваме ви на второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020, посветено на ролята на жените в епохата на автоматизация.

Бизнес-лидери, новатори от сферите на зелените проекти и изкуството, както и политически представители се срещат в България, за да дадат отговори на ключови въпроси, свързани с мястото на жените в дигиталната трансформация: как автоматизацията променя бизнеса и какво е мястото на дамите, защо няма достатъчно жени в deep tech и дигитално-свързаната икономика и как да променим това, какви са индустриите на бъдещето и какво е образованието на Новото време.

Бъдете част от промяната и Вие. Включете се в SHEleader@digital2020.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital