Европа да подкрепи малките и средни предприятия, призова водеща паневропейска бизнес мрежа

Обединението на дигиталните МСП-та изпрати отворено писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с оглед на задаващите се икономически трудности, причинени от коронавируса.


От МOVE.BG, публикувана на 4 април 2020

Заради кризата с COVID-19 Европейският съюз трябва да подкрепи целенасочено малките и средни предприятия (МСП) със специални мерки и една от тях трябва да бъде квота от 50% от бюджета за иновации и дигитална трансформация през новия програмен период (2021-2027). Затова призова Digital SME Alliance - най-голямата мрежа на иновативни малки, средни и стартиращи бизнеси в Европа.

Организацията изпрати отворено писмо до Шарл Мишел, който като председател на Европейския съвет, има ключова роля при договарянето на новата Многогодишна финансова рамка на ЕС. Тя трябваше да бъде приета още миналата година, но заради спорове между отделните правителства процесът се забави.

Подкрепа за малките и средни предприятия

Според Digital SME Alliance дигиталните МСП-та са тези, които имат потенциала да поведат икономиката по пътя на възстановяването и растежа след кризата с коронавируса, защото те са двигателите на дигиталната трансформация в Евросъюза. За да се случи това, обаче, ЕС трябва да подпомогне тези бизнеси, особено сега, когато те ще са сред най-силно засегнатите от кризата след COVID-19.

“Винаги, когато говорим за „икономиката“, е важно да подчертаем, че 99% от компаниите в Европа са МСП-та. Въпреки че голяма част от тях са традиционни и недигитални, много европейските малки и средни компании, стартъпи и еднорози създават нови технологии и задвижват дигиталната трансформация на други сектори,” пише Оливър Грюн, президент на Digital SME Alliance.

Още преди коронавируса тези компании изпитваха проблеми като липса на достатъчно финансиране и липса на професионалисти, които предпочитат да отидат на големи заплати в международните концерни, посочват от Digital SME Alliance. Освен това, МСП-тата получават едва 20% от европейския бюджет за иновации и дигитални технологии, като останалата част от 80% отива при големите компании, университетите, научните звена и публичните институции. Затова от организацията предлагат:

  • квота от 50% за малките и средни бизнеси в европейския бюджет за иновации и дигитална трансформация, включително с фокус върху внедряването на цифрови решения в “традиционни” сектори като транспорт и земеделие;
  • нов фокус на европейската програма “Цифрова Европа” и превръщането на дигиталните иновативни хъбове, финансирани от ЕС, в реални центрове за подкрепа на новаторския бизнес;
  • повишаване на перото за иновации и цифрови технологии от 3% от бюджета на Евросъюза на 10%, включително целенасочено увеличаване на финансовата рамка на програма “Цифрова Европа” от 9.2 милиарда евро на 25 милиарда евро.

“В този кризисен период Европа се нуждае от вашето силно ръководство [г-н Мишел]. Решенията, които гледат напред в бъдещето, ще ни позволят да излезем по-силни, отколкото преди COVID-19. Освен подобряване на отговора ни към пандемията от коронавируса и стабилизиране на икономиката, тази криза ни предоставя  възможност за активизиране на европейската цифрова трансформация. Новата Многогодишна финансова рамка е шанс за коригиране на предходните дисбаланси и за използване на икономическата мощ на държавите-членки за изравняване на условията за развитие на европейските МСП-та,” пише Оливър Грюн.

В България

Преди броени дни коалиция от ключови организации от стартъп екосистемата изпрати отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в стартираща и активна фаза на развитие. BESCOEDITEndeavor и BVCA застават зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартиращите компании в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще.

Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital