Ден на Земята 2022: Да инвестираме в нашето бъдеще

На 22 април е и финал на кампанията на MOVE.BG "Земята не почива по празниците".


От Марин Маринов, публикувана на 22 април 2022

На 22 април се отбелязва международният Ден на Земята. През 2022 кампанията по този повод е посветена на подпомагането на зелената трансформация - преходът към зелена икономика, която да ни помогне да живеем в една по-здрава планета със здравословна среда за всички нас. На 22 април е и финал на кампанията на MOVE.BG "Земята не почива по празниците" - една инициатива, която популяризира необходимостта от въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики у нас с цел да страната ни да извърши успешна зелена трансформация и да бъде сред лидерите по устойчиво развитие в Европа.

Да подпомогнем зелената икономика

Мотото на кампанията по повод "Денят на Земята 2022" е "Да инвестираме в нашето бъдеще". Кампанията цели да обедини правителства, граждани, организации и бизнеси около необходимостта от трансформиране на икономиката чрез отказ от т.нар. сиви (замърсяващи) производства и практики и създаването на модерна и чиста икономика. Според изследване на Международната организация на труда, именно тази трансформация ще създаде над 100 милиона нови работни места на глобално ниво.

"Целта на кампанията на "Ден на Земята 2022" е да премахне бариерите, издигнати от старата и замърсяваща икономика на изкопаемите горива и техните съучастници - старите технологии от миналите векове - и да пренасочи вниманието към създаването на икономика на 21-ви век, която възстановява здравето на нашата планета, защитава живота и здравето на хората и предоставя възможности за развитие на всички," споделят организаторите на Earth Day 2022.

Подпомагането на зеления преход е сред основните приоритети на Европейския съюз и в следващите години за тази цел са предвидени мащабни програми и инвестиции. Още в началото на мандата на комисията "Фон дер Лайен" беше създаден Европейският зелен пакт (Зелената сделка) - мащабна програма за трансформиране на икономиката и обществото в ЕС с цел намаляване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 спрямо нивата от 1990 година и постигане на климатична неутралност до 2050 година. През новия програмен период на ЕС най-малко 30% от средствата от всяка оперативна програма трябва да бъдат инвестирани в зелени проекти. Механизмът за възстановяване "Следващо поколение ЕС" задължава най-малко 37% от средствата в Плановете за възстановяване и устойчивост също да бъдат насочени към проекти за зелена трансформация.

Какво трябва да направим у нас?

За да се борим успешно с последствията от климатичната криза и да се възползваме успешно от възможностите на зеления преход, включително финансирането от ЕС, трябва да въведем в България хоризонтален подход към климатичните политики. Водени от това разбиране MOVE.BG създаде специален проект - Министерство на климатичния преход и зелената трансформация в метасвета. 

Фикционалното министерство разяснява по разбираем начин с възможностите на виртуалния свят и през шест 3D символа какво представлява хоризонталният подход. Чрез инициативата MOVE.BG настоява да бъдат създадени екипи от климатични специалисти в отделните министерства у нас. 

Климатичните дирекции са необходими, за да може България, чиято икономика е най-ресурсоемката и въглеродно интензивната в ЕС, а страната ни се намира в един от уязвимите от климатичната криза региони на Стария континент, да извърши успешен зелен преход - да трансформира икономиката си и да намали и ограничи последствията от климатичните промени.

Специално за Деня на Земята MOVE.BG създаде кампанията "Земята не почива по празниците", за да накара всеки от нас да се замисли за климатичните промени отвъд ежегодните данни по повод 22 април. В рамките на седмица кампанията разясни защо са необходими и какво ще правят климатичните дирекции в отделните ведомства.

Научете повече за Министерството на климатичния преход и зелената трансформация тук. Направете разходка из неговата интерактивна сграда в #metaverse тук

Автор
още по темата

още от Градска джунгла