EDIT събира бизнеса в Пловдив, за да обсъди дигиталното бъдеще на града

До края на ноември предстоят още пет спирки, целящи да подпомогнат развитието на дигиталната икономика на местно ниво


От МOVE.BG, публикувана на 14 септември 2017

Мрежа за дигитално развитие EDIT заедно с Google пристигат в Пловдив на 16-ти септември.

Градът под тепета е втората спирка от тримесечната инициатива EDIT On The ROAD - своеобразно роудшоу, минаващо през 7 български града. Организаторите на поредицата събития целят да запознаят традиционния и дигиталния бизнес, да им помогнат да си сътрудничат, да опознаят нови дигитални инструменти за растеж. Голямата цел на роудшоуто под надслова “Трасираме дигиталните пътища на България” е да подпомогне скоростите на развитие на индустрията в различните градове на страната.

Отбор предприемачи

Сред лекторите на събитието в Пловдив, което ще се проведе в BizLabs, са Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на EDIT, обявена за дигитална жена на Европа за 2013 година и Георги Стоев - съосновател на Industry Watch и стратегически консултант на Тракия икономическа зона. Специален гост в Пловдив ще бъде и Георги Иванов, основател на EnchanCV, компанията добила световна популярност, благодарение на софтуера си за генериране на оригинални CV-та. Представител от страна на Google ще бъде Биляна Пантева. Тя се присъединява към маркетинг екипа на Google от началото на 2013, където отговаря за програмата за дигитални агенции Google Partners в България. Биляна ще покаже на участниците в събитието как се работи с дигиталния инструментариум за бизнес на Google и ще представи платформата Google Дигитален гараж, към която е трейнър.

 

Саша Безуханова

 

Следобедната сесия от целодневната програма на събитието предвижда работилница за местните дигитални и конвенционални бизнеси

Тя е водена от Ирина и Петър Горялови - коучове по организационно лидерство за изпълнителни директори от DreamersDo, както и фасилитатори на работилницата. Темите, които ще бъдат разглеждани по време на събитието са свързани с предизвикателствата пред дигитализацията на бизнеса в Пловдив, възможностите, които дигитализацията може да отвори пред него. Заедно с участниците в работилницата ще търсят отговори на въпросите коя би била идеалната екосистема, подкрепяща дигитализацията на бизнеса в Пловдив и как местната икономика да стане по-конкурентна.

От плажа до лабораториите за иновации

Мащабната обиколка на страната EDIT On The ROAD стартира през август с нетипична плажна конференция във Варна. EDITogether Varna: Digital Meets Art се проведе в рамките на инициативата “Варна - Европейска младежка столица 2017” под патронажа на кмета на Варна Иван Портних. Конференцията на брега на морето срещна технологични пионери, артисти и предприемачи. Тя даде началото на турнето EDIT On The ROAD, което освен през Пловдив, предстои да мине през градовете Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе. Датите на турнето може да следите на уебсайта - EDIT on the ROAD

В рамките на всяко събитие в страната е предвидена лекция от утвърден на международно ниво предприемач, презентация на инструментите за онлайн присъствие на Google, както и работилници за идентифициране на предизвикателствата и възможностите за развитие на регионалния бизнес чрез въвеждане на дигитални решения. Турнето е първият подобен проект на мрежата за дигитално развитие EDIT (Economic Development via Innovation and Technology), която беше създадена през 2016 г. в рамките на платформата за социални иновации MOVE.BG. През лятото към инициативата се присъедини и технологичната компания Google.

Дигиталното турне на EDIT и Google ще завърши с голяма конференция в София на 23 ноември. Неин гост ще бъде комисарят по дигиталните въпроси Мария Габриел, както и високопоставени представители на световни технологични компании. Целта на събитието, освен да представи резултатите от тримесечната обикока EDIT on the ROAD, е и да даде заявка за потенциала на България на бъде регионален дигитален хъб на Балканите.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital