Една добра година

2017 ни донесе нови приятелства и още по-високи цели


От МOVE.BG, публикувана на 28 декември 2017

През 2017 MOVE.BG отпразнува четвъртия си рожден ден

Създадохме MOVE.BG, за да трасираме пътя на културата на новото време в България и вече четири години следваме този път. За щастие, не сме сами! По него уверено крачат хората, които разбират промяната в света и я създават – дигиталните предприемачи, младежките активисти, артисти, радетели за опазване на природата ни, хората с модерна социална чувствителност. И през 2018 ще продължаваме да вървим заедно и да разширяваме пътя със стъпките на все повечето пробудени за общ градеж и споделен успех българи.

Общността ни се разшири

Споделеното ни работно пространство има нови обитатели. Отскоро сред нас са CreateX, LogSentinel, Data science society и Асоциацията на европейските журналисти. Редом с приятелите ни от BCWTABLE, УспелитеМеждународна награда на херцога на Единбург – БългарияСтудио Змей, Khan Academy, НосияБългарска наука и Инициатива за социална промяна делим дом и срещаме за полезни и забавни инициативи много съзидателни българи, с които партнираме и заедно създаваме решения за бъдещето.

Домът на MOVE.BG – вече 3 етажа за хората, които движат промяната

Повече пространство за среща на добри идеи, за изкуство, за дебат, за учене, за работа и забавление.

Изградихме нови партньорства и повече възможности 

В рамките на годината изградихме партньорски отношения с над 40 организации от страната и чужбина, отворихме възможности за сътрудничество, стартирахме съвместни инициативи

40 new partners

Образоваме, вдъхновяваме, обединяваме

За една година организирахме повече от 60 събития: ежемесечни поредици, образователни формати, конференции, дебати. Срещахме предприемачи,политици, дипломати, учени, музиканти, артисти. Споделяхме опит и идеи. Срещнахме се с над 2000 от вас на живо и много повече онлайн. Благодарим ви, че бяхме заедно!

 2000 guests

Изследваме потенциалите на България

Дигитално знание

За втора поредна година проведохме проучване на дигиталните малки и средни предприятия в България InnovationShip Bulgaria|Digital в рамките на инициативата EDIT.bg. Подкрепяме сектора с най-висок икономически потенциал, а именно – дигиталния, и обединяваме общности и институции около каузата за неговото развитие.

Култура

Заедно с водещи експерти реализирахме пилотен проект за изследване на иновативните фестивали в културната програма на София. Фестивалните формати добавят нови измерения към познатите ни реалности, развиват вкусове, провокират. През изминалата година проучихме какви са дългосрочните им ефекти върху социалния и икономическия живот на общностите и каква е рецептата за тяхното градивно развитие и устойчивост.

Повече може да прочетете в доклада "Иновативните фестивали – за хората, икономиката и умните градове".

Изкуството говори на универсален език

През 2017 талантливата илюстраторка Розалина Буркова сътвори визуален разказ за нас и общността ни, въплъщаващ мисията, за която работим ежедневно.


Провокирахме утвърдени формати

Ако за повечето хора август беше време за почивка на плажа, то за нас бе месец на спорна работа. Вместо да си почиваме на брега на морето, организирахме там нестандартна конференция, срещнахме различни общности, на дигиталните предприемачи и артисти, и провокирахме диалог между тях. И не на последно място – забавлявахме се!

Бяхме на турне

Заедно с EDIT и Google поведохме дигиталния керван из страната. Обиколихме 9 български града, запознахме традиционния с дигиталния бизнес, хвърлихме мостове за сътрудничество. С повече от 800 участници трасирахме дигитални пътища на България, съзадохме над 20 партньорства с местни организации и стартирахме 25 инициативи за иновации и развитие.

Подкрепихме бизнесите на бъдещето

По време на EDITogether: Digital Hub Bulgaria Conference – представихме доклад и препоръки към Министерството на икономиката за осигуряване на системна подкрепа за микро, малки и средни дигитални компании. Вярваме, че техният просперитет, е просперитет за България!

Повдигахме важните теми

Организирахме конференцията EDIT4tomorrow в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕC, за да стимулираме разговора за подкрепата и измеренията на дигиталната икономика, заедно с българския комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, президентът на Google за Европа, Близкия изток и Африка – Мат Бритин, и водещи експерти от България и Европа.


Пораснахме заедно

През 2017 Българският център на жените в технологиите навърши 5 години. Центърът организира и проведе над 20 събития, партнира в провеждането и популяризирането на повече от 40, прие нови членове в клуба и създаде повече от 50 нови партньорства.

Насърчавахме смелите

За поредна година осъществихме провеждането на единствения по рода си в България конкурс за млади момичета с предприемачески идеи – Entrepregirl. За наградата се състезаваха 29 проекта и момичетата, които стоят зад създаването им.

Показвахме добрия пример

Стартирахме нов формат, адресиращ предизвикателствата на времето, в което живеем. She is Me е ексклузивна поредица от събития, в която показваме примера на успели българки, за да окуражим, вдъхновим, предизвикаме.

Подобрявахме средата

Финализирахме двугодишния проект WE GO! , подпомагащ икономическото овластяване на жени, жертви на насилие чрез образование, дигитално знание и инструменти.

Дигитализирахме история

Продължихме да хвърляме мостове между минало и бъдеще. Откривахме, разказвахме и споделяхме вашите семейни разкази и да пишем заедно общата ни история. Отбелязахме над 100 нови истории на дигиталната карта на Моята българска история. Реализирахме кампании за популяризиране на малко познати исторически личности, факти и събития. Вярваме, че автентичният прочит на общото ни минало, е необходим, за да вървим по пътя на новото време осъзнати и свободни.

Нескромно си пожелаваме 2018 да е изпълнена с още поне толкова смисъл и срещи с доброто, обещаваме да не пропускаме възможностите. Нека и през следващата година радостите и успехите съпътстват всички вас, нашите приятели и партньори!

Автор

още от Актуално