Една година „Моята българска история“

„Моята българска история“ се зае с тази нелека задача като използва силата на съвременните средства, в помощ на опазването на миналото.


От Danya Fuchedzhieva, публикувана на 19 май 2016

Понякога до великите хора, които официалната история помни, стоят други хора, които не намират място в историческите документи.

Те обаче имат какво да кажат, виждат историята от първо лице, преживяват историческите събития, помнят ги и ги предават на поколенията. Така се случва и с д-р Борис Разсолков – един от хората, който е бил до Цар Борис III в последните му часове. Неговата история ни разказа Кристин Разсолкова, негова племенничка, на второто издание на „История за всеки“. Както и самата Кристин спомена, докато ни разказваше за своята наследствена къща на Витошка и Солунска, трудно би могло да се живее в старата къща на чичо Борис поради естеството на бита на отминалите епохи. Независимо от разликите между поколенията, родовата памет е тази, която удържа поколенията заедно, в хода на годините, до днес.

Често се опитваме да заменим спомените с материалните им изражения.

Преди години, снимките са били скрити под листове оризова хартия, днес те са в дигиталните архиви на личните ни компютри и онлайн. Но нематериалното измерение на спомените, това, което има най-голяма стойност, е в паметта. С динамиката на съвременния свят става изключително важно да запазим тази памет с всички възможни средства.

„Моята българска история“ се зае с тази нелека задача като използва силата на съвременните средства, в помощ на опазването на миналото.

Да, наистина, съвременният начин на живот води след себе си много разлики, технологични подобрения, иновации. Ние често ги приемаме за даденост и вече дотолкова сме привикнали към тях, че не можем дори да си представим как са живели предишните поколения без тези удобства.

Именно тази идея беше в основата на усилията ни в „Моята българска история“ цяла година

Използвайки съвременните технологии, да направим миналото достъпно и познато. От интерактивното дигитализиране на история, което правим на Седенките, през материалите, които подготвяме в „История за всеки“, до вашето участие в онлайн кампаниите ни за трети март и #SELFIESBABATI. Картата на „Моята българска история“ постепенно се превръща в своеобразен виртуален архив на личното преживяване на историята, на нашето общо минало. Вашите спомени, вдъхновяващите разкази за хора, допринесли за България дори след като са напуснали родината, родовите истории и малко известните места, улици и къщи – всички те са малки парчета от пъзела на общото ни минало.

Най-важният урок, който откриваме в историите на картата е този за ценностите.

Разказите не са само любопитни факти, те са и учения за бита и вярванията на хората, за които четем и разказваме. Всяка една история на картата е малка стъпка по пътя към ценностите, защото именно те са едно от най-важните неща, които можем да пренесем от миналото. Защото в свят на промени и кризи, в свят на новости и хиляди пътища пред развитието на всеки от нас, ценностите могат да бъдат основата, на която да стъпим. Ако не направим нужното да ги запомним, да ги пренесем през поколенията, няма ли опасност да сбъркаме посоката? Такива уроци откриваме в истории като разказаната ни от Георги Дангов в коледната ни кампания #SELFIESBABATI: неговият прапрадядо изоставя семейството си, за да вземе участие в Балканската война - истински пример как общото действие и борбата за националната идея са осмисляли живота на нашите предци. Понякога пътят към ценностите е дълъг. Дълъг като този, който са извървели семейство Григорови при пристигането си от Украйна в Банско, за да поставят основите на новия си живот. Или като пътешествието, което изминава родът Янкелевич, за да стане една от най-влиятелните фамилии в Аржентина.

Дълъг и като този, който продължаваме да прокарваме заедно в търсене на истории от целия свят, които да ни вдъхновят. Една година всички сме гидове и пътешественици в мисията да открием историите, които си струва да бъдат разказани. А те са всяка една твоя история. Защото твоята история е нашата обща история.

MOVE.BG

Автор

още от Моята българска история