Започна кандидатстването за финансиране от Европейския съвет по иновации EIC

Иновативните стартъпи могат да подават документи до 6 октомври.


От Марин Маринов, публикувана на 11 август 2021

Европейската комисия отвори кандидатстването за подкрепа на иновативни бизнес чрез програмата EIC Accelerator на Европейския съвет по иновации (EIC). Това е втората и последна покана за тази година, като срокът за подаване на е 6 октомври. Чрез двете покани се разпределя бюджет от над 1 милиард евро.

Финансирането е насочено към малки и средни предприятия (МСП), с основен фокус върху стартъпи, които работят по пробивни технологии. EIC Accelerator осигурява два вида подкрепа чрез т.нар. смесено (blended) финансиране. Кандидатите могат да получат и от двата типа подпомагане:

  • Под формата на грант в размер на до 2.5 милиона евро, като средствата трябва да покриват разходи за развитие на иновативния продукт/услуга на кандидатстващия проект;
  • Директно дялово инвестиране (direct equity investments) до 15 милиона евро за скалиране на проекта, като инвестицията се управлява от специалния фонд на Европейския съвет за иновации EIC Fund. Чрез този Фонд по-рано тази година Европейската комисия извърши първите си директни капиталови инвестиции в стартъпи.

Освен финансова подкрепа, одобрените проекти ще получат и менторство, консултации и достъп до мрежа от частни инвеститори.

Кой може да кандидадтства?

 EIC Accelerator е отворен за иновативни малки и средни предприятия, които работят върху въвеждането на нови технологии и подходи или т.нар. #breaktrough innovation - променящи правилата иновации. Основен фокус на програмата са стартиращите бизнеси (startups), както и спинаут компаниите (spinouts), създадени в университетска среда, научен център или друг тип структура. В редки случаи на доказана работа по пробивни технологии EIC Accelerator може да финансира малки компании със средна капитализация (mid-caps) - иновативни МСП-та с до 500 души екип и пазарна оценка от 2 до 10 милиарда долара.

EIC Accelerator се състои от две подпрограми:

  • EIC Accelerator Open - в него могат да участват иновативни проекти от всяка една сфера на дейност. Общият бюджет за двата кръга на набиране на кандидати (юни и октомври) е 592.5 милиона евро;
  • EIC Accelerator Challenges - акселераторът за предизвикателства, който отделя специална част от бюджета на EIC за решаване на наболели проблеми. И през двата кръга на набиране на кандидати, чрез които ще бъдат разпределени общо 495.1 милиона евро, фокусът ще бъде поставен върху иновативни бизнеси, работещи по зеления преход и здравните предизвикателстваEIC Accelerator Challenges ще подпомага от, една страна, бизнеси, работещи по Зелената сделка - стратегията на Европейската комисия за постигане на климатична неутралност до 2050 година, включително намаляване на емисиите парникови газове с най-малко 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990. От друга страна, заради пандемията фокус на тази подпрограма ще бъдат и проектите, развиващи дигитални иновации за здравния сектор.

Одобрените кандидати по двете подпрограми ще бъдат изпратени на финално представяне на идеите пред специално паневропейско жури от специалисти

Всички проекти, които отговарят на критериите на EIC, но не бъдат одобрени от журито, ще получат специалния “Печат за върхови постижения” (“Seal of Excellence”) - инструмент, разработен за привличане на инвестиции чрез други канали, защото той гарантира, че притежаващите печата са проекти с доказана иновативност и потенциал.

Кандидатства се до 17 часа брюкселско време на 6 октомври (18 часа българско време - вижте тук).

Следете и отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG, защото ние редовно информираме за сроковете по EIC и за други възможности за кандидатстване. Харесайте ни във FacebookInstagramLinkedIN и Twitter

EDIT

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на дигиталния бизнес. Анализираме световни, европейски и национални тенденции, дискутираме върху съществуващите проблеми пред стартиращи и млади компании и заедно търсим решения за създаването на среда, която подкрепя иновациите и привлича инвестиции. Работим за насърчаване на взаимодействието между различни представители на дигиталния бизнес, обмена на опит и идеи и изграждането на една съвременна дигитална екосистема.

Програмата EDIT на MOVE.BG провежда ежегодното и единствено по рода си изследване на стартъп екосистемата в България Innovation Ship. Програмата организира и поредица от специализирани уебинари, които дават ключови познания за развитието на дигиталните бизнеси.

Създаваме заедно нашето  утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital