Дигитални стартъпи могат да кандидатстват за 1 милион лева COVID-19 европейска подкрепа

По още една отворена покана на EIT Digital могат да кандидатстват и проекти, които разработват иновативни методи за наблюдение на хора, общували със заразени с новия вирус.


От Марин Маринов, публикувана на 20 май 2020

Български стартъпи, които развиват иновативни дигитални продукти и услуги и са засегнати от COVID-19, могат да получат до 1 милион лева подкрепа от EIT Digital, част от Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Поканата цели да помогне веднага европейските новатори и предприемачи, които са изпитват реални бизнес затруднения заради коронавируса. Кандидатстването става по улеснена форма за подаване на документи, а срокът е до 18:00 часа българско време на 25 май.

Финансирането ще бъде получено веднага - от юли до декември, като максималната сума за един проект е 500 000 евро. Помощта се предоставя като рисково финансиране срещу съответващ дял миноритарни акции за EIT Digital. За да кандидатствате, трябва да отговаряте на няколко изисквания:

  • да сте стартиращ бизнес в начална или активна фаза (startup и scaleup), или да сте иновативно малко и средно предприятие;
  • да работите по една от темите на EIT: Digital Tech, Digital Cities, Digital Industry, Digital Wellbeing или Digital Finance;
  • да имате под 100 служители към първото тримесечие на 2020 година;
  • да сте под 10 години от основаването си;
  • да можете да докажете ефекта от COVID-19 върху вашия бизнес - например, върху операции, работа с клиенти, набиране на капитал от инвеститори;
  • да предоставите подробен план за действие с конкретни цели за тези 6 месеца, през които ще получавате помощта от EIT Digital.

Паралелно с тази покана EIT Digital пусна още една - за иновативни проекти, които разработват продукти или услуги за справяне с коронавуриса по темата на EIT -Digital Wellbeing. И по-точно - разработването на нова система за проследяване на контактни лица, която да бъде използвана в цяла Европа. Проектите трябва да осигурят собствено съфинансиране от 35% и да са част от т.нар. партньорска мрежа на EIT Digital или да бъдат включени в нея сега. Помощта ще бъде получена отново от юли до декември, като има няколко варианта за обезпечаването й, но най-предпочитаният е създаването на стартъп на основата на предложената идея, в който EIT Digital да бъде миноритарен акционер.

И двете покани са отворени до 18:00 часа българско време на 25 май (понеделник). Повече информация можете да откриете тук. Поканите са част от “EIT`s Crisis Response Initiative” - специалният пакет на Европейския институт за иновации и технологии за подкрепа на иновативните проекти и предприемачи в условията на пандемията от коронавирус. Пакетът пък е част от общия план за действие срещу COVID-19 на Европейската комисия, представен от Урсула фон дер Лайен.

В България

Българската стартъп екосистема се разви бурно през последните години и сега има нужда от специални мерки за справяне с последиците от коронавируса. В края на март коалиция от ключови организации от екосистемата изпрати отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в начална и активна фаза на развитие (startups и scaleups).

BESCO, отворената дигитална дигитална мрежа на EDIT  на MOVE.BGEndeavor и BVCA застават зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартъп компаниите в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще. Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital