Науката решава проблеми, vol.16: Енергийни иновации за бизнеса

На 23 април (вторник) ще ни гостува гл. ас. д-р Николай Стоименов от БАН, който ще ни разкаже как иновациите като 3D моделиране и 3D симулация помагат на бизнеса.


От МOVE.BG, публикувана на 10 април 2019

Какво представляват иновативните мелници? Как помагат на индустриалния процес? Защо тези мелници са енергийно ефективни?

По тези въпроси ще си говорим с новия гост на „Науката решава проблеми” - гл. ас. д-р Николай Стоименов, който работи в Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науката(БАН).

Научните изследвания и приложните разработки на д-р Стоименов са свързани с иновации в областта на процесите на раздробяване и смилане, мелещи среди с нова форма, 3D моделиране и 3D симулация на движението и взаимодействието на множество тела. Изследванията и разработките му са в областта на енергийни ресурси и енергийна ефективност на технологичните процеси.

Мелниците

Смилането на различни материали представлява важен индустриален процес, при който материалът се натрошава и смила до определен предварително желан размер.

Мелниците намират широко приложение в различни производствени области, като главно това са металургията, минната индустрия и обработката на минерали, производството на цимент, химическата промишленост, фармацевтиката и козметиката, керамиката и други. В зависимост от конкретната област на приложение, обработваните материали се различават по много характеристики, като примери в това отношение представляват различните видове руди, минерали, варовици и други.

Задачата е да се създаде лифтер, с който разтрошаването и смилането на материала да става по-бързо, по-ефективно и по-лесно. И тази задача е решена – д-р Стоименов ще ни разкаже как.

Входът е свободен! Нужна е предварителна регистрация тук!

Науката решава проблеми

Науката решава проблемие поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика