€300 милиона: Европа създава нов механизъм за подпомагане на иновативните стартъпи

Инициативата цели да задържи младите новаторски бизнес идеи в Европейския съюз и да помогне на блока да преодолее изоставането в стартъп сектора спрямо САЩ.


От Марин Маринов, публикувана на 10 април 2020

Европейската комисия създаде нов финансов механизъм, чрез който да подпомогне развитието на иновативните стартиращи компании, така че те да порастват в Европа, а не да се преместват навън. Новата програма, наречена ESCALAR, ще разполага с бюджет от 300 милиона евро до края на тази година, които ще бъдат насочени към фондове за рисково инвестиране и за дялово участие с цел да отпушат инвестиции от 1.2 милиарда евро в стартъп екосистемата. С оглед на ситуацията около COVID-19 ESCALAR ще има фокус и върху смекчаване на икономическите последици от вируса.

Според Комисията подкрепата за иновативните стартъпи ще помогне на Европейския съюз да навакса изоставането си спрямо САЩ и да заеме водещо място в развитието на бизнес проекти с високи технологии. Освен това, оказването на финансово съдействие на стартиращия бизнес, точно сега когато той се очаква да изпита сериозни затруднения, ще ускори икономическото възстановяване след COVID-19.

„Комисията използва всички инструменти, с които разполага, за да помогне на дружествата да преодолеят кризата с коронавируса,” заяви Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар.

“Днес засилваме подкрепата си за многобройните обещаващи европейски предприятия, за да гарантираме, че те ще могат да продължат да се развиват и разрастват в Европа. С ESCALAR ние помагаме за отключването на значителни допълнителни частни инвестиции в подкрепа на създаването на утрешните пазарни лидери.“

Механизмът е част от наскоро представената стратегия на комисията “Фон дер Лайен” за развитието на малките и средни предприятия (МСП) в Европейския съюз. ESCALAR е насочен към два типа МСП-та: тези в начална и активна фаза (startups и scaleups). В него участва и Европейската инвестиционна банка чрез своя фонд за инвестиции EIF. ESCALAR ще бъде в тестова фаза до края на тази година, а бюджетът му за новия програмен период 2021-2027 зависи от преговорите между правителствата на държавите-членки по новата Многогодишна финансова рамка на Общността.

Как ще работи ESCALAR?

Чрез ESCALAR ще се увеличи капацитетът на фондовете за рисков инвестиране (VC) и на тези за дялово участие (private equity). По този начин 300-те милиона евро бюджет на механизма ще отпушат тази година над 1.2 милиарда евро инвестиции в стартъпи - или увеличение от над 4 пъти спрямо очакваното, твърдят от ЕК.

“ESCALAR има за цел да подпомага набирането на средства чрез поемане на задължения, достигащи до 50 % от размера на фонда. Инициативата е насочена както към нови фондове за финансиране на разрастващи се предприятия, така и към съществуващи фондове, които желаят да подкрепят предприятията с голям потенциал от своя портфейл, за да продължат да развиват техния растеж,” се посочва в прессъобщение на Европейската комисия.

Заинтересованите управители на фондове могат вече да заявяват участие в ESCALAR.

В България

Българската стартъп екосистема се разви бурно през последните години и сега има нужда от специални мерки за справяне с последиците от коронавирусаа. 47% от българските стартиращи компании предлагат иновация на световно ниво, показват данните от InnovationShip: единственото национално проучване на иновативния стартиращ бизнес, което отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG проведе за четвърта поредна година.

В края на март коалиция от ключови организации от стартъп екосистемата изпрати отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в стартираща и активна фаза на развитие. BESCOEDITEndeavor и BVCA застават зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартъп компаниите в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще.

Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital