Трябват незабавни мерки за справяне с климатичните промени, заяви новият председател на Съвета на ЕС

Финландия, която пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, призова ЕС да бъде лидер в борбата с климатичните промени под мотото “Устойчива Европа - Устойчиво Бъдеще”.


От Марин Маринов, публикувана на 1 юли 2019

Европейският съюз трябва да предприеме реални и незабавни действия за справяне с промените в климата и за опазването на околната среда и да бъде лидер на световната сцена в тези области. Това заяви финландският министър-председател Анти Рине в програмна статия по повод началото на финландското председателство на Съвета на Европейския съюз. Страната пое щафетата от Румъния на 1 юли и ще председателства Съвета до края на годината. Другите приоритети на Финландия са върховенството на закона, повишаването на конкурентоспособността и социалното включване, както и мерки за осигуряване на сигурността на европейските граждани.

“В години, когато да действаш твърдо се приема често като проява на най-голям кураж, ние се нуждаем от хора, които да говорят открито за свободата на словото, демокрацията, правосъдието, човешки права и върховенството на закона. Това са задачи на Европейския съюз, за които организацията трябва да работи не само в Европа, но и по цял свят,” пише Рине.

“Навсякъде в Европа и по света хората са притеснени за климатичните промени. Те обаче не са само притеснени, а искат решения на това предизвикателство.”

Изявлението на Рине по повод началото на финландското председателство е озаглавено “Решаването на климатичната криза може да бъде следващото героично действие на Европейския съюз”. Ключов приоритет на страната ще бъде борбата с климатичните промени, както и да се докаже, че най-важният ресурс в тази битка - политическата воля - не е изчерпан, допълва министър-председателят. Мотото на председателство е “Устойчива Европа-Устойчиво Бъдеще!”, което означава предприемане на политики и действия за постигането на устойчив Европейски съюз в екологичен, икономически и социален план, обяснява Рине

Данни: Европейска комисия.

В програмното си изявление министър-председателят сравнява справянето с климатичните промени с поддържането на мира в Европа и обединението на континента след рухването на диктаторските комунистически режими преди 30 години. Той призовава за незабавни действия, защото младите хора - бъдещето на Европа - искат това.

“Когато бях млад, бягахме от училище, за да караме мотопеди или да се срещаме с приятели. Днес младите хора в Европа се събират пред техните парламенти в учебно време, за да покажат, че ги е грижа за един от големите проблеми пред обществото ни: климатичната криза,” обяснява Рине.

“Те отправят ясно послание към обществото и към нас - хората, които сме отговорни за вземането на решения: направете това, за което сте избрани, вземете решения, за нещата, които ни притесняват. Вземете решения, за да спасите човечеството и нашата планета.”

Рине, който беше избран за министър-председател след изборите в през април месец, постави преодоляването на климатичните промени като основен приоритет и в работата на своя кабинет. Според финландския метеорологичен институт, страната е силно засегната от климатичната криза, като очакванията са температурите и количествата дъжд да се увеличат, а снегът и зимният сезон да се скъсят, което ще доведе до сериозни последици за обработваемите площи.

“Хората ме питат защо програмата на финландското правителство започва с думите “климатични промени”. Моят отговор е много очевиден и ясен,” пише Рине в блог-статията, публикувана на 1 юли.

“Програмата започва с тези две думи, защото ние не искаме климатичните промени да бележат края на мандата ни.”

Съветът на Европейския съюз е една от основните институции на ЕС, която отговаря за приемането на законите заедно с Европейския парламент, както и за координирането на политиките на Съюза. Финландия ще организира над 90 работни и експертни срещи на ЕС през следващите шест месеца. 

По време на председателството финландските министри ще пътуват с велосипеди за различните работни срещи, разговорите лице в лице ще бъдат заменени, за да се намалят полетите, а вместо това ще се използват новите технологии за онлайн връзки. Финландия планира да не използва пластмасови съдове по време на заседанията, като водата няма да бъде бутилирана, а ще бъде чешмяна в стъклени бутилки за многократна употреба.

Данни: Европейска комисия.

ЕС и климатичните промени

Миналият месец държавите членки не успяха да споразумеят за изграждането на климатично неутрална икономика в Европа - да се произвеждат толкова вредни емисии, колкото се поглъщат и преработват. През следващите месеци Финландия ще работи за постигането на тази цел, обяви правителството в Хелзинки.

Т.нар. въглероден неутралитет е част от Чиста планета за всички - призив на Европейската комисия от ноември миналата година за изграждане на модерна, конкурентоспособна и климатично неутрална икономика до 2050 г.  Според документа единствено чрез иновации могат да се постигнат две ключови цели на ЕС: опазване природата и стимулиране икономическото развитие, без да се загубят работни места.

Наред с този план Рине и неговото правителство ще съсредоточат усилията си и върху продължаващите преговори между държавите членки за намаляването на вредните емисии за 2030 и 2050. ЕС поеме ангажимента да предостави на ООН ревизирани национални мерки и дългосрочни стратегии по прилагането на Парижкото споразумение за климата. Документът ще влезе в сила след 2020, а дотогава Европейският съюз има задължения по Протокола от Киото към Конвенцията на ООН за измененията на климата. ЕС обеща т.нар. Пакет 20 до 2020 - да намали парниковите газове с 20% спрямо прединдустриалните нива от 1900 година, да постигне 20% дял на възобновяемите източници, както и да се повиши енергийната ефективност в държавите членки с 20% до 2020 година.

“Знам, че постигането на устойчива Европа и устойчиво бъдеще са постижими цели, ако си поставим смели задачи и дългосрочни политики в нашия дневен ред. По този начин можем да продължим нашата уникална история,” пише Рине.

“Разрешаването на климатичната криза може да бъде следващото героично действие на на Европа - акт, който ще бъде източник на възхищение и гордост за бъдещите поколение. За тези неща обещавам да се боря от името на председателството на Финландия. Времето е за действия е сега.”

Анти Рине, министър-председател на Финландия. Снимка: Европейска комисия под лиценз CC.

MOVE.BG и зелената икономика

В MOVE.BG знаем, че България има потенциала да предложи устойчиви икономически решения за справяне с предизвикателствата на новото време, включително борбата с климатичните промени. Затова създадохме “The ChangeMakers of Bulgaria” - клубът на променящите страната ни личности. 

Двигателите на промяната е проект на MOVE.BG, който идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

Познаваш ли подобни хора?

Посочи променящите!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика