През 2022: Зелената сделка е възможност за Европа, която не трябва да изпускаме

ЕС може да се превърне в световен климатичен лидер, ако преодолее противопоставянето към декарбонизация и към промяната на фискалните правила, споделя един от архитектите на Парижкото споразумение за климата Лорънс Тубиана.


От Марин Маринов, публикувана на 12 януари 2022

2022 година е ключова за основната програма за икономическа трансформация на Европейския съюз - Европейският зелен пакт, популярен като Зелената сделка. Пактът може да се превърне в момента на Европа и Евросъюзът да “заблести” на световната сцена, но, за да се случи това трябва да бъдат преодолени няколко основни предизвикателства: нуждата от разясняване на същността на Зелената сделка, даването на отговори на ключови въпроси, свързани с енергийната криза и справедливия преход, както и преосмислянето на фискалните правила. Това пише в анализ видният френски икономист и главен изпълнителен директор на Европейската климатична фондация Лорънс Тубиана, определяна като един от архитектите на Парижкото споразумение за климата, защото беше пратеник на Франция за Международната среща за климата COP 21 в Париж.

“След като направиха толкова много, за да издигнат световния дебат за климата до най-високите нива на дипломацията, Европейският съюз и правителствата на ключови държави членки скоро ще бъдат изправени пред основополагащ парадокс. Движещият фактор в света по отношение на борбата с климатичните промени и силата, създаваща нормите - ЕС, се отправя към година на тежка и продължителна политическа борба за реализиране на собствените си климатични амбиции,” пише в анализ за платформата Project Syndicate Тубиана.

Френската икономистка е един от видните привърженици на Европейския зелен пакт, но и чест критик на Европейския съюз, изискващ по-смели и твърди климатични действия от блока. Последният открит сблъсък беше между Тубиана и Франс Тимерманс, заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Зелената сделка, след коментар на французойката, че ЕС не е бил достатъчно амбициозен по време на Международната среща за климата COP 26 във Великобритания.

Парадоксът: добри цели и програма, недостатъчно разясняване 

ЕС, както в лицето на Европейската комисия, така и на отделните държави членки, трябва да обяснят на своите граждани Европейския зелен пакт по разбираем начин, за да преодолеят ключови предизвикателства по въвеждането в действие на програмата. Едно от тях е свързано с разясняването на същността на Зелената сделка, смята Тубиана: а именно, че тя е “покана за преосмисляне на обществения договор” и затова не трябва да бъде спусната отгоре като универсална програма за всички, а трябва да бъде сделка между гражданите за тяхното бъдеще

Това се отнася и за ключовия пакет “Подготвени за цел 55”, предложен от Европейската комисия през изминалата година и който трябва да бъде придвижен напред през 2022. Той е най-мащабната досега европейска законодателна реформа, чрез която трябва да бъдат постигнати две от основните цели на Зелената сделка - намаляването на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 спрямо нивата от 1990 година и превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент до средата на века.  

Според Тубиана, “Подготвени за цел 55” е един от най-важните и впечатляващи отговори на политиката в областта на климата след подписването на Парижкото споразумение през 2015 г, защото съдържа точен набор от политически предложения, адаптирани към различни географски региони, социални системи, енергийни миксове и нива на богатство. Приемането му, обаче няма да мине без препятствия, но решението на предизвикателствата се крие във възможностите на Европейския зелен пакт, смята французойката.

Инфографика: Европейски съюз - източник Съвет на ЕС. Лиценз: CC.

Тъй като прилагането на Зелената сделка изисква множество законотворческа работа, това е шанс за започването на дебат по най-наболелите проблеми, свързани със справедливия преход. Европейският съюз и държавите членки трябва да намерят правилния модел и да използват положителното отношение на гражданите към борбата с промените в климата за преодоляване на съпротивата на политическо равнище срещу декарбонизацията, пише Тубиана в анализа.  

Именно с това ще се сблъска и Франция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС за следващите шест месеца и едновременно с това се намира в предизборна кампания за президент и парламент. Френските власти ще трябва да придвижат напред пакета “Подготвени за цел 55”, като убедят както държавите членки, така и своите граждани - тоест, ще им се наложи да преведат Зелената сделка, поставайки нейните цели в местен, вътрешнополитически контекст, пише Тубиана. Един от възможните варианти е чрез инициативи, подобни на Гражданската конвенция за климата във Франция, създадена от президента Еманюел Макрон като отговор на протеста на “жълтите жилетки” и включваща 150 случайно избрани граждани от различни прослойки, които дават предложения за преодоляване на климатичната криза.

Друго предизвикателство пред ЕС е енергийната криза, която изисква политиците да отговорят на важни въпроси, свързани с таксуването на въглеродния отпечатък за индустрията и дали това ще се отрази на доходите на хората. Едновременно с това трябва да се извършва и необходимата преквалификация на заетите в секторите, базирани на изкопаеми горива, смята Тубиана.

Видната френска икономистка настоява и за преосмисляне на фискалните правила, включително на разпоредбите за бюджетните дефицити, защото Зелената сделка е програма за цялостна трансформация и изисква сериозен план за инвестиции. Затова трябва да бъдат убедени с ясни аргументи държавите, които са строги привърженици на досегашните финансови разпоредби - Австрия, Чехия, Холандия. Според Тубиана, европейските и национални политици трябва да отговорят на важни въпроси, свързани с финансирането, сред които какъв ще бъде новият път за икономически растеж, каква ще бъде ролята на публичните ресурси, откъде ще дойдат средствата.

Европейската солидарност по време на пандемията и програмата за възстановяване "Следващо поколение ЕС" с общото поемане на дълг могат да бъдат отговор и на финансовите предизвикателства, свързани с успешното прилагане на Зелената сделка, смята Тубиана.

“Ясно е, че европейските правителства ще трябва да съгласуват инвестиционна програма, способна да изпълни Зелената сделка с жизнеспособен план за консолидиране на дефицита. Това означава, че ще трябва да преразгледаме самото значение на заемите и дълга [...]

Има очевиден аргумент за изключване на инвестициите в климата от изчислението на дълга към БВП и за преосмисляне на краткосрочните фискални правила, когато истинският приоритет е запазването на планетата за бъдещите поколения. Преходът към нулеви нетни емисии е изключително предизвикателство. Но това е и моментът на Европа да заблести. Нека се възползваме максимално от него.” 

А в България?

Време е да осъзнаем, че зелената трансформация и устойчивото развитие ще помогнат на България да бъде успешна и просперираща държава. Това се казва в специалното отворено писмо до новото правителство, изпратено от инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт”. В него се настоява и за няколко спешни мерки, включително отразяване на политиките и процесите от „Подготвени за цел 55“ към годишната програма на България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз за 2022 година.

Какво още препоръчва Коалиция "За зелен рестарт" и защо, научете от Отвореното ни писмо тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла