€20 милиарда: ЕК емитира първите облигации за възстановяването и трансформацията на Европа

Със средствата ще бъдат направени първите траншове по "Следващо поколение ЕС" на основата на реформите и инвестициите в националните планове за възстановяване и устойчивост, входирани от държавите членки в Комисията.


От Марин Маринов, публикувана на 16 юни 2021

Първите средства за мащабната програма за възстановяване и за  подпомагане на дигиталния и зелен преход на Европейския съюз "Следващо поколение ЕС" са вече факт. Във вторник Европейската комисия пласира успешно облигации за 20 милиарда евро на международните капиталови пазари. До края на годината Комисията ще набере общо над 80 милиарда евро, които ще бъдат използвани още тази година за първите траншове към държавите членки. 

Средствата трябва да бъдат използвани за дългосрочни реформи, които подпомагат зелената и дигитална трансформация, а не просто за възстановяването от пандемията, напомни за целите на "Следващо поколение ЕС" след емитирането на емисията еврокомисарят отговарящ за бюджета и администрацията Йоханес Хан.

“Това е един наистина европейски момент, защото той демонстрира иновационната и трансформационна сила на Европейския съюз. С ранния старт на "Следващо поколение ЕС" Комисията ще може да осигури на европейските граждани и региони още преди края на лятото така необходимите им средства, които да инвестират в проекти на бъдещето, разработени от тях в Националните им планове за възстановяване и устойчивост. Парите от "Следващо поколение ЕС" са не само за възстановяване, а за трансформация,” сподели комисарят.

“Следващо поколение ЕС" вече се превърна в реалност и той ще даде тласък на колективното ни възстановяване от пандемията, като насочи Европа по екологичен, цифров и устойчив път.”

Началото

Сделката за 20 милиарда евро е с десетгодишен падеж и е възможна след като всички 27 държави членки разрешиха на Комисията да взема заеми от тяхно име с цел да бъдат постигнати много по-добри условия в сравнение с действието по единично. Емисията беше пласирана при изключително голям интерес от страна на инвеститорите, като заявките достигнаха 142 милиарда евро - 7 пъти над стойността на поръчката. Поради това лихвата падна под 0.1% - 0.086%. Над 50% от облигациите бяха закупени от базирани в Европа инвеститори, като 37% от всички кредитори са управители на фондове, 25% са централни банки, а 11% - застрахователни фондове, разясни комисар Хан на специална пресконференция във вторник вечер след емитирането на емисията. 

Сделката представлява най-голямата институционална емисия на облигации в Европа, както и най-голямата сума, която Евросъюзът е набирал в рамките на една трансакция. В следващите години до края на 2026 Европейската комисия ще набира до около 150 милиарда евро на година, като общата сума трябва да достигне 750 милиарда евро с възможност за увеличаване до 800 милиарда.

Чрез “Следващо поколение ЕС” Европейската комисия ще се превърне в най-големия емитент на облигации в света. Средства ще бъдат набирани чрез специална стратегия за диверсификация, която включва използването на различни финансови инструменти и техники за пласиране на облигациите и на първите краткосрочни съкровищни бонове на ЕС (EU-Bills), които се очаква да подпомогнат значително ролята на еврото на международните пазари.

Средствата от “Следващо поколение ЕС” ще бъдат разпределени между държавите членки на основата на техните национални планове за възстановяване и устойчивост, в които основни акценти трябва да бъдат зелената и дигитална трансформация. За да стимулира устойчивото икономическо развитие и борбата с климатичните промени, Комисията планира да издаде и първите зелени облигации на ЕС в рамките на “Следващо поколение ЕС”- чрез тях ще бъде поето задължението набраната сума да бъде инвестирана само в екологично-съобразни проекти. Очаква се първата емисия зелени облигации да бъде пласирана още тази година след представянето на специалната рамка с правила за тази цел през есента (Next Generation Green Bond Framework). Към момента все още съществуват различия точно колко от средствата за “Следващо поколение ЕС” да бъдат заети чрез зелени облигации, като част от държавите членки като Финландия и Швеция настояват за по-голям дял заради спешната нужда от въвеждането на зелени практики и икономически модели за борба с климатичната криза, докато други страни, като Полша, които разчитат основно на замърсяващата въглищна индустрия, настояват за ограничено използване на зелените облигации.

“Днес е един наистина исторически ден за нашия Европейски съюз. Проведохме успешно първата операция за финансиране за "Следващо поколение ЕС". Като силен Съюз набираме заедно пари на пазарите и инвестираме в общо възстановяване от настоящата криза,” сподели във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и допълни:

“Това е инвестиция в единния ни пазар. Още по-важно е, че това е инвестиция в бъдещето на следващите поколения в Европа, тъй като те са изправени пред предизвикателствата на цифровизацията и изменението на климата. Сега парите могат да започнат да текат, за да подпомогнат преструктурирането на нашия континент и изграждането на една по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа. Сега ще посетя всяка държава членка, за да видя въздействието на "Следващо поколение ЕС" на място.”

Еврокомисар Йоханес Хан (отляво) и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен (отдясно) по време на пресконференцията за успешната първа емисия облигации, Брюксел, 15-ти юни. Снимка: ©️ Европейски съюз - източник Европейска комисия. Лиценз: CC BY 4.0.

Първите държави, които Фон дер Лайен ще посети, са Гърция, Испания, Португалия, Дания и Люксембург. В сряда Комисията одобри Плана за възстановяване и устойчивост на Португалия, като тези дни се очакват становища и за още няколко плана, внесени в ЕК най-рано. България, Хърватия, Малта и Естония все още не са входирали плановете си в Брюксел. Миналата седмица от Комисията заявиха, че промени в Плановете ще бъдат възможни и след официалното им внасяне.

А българският план?

Националният план за възстановяване и устойчивост във варианта му от април месец има нужда от спешно подобряване, за да гарантира успешен зелен и дигитален преход на българската икономика и общество. Необходима са специфични мерки за подкрепа на иновативната икономика, включително чрез създаването на Национална програма за развитие на стартиращия бизнес на терена на университетите, както и създаването на Фонд за зелени иновации, който да подкрепи икономическите проекти, създаващи устойчивото бъдеще днес.

Затова настоява инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт”. Какво още препоръчва Коалицията по темите иновативна икономика, климат, енергиен преход, биоразнообразие, устойчиво земеделие и кръгова икономика, научете от последното ни Отворено писмо тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика