Да ускорим зеления преход е единственият начин да не бъдем слуги на Путин и да не финансираме войната, призоваха европейски лидери

В първите дни след началото на нечовешката агресия на Русия срещу Украйна важни изказвания направиха Урсула фон дер Лайен и Франс Тимерманс.


От Марин Маринов, публикувана на 10 март 2022

Броени дни след като Руската федерация нападна Украйна пред институцията, която представлява сърцето на европейската демокрация - Европейския парламент, ключови речи произнесоха двама от водещите ръководители на Европейския съюз. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия и нейният заместник Франс Тимерманс, отговарящ за изпълнението на Европейския зелен пакт (Зелената сделка), говориха пред евродепутатите и отправиха основните послания на Съюза в тази нова и тежка криза.

Двамата политици осъдиха нечовешката война на Руската федерация и убийствата, които извършва режимът на Путин в Украйна. И в двете изказвания се чуха ключови поуки и критики в морален план за сътрудничеството с Путин досега, обещания  да се помогне на Украйна и на украинските бежанци, както и ясна осъзнаване, че Путин не води война срещу Украйна, а срещу Европейския съюз и целия цивилизован свят.

Друга основан линия и в двете изказвания беше важната тема за енергийния преход и зелената трансформация. Според Урсула фон дер Лайен и Франс Тимерманс войната е показала, че няма алтернатива на Зелената сделка и нейните цели за изграждане на климатично-неутрално общество и икономика до 2050 година. И не само. Енергийният шантаж на Путин към Европа е ясен и недвусмислен урок, че зеленият преход не само не трябва да бъде изоставен или забавен, а трябва задължително, спешно и бързо да бъде ускорен.

Заради важността на двете изказвания в този важен момент за Европа и света -  решихме да ви ги представим в цялост, без редакторска намеса и в хронологичен план.

Реч на Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия говори пред пленарното заседание на Европейския парламент на 1 март в Брюксел.

“Войната се завърна в Европа. Почти тридесет години след Балканските войни и повече от половин век след като съветските войски навлязоха в Прага и Будапеща, сирените за гражданска защита отново се включиха в сърцето на една европейска столица. Хиляди хора, бягащи от бомбите, се криеха в метростанциите - държаха се за ръце, плачеха тихо, опитваха се да се си вдъхнат кураж един друг. Автомобилите се наредиха на опашка към украинските западни граници, а когато горивото на много от тях свърши, хората взеха децата си и раниците си и тръгнаха на десетки километри към нашия Съюз. Те търсеха убежище в нашите граници, защото страната им вече не беше безопасна. Защото вътре в Украйна започна ужасяващото преброяване на смъртните случаи. Мъже, жени и деца умират за пореден път, защото един чужд лидер, президентът Путин, реши, че тяхната страна, Украйна, няма право да съществува. И ние никога няма да позволим това да се случи и никога няма да го приемем.

Това е моментът на истината за Европа. Нека цитирам редакционната статия на един от украинските вестници, "Независим Киев", публикувана само няколко часа преди началото на инвазията: "Не става въпрос само за Украйна. Това е сблъсък на два свята, на две противоположни групи от ценности". Те са много прави. Това е сблъсък между върховенството на закона и върховенството на оръжието; между демокрации и автокрации; между ред, основан на правила, и свят на гола агресия. Начинът, по който реагираме днес на това, което прави Русия, ще определи бъдещето на международната система. Съдбата на Украйна е заложена на карта, но и нашата собствена съдба също е на косъм. Трябва да покажем силата, която се крие в нашите демокрации; трябва да покажем силата на хората, които свободно и демократично избират своя независим път. Това е нашата демонстрация на сила.

Днес в подкрепа на Украйна е мобилизиран Съюз от почти половин милиард души. Хората в Европа демонстрират пред руските посолства в целия ни Съюз. Много от тях са отворили домовете си за украинци - бягащи от бомбите на Путин. Позволете ми да благодаря специално на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за това, че приеха тези жени, мъже и деца. Европа ще бъде до тях не само през първите дни, но и през следващите седмици и месеци. Това трябва да бъде нашето общо обещание. И затова предлагаме да задействаме механизма за временна закрила, за да им осигурим сигурен статут и достъп до училища, медицински грижи и работа. Те го заслужават. Трябва да направим това сега. Знаем, че това е само началото. Още повече украинци ще се нуждаят от нашата защита и солидарност. Ние сме и ще бъдем до тях.

Нашият Съюз демонстрира единство на целите, което ме кара да се гордея. Със скоростта на светлината Европейският съюз прие три вълни от тежки санкции срещу финансовата система на Русия, нейните високотехнологични индустрии и корумпирания ѝ елит. Това е най-големият пакет от санкции в историята на нашия Съюз. Не приемаме тези мерки с лека ръка, но смятаме, че трябва да действаме. Тези санкции ще се отразят тежко на руската икономика и на Кремъл. Изключваме ключови руски банки от мрежата SWIFT. Забранихме и трансакциите на Руската централна банка - най-важната финансова институция в Руската федерация. Това парализира милиарди валутни резерви, като затваря кранчето на войната на Русия и Путин. Трябва да сложим край на това финансиране на неговата война.

Второ, насочваме се към важни сектори на руската икономика. Правим невъзможно за Русия да модернизира петролните си рафинерии, да ремонтира и модернизира въздушния си флот и да получи достъп до много важни технологии, от които се нуждае, за да изгради проспериращо бъдеще. Затворихме небето си за руски самолети, включително за частните самолети на олигарсите. И не се заблуждавайте: Ще замразим и други техни активи - независимо дали става дума за яхти, луксозни коли или луксозни имоти. Ще замразим всичко това.

На трето място, като друга безпрецедентна стъпка, ние спираме лицензите на пропагандната машина на Кремъл. Държавните "Russia Todat-RT" и "Sputnik", както и всички техни дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдаят войната на Путин и да разделят нашия Съюз. Това са безпрецедентни действия от страна на Европейския съюз и нашите партньори в отговор на безпрецедентна агресия от страна на Русия.

Всяка една от тези стъпки беше тясно координирана с нашите партньори и съюзници - САЩ, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, но също така и с Япония, Южна Корея и Австралия. През всички тези дни виждате, че повече от 30 държави - представляващи повече от половината от световната икономика - също са обявили санкции и контрол върху износа на Русия. Ако Путин се стремеше да раздели Европейския съюз, да отслаби НАТО и да разбие международната общност, той постигна точно обратното. Ние сме по-обединени от всякога и ще се изправим в тази война, това е сигурно, че ще победим и ще надделеем. Ние сме единни и ще останем единни.

Наясно съм, че тези санкции ще струват скъпо и на нашата икономика. Знам това и искам да говоря честно с хората в Европа. Ние преживяхме две години на пандемия. И на всички ни се искаше да се съсредоточим върху икономическото и социалното си възстановяване. Но вярвам, че хората в Европа разбират много добре, че трябва да се противопоставим на тази жестока агресия. Да, защитата на нашата свобода има своята цена. Но това е решаващ момент. И това е цената, която сме готови да платим. Защото свободата е безценна, уважаеми колеги. Това е нашият принцип: Свободата е безценна.

Днешните ни инвестиции ще ни направят по-независими утре. Мисля преди всичко за нашата енергийна сигурност. Ние просто не можем да разчитаме толкова много на доставчик, който ни заплашва целенасочено и устремено. Ето защо се обърнахме към други световни доставчици. И те отговориха. Норвегия се активизира. През януари имахме рекордни доставки на втечнен природен газ. Изграждаме нови терминали за втечнен природен газ и работим по междусистемни връзки. Но в дългосрочен план именно преминаването към възобновяеми енергийни източници и водород ще ни направи наистина независими. Трябва да ускорим екологичния преход. Защото всеки киловатчас електроенергия, който Европа произвежда от слънце, вятър, вода или биомаса, намалява зависимостта ни от руския газ и други енергийни източници. Това е стратегическа инвестиция. И, уважаеми колеги, това е стратегическа инвестиция, защото на всичкото отгоре по-малката зависимост от руския газ и други изкопаеми източници на енергия означава и по-малко пари за военния ковчег на Кремъл. Това също е истина.

Ние сме решителни, Европа може да се справи с предизвикателството. Същото важи и за отбраната. През последните шест дни европейската сигурност и отбрана се развиха повече, отколкото през последните две десетилетия. Повечето държави членки обещаха доставки на военно оборудване за Украйна. Германия обяви, че ще изпълни целта на НАТО от 2 % във възможно най-кратък срок. А нашият Съюз, за първи път в историята, използва европейския бюджет, за да закупи и достави военно оборудване на страна, която е обект на нападение. 500 млн. евро от Европейския инструмент за мир, за да подкрепим отбраната на Украйна. Сега ще допълним тази първа стъпка с поне 500 млн. евро от бюджета на ЕС, за да се справим с хуманитарните последици от тази трагична война както в страната, така и за бежанците.

Това е преломен момент за нашия Съюз. Не можем да приемаме сигурността си и защитата на хората за даденост. Трябва да се борим за нея. Трябва да инвестираме в нея. Трябва да поемем своя дял от отговорността.

Тази криза променя Европа. Но и Русия е на кръстопът. Действията на Кремъл нанасят сериозни щети на дългосрочните интереси на Русия и нейния народ. Все повече руснаци също разбират това. Те протестират за мир и свобода. И как реагира Кремъл на това? Като арестува хиляди от тях. Но в крайна сметка копнежът за мир и свобода не може да бъде заглушен. Освен танковете на Путин има и друга Русия. И ние подаваме ръка за приятелство на тази друга Русия. Бъдете сигурни, че те имат нашата подкрепа.

В тези дни независима Украйна е изправена пред най-мрачния си час. В същото време украинският народ държи факела на свободата за всички нас. Той проявява огромна смелост. Те защитават живота си. Но, също така, се борят за универсални ценности и са готови да умрат за тях. Президентът Зеленски и украинският народ са истинско вдъхновение. Когато разговаряхме за последен път, той отново ми разказа за мечтата на своя народ да се присъедини към нашия Съюз. Днес Европейският съюз и Украйна вече са по-близки от всякога. Все още ни предстои дълъг път. Трябва да сложим край на тази война. И трябва да поговорим за следващите стъпки. Но съм сигурна: никой в тази зала може да се съмнява, че народ, който толкова смело отстоява нашите европейски ценности, принадлежи към нашето европейско семейство.

И затова, уважаеми колеги, казвам: Да живее Европа. И да живее свободна и независима Украйна.”

Урсула фон дер Лайен по време на специалната сесия на Европейския парламент, посветена на войната на Русия срещу Украйна. Снимка: стопкадър от живото излъчване по Sky News.

Реч на Франс Тимерманс

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за изпълнението на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) говори в Страсбург пред заседанието на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент.

“В рамките на седмици и дни европейската история се промени. Европа вече никога няма да бъде такава, каквато е била преди. Всички илюзии, които някой може да е имал за характера на намеренията на Путин, за това как той вижда света. Нещата, които знаехме от много години, но мислехме, че той няма да действа, сега се превърнаха в реалност. Това означава, че трябва да погледнем по друг начин; как да организираме себе си, как да организираме колективната си сигурност, как да засилим устойчивостта си и как да засилим реакцията си.

Защото днес мислите ни са с хората в Украйна, които в тази непоносима война страдат от актове на варварство, отприщени срещу тях; предоставяйки им илюзията за безопасни коридори към руска територия, а след това минирайки безопасните коридори. Няма как цинизмът да се издигне на по-високо ниво от това, което руснаците правят в момента.

Трябва да намерим възможно най-конкретния израз на нашата солидарност със страдащия украински народ. Трябва да отговорим на това предизвикателство. Ако Путин не бъде спрян, той ще продължи, докато не възстанови това, което смята за законна руска империя. И се опасявам, че това не се ограничава само до Украйна.

Искам да започна с това, защото, както някои от вас знаят, аз съм живял в Русия. През последните три десетилетия следя страната много внимателно. Имам приятели в Русия. Имам приятели в Украйна. Както много от нас тук. Няма руснак, който да иска тази война. Украинците са принудени да влязат в конфликт с хора, които те смятат за свои братя и сестри. Това е войната на Путин и тя трябва да се стовари върху него и върху неговите приближени. Ние носим огромна отговорност за това тя да не успее. Това трябва да бъде и ще бъде неговото Ватерло.

Сега, в отговор на това, разбира се, основната задача на всеки публичен орган е да се бори за сигурността на нашите граждани. А това означава да разгледаме отново нашите колективни споразумения за сигурност, да укрепим европейската сигурност и трансатлантическите си връзки.

Искам да се спра на историческата реч в Бундестага от канцлера Шолц в неделя, преди седмица. В нея той призна, че се намираме в напълно нова ситуация и реагира на това, а цялата идея за това, което на немски се нарича "Wandel durch Handel" [промяна чрез търговия-б.р.], беше изоставена.

Ние трябва да се изправим пред истината. Това е идеологическа конфронтация с човек, който ни презира заради нашите ценности и в същото време се страхува от нас заради нашите ценности. Путин се страхува от Европейския съюз повече, отколкото от НАТО, защото знае, че неговите граждани искат това, което имаме ние, а не това, което той предлага в дългосрочен план.

Сега трябва да преминем към темата за това защо съм тук. Смятам, че би било историческа грешка, ако от това предизвикателство в областта на сигурността се направи извод, че това означава, че "Зелената сделка" и "Fit-for-55" могат да останат на заден план.

Преди две години имахме подобен случай с COVID. И скоро открихме, че "Зелената сделка" предлага някои от основните отговори, от които се нуждаехме, за да отговорим на предизвикателствата на пандемията. Забелязахме, че трябва да направим икономиката си по-силна на икономически рискове, по-устойчива към климатичните промени. Трябва да използваме възможностите на цифровата трансформация. И аз твърдя, че се намираме в подобна ситуация.

Единственият начин да не бъдем подложени на натиск от това да бъдем клиент на Путин е да не бъдем повече негов клиент за основните ни енергийни ресурси. Единственият начин да постигнем това е да ускорим прехода си към възобновяеми енергийни източници.

Най-добрият отговор е да произвеждаме сами енергията си. Повече вятърна енергия в морето, повече слънчева енергия, повече водород, повече биометан. Също така, трябва да диверсифицираме енергийните си източници. Трябва и да ускорим инвестициите в жилищната инфраструктура, така че потреблението на енергия наистина да бъде намалено, а оттам да се намалят и сметките за енергия на нашите граждани.

Смятам, че е от изключителна важност да е разберем, че "Зелената сделка" и "Подготвени за цел 55" не са станали по-малко спешни, а може би още по-спешни поради предизвикателството, пред което сме изправени. Защото не можем да бъдем в тази ситуация, в която зависим от руска енергия, която би била обвързана с определени условия, както очевидно е сега. Така че този преход трябва да бъде ускорен.

Можем да направим това. Утре ще ви представим планове, които да покажат как можем да го направим. Както казах, трябва да сме сигурни, че ще диверсифицираме източниците си, докато все още се нуждаем от изкопаеми горива. Трябва да ускорим прехода си към възобновяеми енергийни източници. Трябва да осигурим облекчения за нашите граждани, които страдат твърде много от високите цени на енергията. Също така, трябва да сме сигурни, че ще сме готови за следващата зима. Имаме достатъчно късмет, че тази зима беше мека, но не може да се разчита на това. Така че за следващата година трябва да сме сигурни, че резервите ни са на 80 или 90 процента, за да можем да посрещнем това предизвикателство. И за тази цел ще трябва да диверсифицираме. Това е много важно.

Селското стопанство е друга тема. Моля, не вярвайте в илюзията, че ще помогнете на производството на храни, като го направите по-малко устойчиво. Като не избирате стратегиите "От фермата до трапезата", като не го правите по-устойчиво по отношение на околната среда и производството на храни. Трябва да намалим зависимостта си от калиева сол, идваща от други страни, включително Русия и Беларус. Трябва да намалим количеството на торовете, от които се нуждаем, и пестицидите, от които се нуждаем. Затова и тук твърдя, че "От фермата до трапезата" е част от отговора, а не част от проблема. И аз съм повече от готов да обсъдим това, но съм сигурен, че и други комисии в този парламент биха искали да го обсъдят.

И накрая, вярвам, че ако направим правилния избор през следващите дни и месеци, ще се справим с това предизвикателство. Ще успеем да убедим нашите граждани, че продължаването на прехода към възобновяеми енергийни източници, продължаването на избора на "Зелената сделка" и "Подготвени за цел 55" е в техен интерес. Но ще успеем да ги убедим само ако нашите граждани възприемат това като справедливо спрямо тях. Ето защо смятам, че трябва да се уверим, че ще се справим с проблема с енергийната бедност, като предоставим на нашите държави-членки инструментите за това. Но, също така, и чрез разработване на европейски политики, които биха ни позволили да се справим с риска от енергийна бедност, е съществена предпоставка, а не съпътстващ елемент на "Подготвени за цел 55" или "Зелената сделка". Това е съществена предпоставка да убедим нашите граждани да тръгнат по този път заедно.

Вярвам, че това е така, защото енергията е толкова съществен елемент в нашето общество; за да отопляваме домовете си, да зареждаме автомобилите си, да поддържаме нашето общество работещо и сплотено. Трябва да имаме това предвид, защото ако се провалим в тази насока, сами ще създадем разделението в нашето общество, в което Путин инвестира толкова много в продължение на 20 години. Сега се вижда, че тези инвестиции са отишли на вятъра. Защото всички онези, които са били негови най-добри приятели, а някои от тях познаваме и в този парламент, сега изведнъж са много мълчаливи. Но аз бих казал: поемете отговорността си. Поемете отговорността си за това, което сте казвали през всичките тези години.

Защото вие сте тези, които изпълняваха заповедите му за създаване на разделение в нашето общество. Никога повече. Ние ще бъдем единни. Но повтарям, че можем да направим това само ако нашите граждани разберат, че действаме в техен интерес и че ще направим така, че никой да не бъде изоставен.”

Франс Тимерманс по време на речта му пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент. Снимка: Европейски съюз - източник ЕП.

MOVE.BG в подкрепа на Украйна

Още от началото на войната на Руската федерация срещу Украйна MOVE. BG се включи в различни инициативи в подкрепа на украинския народ, включително се присъединихме към проекта в подкрепа на украинските бежанци “BG4UA: България за Украйна”.

MOVE.BG, също така, обобщи за вас на едно място линкове към различните кампании и банкови сметки в помощ на Украйна и народа й - разгледайте ги в специалната ни статията тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла