Български новатори участват в европейския хакатон срещу COVID-19

Статията е обновена с нова информация на 25 април.


От МOVE.BG, публикувана на 23 април 2020

България участва с над 300  представители в паневропейската инициатива за намиране на иновативни решения за справяне с COVID-19. ХакатонътEU vs. Virus” (Европа срещу вируса) се провежде онлайн този уикенд в над 30 държави. Инициативата доказа за броени дни колко е важно да работим заедно и да търсим новаторски поглед, който излиза извън познатите рамки и по този начин спомага за намирането на работещи идеи. Хакатонът показа и колко е силна енергията на промяната и на нейните носители - хората на Новото време.

Инициативата беше обяване в началото на април - броени дни след първия проект за хакване на COVID-19 на национално ниво - този в Естония. Много бързо колективната енергия за обществена промяна завладя и други страни и подобни онлайн състезания се проведоха в редица европейски държави. В България MOVE.BG e от самото начало партньор на родния проект “Hack the crisis: да хакнем кризата” и на неговия организатор Power of BG. След края на българския хакатон чрез инициативата ни “Crisis Intervention Squad: обединени в промяната” предоставихме на отборите достъп до ценен и полезен ресурс: безплатни консултации от ментори професионалисти с успешни бизнеси.

“Успех на българските отбори, които продължават с участие в “EU vs. Virus”. Сигурна съм, че приносните идеи от България ще помогнат за решаване на предизвикателствата от пандемията в Европа," сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и един от членовете на журито на “Hack the Crisis”.

Все още формата за участие в "EU vs. Virsus" продължава да бъде отворена за присъединяване на нови отбори.

Европа срещу вируса

В рамките на 48 часа между вечерта на 24 април (петък) и следобеда на 26 април (неделя) екипите в “EU vs. Virus” ще търсят иновативни решения на предизвикателствата, които коронавирусът създаде пред личния и професионален живот, пред всички обществени системи и пред обществото като цяло. Към 17:00 часа на 25 април българско време в хакатона бяха записани над 20 000 новатори с различен професионален път: представители на университети, на научни организации, на болници, на бизнес организации и на неправителствения сектор.

Картина на участниците към 17:00 часа българско време на 25 април.  ©Европейски съюз - източник Европейска комисия.

Всички те ще търсят отговорите на почти 20 предизвикателства, свързани с COVID-19. Предизвикателствата са разделени в шест категории: 

  • Здраве и живот;
  • Бизнес развитие;
  • Социална и политическо сътрудничество;
  • Работа и образование от вкъщи;
  • Дигитални финансови услуги;
  • Други - категория, която призовава отборите да използват своето въображение и да участват със своя проект за преодоляване на належащи проблеми, свързани с коронавируса, дори и да не могат формално да се определят в някоя от горните групи.

Разпределение по категории към 17:00 часа българско време на 25 април. ©Европейски съюз - източник Европейска комисия.

Част от предизвикателствата, например, са създаването на бързи, надеждни и евтини тестове за коронавирус, както и на методи за техния бърз и ефективен контрол или пък намиране на бързи методи за производство на надежди защитни облекла и маски. Ще се търсят и решения на предизвикателства, свързани с работа от вкъщи и осигуряването на подходяща среда за поддържане на умственото здраве на хората и на баланса работа-личен живот в условията на карантина. Сред финансовите предизвикателства пък са посочени намирането на бърз и ефективен достъп до държавна подкрепа за нуждаещи се малки и средни предприятия.

Запис на откриващата церемония.

“Този паневропейски хакатон е пример как Европа може да се обедини във времена на криза. Вдъхновяващо е да наблюдаваме тази проява на солидарност от нашата общност от новатори. Най-големите ни таланти ще покажат най-доброто, на което са способни, за да намерят решения за коронавируса и да подкрепят гражданите ни. Именно това е европейският процес на създаване на иновации в действие,” сподели еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, под чиито патронаж се провежда “Европа срещу вируса”.

Диана Андоне, ментор на един от отборите в хакатона, споделя част от процеса по раждане и развитие на идеи.

На 30 април  ще бъдe церемонията по награждаване на най-добрите проекти. Те ще  станат част от платформата на Европейския съвет по иновациите (EIC), където ще имат достъп до инвеститори, фондации и други възможности за финансиране. Организатор на "EU vs. Virus" е Европейската комисия. В инициативата ще участват всички 27 държави-членки плюс Швейцария, Турция, Великобритания, Норвегия и Исландия.

График на хакатона. ©Европейски съюз - източник Европейска комисия.

В България

У нас след състезателен уикенд-маратон 24 отбора от над 110 бяха избрани за финалисти. Последваха две интензивни седмици на работа чрез менториране и други начини на подкрепа и на 12 април бяха обявени 7 победители от България: WeCare, ART Republiкa, E-Notary, AIDBAND, XRAY Diagnostics, FIT@HOME и Ventilator for Live, като почетното първо място е за WeCare.

“За две седмици финалистите в "Hack the Crisis" развиха от идея до работещи решения много ценни концепции в областта на медицината и за подкрепа на общности и бизнеси в риск, интегриращи най-съвременни технологични достижения. Родени, за да адресират непосредствените предизвикателства на кризата, тези идеи ще служат на нуждите на обществото ни и в бъдеще, заредени с енергията на споделения интелект и мотивацията да градим заедно,” заяви г-жа Безуханова.

Нека заедно да стискаме палци и да помогнем на българските проекти, участващи в "EU vs. Virus".

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital