Евроизбори 2019 -защо е важен твоят глас?

Гласът на всеки един от нас е ключов за това дали ще живеем в Европа на новата икономика, новите мислители и в баланс с природата.


От МOVE.BG, публикувана на 23 май 2019

Знаем ли какво представлява Европейският съюз? Източник на пари и фондове? Външна сила, на която се надяваме да накаже родната ни политическа класа? Голям брат, който определя размери на плодове и зеленчуци?

Ние вярваме, че Европа има друго измерение

Европейският съюз това сме ние, всички жители на 28-те държави членки, обединени от споделени фундаментални ценности и история.

Европейският съюз е проекция на нашите избори - на тези, които правим, както и на последствията ни от отказа ни да направим избор.

Европейският съюз е организацията, благодарение на която континентът, предизвикал две кръвопролитни световни войни, е място на мир и възможности за развитие вече повече от 60 години.

Европейският съюз е мястото, която поставя по нов начин България на международната икономическа сцена и тя става разпознаваема за големи индустриални компании, изнесени звена за услуги и производство, споделена изследователска и приложна дейност.

Европейският съюз е основният пазар за българските компании.

Вътрешният пазар на Европейския съюз е основната територия за реализиране на българските продукти.

Европейският съюз чрез редица икономически програми е значим фактор за развитие на иновативните български проекти и компании.

Европейският съюз е един от основните източници на подкрепа за развитие на смелите български творци.

Европейският съюз е организацията, която се грижи да дишаме по-чист въздух и да се грижим за уникалната ни българска природа.

Европейският съюз е организацията, благодарение на която можем да си стегнем багажа и да отидем на почивка в Гърция или Италия, без да се редим на опашки за визи.

Но

Всичко това не е даденост. То зависи от нашите избори и глас, както и от последствията ни от отказа да гласуваме.

След влизането в сила на Лисабонския договор правомощията и лостовете за влияние на Европейския парламент значително се засилиха. Нашите представители там вече могат ефективно да определят дневния ред на Европа.

Изборите за представители в Европейския парламент представляват най-голямото трансгранично гласуване в света. Те са възможност гражданите на Европейския съюз да заявят своята позиция как да се развива Общността.

Какво искаме?

Европейският съюз предвиди 100 милиарда евро - рекорден до този момент бюджет - за стимулиране на иновации и смели бизнес и научни идеи през 2021-2027.

Как искаш да се използват тези пари? Искаш ли и занапред български проекти да имат достъп до подобен тип финансиране?

Заяви го с твоя глас на 26 май!

Digital Single Market или Цифровия единен пазар на ЕС стана на 4 години - от по-ниските цени за разговори и интернет в чужбина до премахването на ограниченията при онлайн пазаруването от други страни.

Как да се развие този пазар на бъдещето и какво да бъде мястото на българския бизнес в него?

Заяви го с твоя глас на 26 май!

GDPR или Общият регламент за защита на данните стана на една година.

Помага ли ти или ти пречи на бизнеса и дейността ти? Как да стане по ефективен?

Заяви го с твоя глас на 26 май!

Европейският съюз отдели 10 милиарда евро за енергийни иновации като първа крачка за икономика, която се грижи за здравето ни, за природата ни и за запазването на работните места чрез нови бизнес модели.

Важно ли е това за теб? Какво да бъде мястото на българския бизнес в стратегията за неутрална спрямо климата икономика?

Заяви го с твоя глас на 26 май!

Европейският парламент наложи забрана за използването на пластмасата за еднократна употреба, за да живеем в един по-добър и здравословен свят.

Как искаш да продължи борбата за запазването на планините, моретата и селищата ни?

Заяви го с твоя глас на 26 май!

Европейският съюз е организацията, която системно подкрепя развитието на българското образование и наука, за да се развива интелигентният растеж в България.

Какви трябва да са европейските инвестиции в българското образование за следващите пет години? Как да се стимулира интелигентният растеж?

Заяви го с твоя глас на 26 май!

За MOVE.BG, Европа е нашият дом!

Нека да изберем с внимание бъдещите му стопани, за да осигурим устойчиво градивно развитие на България и Европа! Заедно!

Защото България МОЖЕ!

Автор
още по темата

още от Гледна точка