Макрон чертае нова политика на свързаност

Европейските лидери на бъдещето ще градят съюзи


От Саша Безуханова, публикувана на 16 май 2017

Новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон е политик на новото време

Време, в което съюзите отиват далеч отвъд географските граници и идеологиите. Тази нова „порода“ политици и общественици провиждат националните си каузи в създаването на среда за разпознаване на държавите им като притегателен център на талант от света, а идеологиите – като включващи всички с градивни идеи в обществото. Времето е такова. Глобалната свързаност изисква нови формули за управление на процесите и създава нова, ограничена само от стереотипните рамки на изборите ни, среда за реализация на индивиди, държави, съюзи.

С първите си политически жестове Макрон даде ясни сигнали, че ще гради съюзи.

На практика назова Франция като „главна квартира“ за развойна дейност за решения, свързани с климатичните промени, и покани учени, инженери, стартиращи компании от Америка и света да работят заедно във Франция. Нещо повече – от позицията на президент на нация, разпознаваща се по-скоро през ролята си на задаваща тенденциите в La Bellе Époque, той се обърна към най-добрите и креативните умове на света с призива „Франция е Вашата нация.“ В едноминутното си обръщение той изпрати три послания – зададе ясен фокус на политиката си и заяви водещата роля на Франция в решаването на един от най-значимите проблеми пред света днес; даде заявка лично да бъде спонсор на утвърждаването на Франция като иновативен хъб; позиционира се като политик, който говори от името на Европа.

Знак за протегната ръка и съюз в името на укрепване на съюза, Европейския, е и изборът на първата му официална международна среща

С Меркел, за начертаване на нова пътна карта на ЕС. То е повече от политически знак и загриженост за европейското бъдеще след Брекзит. Той застава редом до най-влиятелния политик на Европа с прагматичните си идеи за възраждане на значимостта на Европа.

Възраждането е другата линия, която Макрон назова като основна в работата си като президент. На французите обеща Ренесанс в измеренията на 21-ви век – чрез иновативно знание. Едва ли Макрон подценява предизвикателствата пред държавата, чието кормило пое, свързани със сегрегираните малцинствени общности, терористичните ядра на територията на Франция и дестабилизационните сили, проникнали на най-влиятелни политически нива в държавата му. Той обаче казва на хората си, че ги води към бъдеще и национален разцвет с инструментите на новото време – отвореност, градивни съюзи и споделяне. Той заменя страховете им с перспектива и им дава енергия да я създадат. И го прави с осъзнатост за ролята си пред Франция и света.

Макрон е повече от обещаваш лидер на Франция и Европа.

Той е лицето на новите елити – на тези, които разбират и избират да гарантират общественото развитие на света през философията на утрешния ден – на коопериране, общо създаване и споделяне на ресурсите.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално