Българската култура завладява Лондон с фестивал за 24 май

Лондонската българска асоциация, известна като “Групата за разходки”, организира фестивал на българската култура в сърцето на британската столица.


От Марин Маринов, публикувана на 23 май 2019

Българските творци, занаятчии и производители станаха част от културния живот на британската столица този месец. Родолюбивите ни сънародници от Лондонската българска асоциация организираха фестивал по случай 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Събитието се проведе тази неделя, 19 май, и събра стотици жители и гости на мегаполиса.

Мястото на фестивала беше в самия център на Лондон - на площад “Голдън Скуеър” (Златният площад) в квартал “Сохо”. През април 2018 година Лондонската българска асоциация остави още една важна българска следа на това място - организацията засади 40 български рози от сорта “дамасцена”.

Фестивалът се финансира изцяло от дарения, като тази година над 60 българи в Лондон допринесоха за каузата. Съорганизатори са Българския сити клуб и Британско-българското общество. Всички хора и организации зад фестивала работиха на доброволни начала. 

Деца от танцов клуб "Родолюбие" - Лондон. Снимка: Иво Иванов, Лондонска българска асоциация.

Фестивалът

По време на събитието имаше богата сценична програма с музика, танци, традиционни хора и скечове. Певицата Рут Колева беше специален гост от България. Посетителите се запознаха с писатели, които живеят в Лондон и успяха да си купят книги на английски и български език от съвременни наши автори.

Фестивалът предложи и много щандове със занаятчийски продукти от българи, живеещи в британската столица, както и продукти от родината. Имаше и богато меню с традиционни български храни.

Организаторите и гостите на фестивала бяха поздравени от новия български посланик в Лондон Марин Райков, председателят на Българския Сити клуб Кирил Сакскобургготски, общински съветници от Лондон, студенти по българистика от University College London, както и много приятели на България в Лондон.

Ролята на светите братя Кирил и Методий в европейски контекст беше обяснена от специалната реч на професор Аделина Тиханова от Манчестърския университет.

 Ина Проданова със свой щанд по време на фестивала. Снимка: Иво Иванов, Лондонска българска асоциация.

Лондонската българска асоциация

Лондонската българска асоциация е една от дейните български организации зад граница. Известна още като “Групата за разходки, тя цели да популяризира българската култура в Лондон, като я направи видима и разпознаваема. Организацията поддръжка и специализирания сайт Българи в Лондон.

През 2016 и 2017 Лондонската българска асоциация организира срещи с творци и учители, а миналата година парти на “Голдън Скуеър” по повод 24 май. Тази година заради големия си и всеобхватен мащаб събитието се превърна във фестивал.

Повече за проявата на 19 май, за розите и за българите в Лондон ни разказва Бойко Боев, председател на Лондонската българска асоциация.

Защо решихте да създадете фестивал по повод 24 май в Лондон?

В мултиетническия Лондон живеят вече много българи. Мигрантите оставят свои отпечатък върху града - културата, архитектурата, храната. Българското присъствие е видимо, но предимно в населените с българи квартали.

Заедно с участниците на нашата група, известната като "групата за разходки”, мечтаехме да има българска следа в центъра на Лондон - там където ходят всички лондончани, туристи и се вижда в цял свят благодарение на телевизията, киното и международния бизнес. Затова засадихме рози дамасцена в Сохо, на площад “Голдън Скуеър”, който се намира на 4 минути пеша от “Пикадили Съркъс”. Сложихме и табелка, която казва, че розите са подарък от българите в Лондон за Лондон. Желанието ни е да използваме това пространство и постепенно го превърнем в “българско”, така че лондончани да ни свързват с него.

Тъй като от 2016 г. нашата група чества 24 май с български учители и творци в Лондон, беше нормално да направим отново честване - този път на “Голдън скуеър”, до нашите рози. Имахме близо 50 изпълнители в програмата,10 щанда с книги на съвременни български автори на английски и български език, художествени творби, произведени от българи в Лондон и дегустация на български храни - заради обема си, нарекохме нашето събитие за 24 май фестивал. Той е насочен към другите лондончани.

Бойко Боев по време на откриването на фестивала. Снимка: Иво Иванов, Лондонска българска асоциация.

Предвиждате ли други подобни инициативи?

Всяка година ставаме по-познати като група и хората искат да се включат в нашите събития и като участници, и като организатори. От 2015 формалното име на групата е Лондонска българска асоциация, но сред българската диаспора сме известни като “групата за разходки”, заради нашите разходки и събития, които правим за опознаване на британската култура и връзки между българи и останали лондончани.

Как се приема българската култура и творци в британската столица?

Лондон е многопластов, там където живеят българи, нашата култура и творци са видими. Но в централен Лондон, там българската култура и България - не е видима. Същото може да се каже за медиите. Това е моето впечатление - живея във Великобритания от края на 2007 г.

Разкажете малко повече за “Разходки из Лондон” - как се роди идеята за организацията и как успявате да обедините българите с инициативи като засаждането на рози?

Нашата група се образува в процеса на обиколка на Лондон пеша, която организирах през 2013 г., канейки желаещи да се включат с мен. Става въпрос за 120 км маршрут, който е означен с табели и минава през различни квартали на Лондон. Желанието ми беше да опозная британската столица и мислих, че като ходя, това ще стане най-лесно.

Оказа се, че и други българи имат подобно желание. Всеки месец вървяхме 10 км, и тръгвахме на следващия месец оттам където бяхме свършили разходката предишния месец. Постепенно групата се разрасна.

След като завършихме 12 месеца по-късно обиколката на Лондон, решихме да продължим да се разхождаме. Вече бяхме станали приятели с хората - заради общия ни интерес да опознаем града, в който живеем, и защото разходките се оказаха добри за нашето настроение и физическо и психично състояние.

През 2015 започнахме разходки из квартали на Лондон, създадохме сайта bulgariansinlondon.com, който разказва за британската култура, историята и географията на града и за интересни българи в британската столица. Така станахме по- известни.

През 2016 започнахме срещи с други общности - посещения в техни центрове и храмове - индийци, нигерийци, тайландци. Винаги търсим връзка с България и някой, който да ни разказва интересни истории.

През 2017 решихме да направим ние нещо за Лондон - така възникна идеята да засадим рози - те са цвете символ на България и Англия. Чрез тях искахме да покажем приятелство и да оставим българска следа в сърцето на британската столица. Нашата група се грижи за розите като доброволци.

Floralyn George с изпълнение по време на фестивала. Снимка: Иво Иванов, Лондонска българска асоциация.

Какви са предизвикателствата пред организациите, които пазят връзката на сънародниците ни с България и българската култура?

Много сме горди, че голяма част от финансирането на фестивала дойде от дарения на членове на нашата група. Имаме около 60 индивидуални дарители, които вярват в нас и подкрепят нашата мисия да свържем българите в Лондон с останалите жители на града и направим познат нашия принос за културното разнообразие на британската столица. Дарение за фестивала получихме и от Британско-българското общество и Българския сити клуб.

Какви са бъдещите планове на “Разходки из Лондон”?

Макар че сме много щастливи от фестивала, сега искаме да починем от организация на събития. Затова през лятото ще имаме пикници и разходки.

MOVE.BG и българската култура

Подкрепата на творците на новото време е ключов аспект от работата на MOVE.BG. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.  

Включи се сега!

Създаваме заедно нашето културно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура