Представяме ви пълен запис на дискусията на MOVE.BG с участието на проф. д-р Силвия Илиева, Борислав Игнатов, Стефан Илиев и доц.д-р Елисавета Гюрова.

Знаете ли, че?
39% от земята в ЕС се използва за дейности, свързани с изхранването, според данните на Евростат.
Какви са решенията?
Програма “Градска джунгла” на MOVE.BG издаде специална брошура, чрез която ви запознаваме със 7 български предприемачи, създаващи иновативни решения на световни екологични предизвикателства от България. Проектът е част от инициативата ни за зелен рестарт на българската икономика след коронавируса.
Днес ви срещаме с поредния новаторски проект през погледа на неговия създател - малката колония за щурци за ядене, отглеждана от българката Кремена Дервенкова. Защо новите форми на изхранване са важни ни разказва Кремена в едно специално интервю.
Какви са основните предизвикателства пред изхранването на населението?
Климатичните промени и биоразнообразието - 70% от обработваемата земя в световен мащаб се използва за целите на животновъдството, а вредните газове отделяни в атмосферата от едрия добитък са повече отколкото отделяните от всички видове транспорт взети заедно. В същото време, консумацията на месо в глобален мащаб расте, изсичат се горски масиви за осигуряване на повече пространство за отглеждане на животни, интензифициране на животновъдството, използване на концентрирани фуражи и употреба на хормони и антибиотици.
Какво е въздействието на това предизвикателство в България/Европа?
Европа внася по 14 милиона тона соя годишно за фураж на селскостопански животни, което от една страна, прави региона зависим от вноса на продукция, а от друга - носи сериозен екологичен отпечатък. Животновъдният сектор в Европа е най- големият в света по икономическа активност и възприемането на алтернативни източници на храна за животни и хора е най-логичната стъпка по пътя към устойчивото му развитие.
Какви са решенията, според Вас?
Необходимо е да се търсят алтернативни източници на животински протеин, каквито са ядливите насекоми (близо 2000 вида), които изискват десетки пъти по-малко площ, храна и вода за отглеждане и имат пренебрежим екологичен отпечатък върху природата. Отглеждани в специални ферми, те не се третират с антибиотици или хормони и са безопасни за консумация от хората.
Какво предлага вашият продукт?
Към момента отглеждам щурци (Acheta domesticus) в малък мащаб за целите на тестване на пазара в България. Основно се занимавам с промотиране консумацията на ядливи насекоми чрез фото и видео съдържание, публикации с социалните мрежи и участия в медии. Дългосрочната ми цел е да отворя първата ферма за ядливи щурци в България, която да предлага продукция на достъпна цена.
Каква е мотивацията ви да разработвате иновативен бизнес проект с кауза?
Екологично осъзнат и отговорен човек, със страст към вкусната и здравословна храна, който вярва в потенциала на ядливите насекоми да бъдат част от решението на глобалните проблеми на настоящето. Open your mind and mouth for insects!
Кои са другите иновативни български предприемачи и защо са решили да развиват зелени бизнеси? Свалете безплатно брошурата ни “Зелените новатори от България” тук.
За зелен рестарт на българската икономика
Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране ние от MOVE.BG инициирахме обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.
Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложения. Сега е моментът!