Германия отдели допълнителни 60 млрд. евро за зелена и дигитална трансформация

Средствата ще бъдат използвани догодина чрез специален фонд за модернизация на страната.


От Марин Маринов, публикувана на 13 декември 2021

Новото германско правителство гласува 60 милиарда допълнителни средства за подпомагане на зеления и дигитален преход на най-голямата икономика в Европейския съюз. Решението идва броени дни след встъпването в длъжност на трипартийния кабинет от социалдемократи, зелени и свободни демократи, в който беше създадено специално министерство на икономиката и климатичните действия.

Средствата, които идват от излишък от взетите държавни заеми през тази година, ще бъдат използвани от 1 януари 2022 година и ще бъдат насочени основно за подпомагане на зелената трансформация на икономиката, както и за свързаната с нея дигитализация. Бюджетът ще бъде управляван от специалния "Фонд за климат и трансформация", който наследява фонда от правителството на Ангела Меркел за климатичен и енергиен преход. 

С новите допълнителни средства структурната ще разполага със сигурни над 76 милиарда евро за 2022 година. Допълнително правителството на социалдемократа Олаф Шолц смята да задели към фонда още над 18 милиарда евро от различни такси, които трябва да бъдат събрани в следващите месеци - основно от еко данъци и продажба на въглеродни квоти. Целта е да бъде достигната сума от почти 100 милиарда за зелена трансформация.

Предложението за допълнителните 60 милиарда към преструктурирания фонд е лично на финансовия министър, лидер на свободните демократи и привърженик на по-строгата финансова дисциплина Кристиян Линдер. Това беше отбелязано от германските медии като положителна стъпка за коалиционното правителство, защото досега имаше колебания откъде ще дойдат средствата за обявените мащабни реформи от министъра на икономиката и климатичните политики Роберт Хабек, съпредседател на Зелените. Дори се появиха спекулации за потенциален конфликт между двамата министри след като Хабек обяви, че ще са му необходими между 50 и 60 милиарда евро на година, за да бъде извършена успешна зелена трансформация на икономиката.

Финансовият министър Линднер определи реформирания фонд като "начало на климатично неутралното и цифрово бъдеще на Германия". Той защити пренасочването на средствата от остатъка от заемите основно към климатичните политики и с решението на Конституционния съд на Германия от тази година, че са необходими незабавни мерки за постигане на целта за климатична неутралност до 2050 година, както и констатацията на магистратите, че настоящите федерални мерки не са достатъчни за осъществяване на успешен климатичен преход 

"60-те милиарда евро за бъдещи инвестиции са стимул за икономиката," заяви Линднер.

Финансовият министър разяснява допълнителните средства на пресконференция в сградата на министерството, Берлин 13 декември 2021 година. Снимка: стопкадър от пресконференцията.

Допълнителните средства идват от изтеглените заеми на правителството на Ангела Меркел за преодоляване на последиците от пандемията през тази година. От набраните 240 милиарда евро 180 са изразходвани, като остатъкът е именно 60 милиарда. През последните две години заради коронакризата правителството на Меркел гласува да спре временно задължението на правителството да държи дефицита на федералния бюджет в рамките на 0.35. Така бяха изтеглени заеми за 130 милиарда през 2020 и 240 през тази 2021. Догодина новото правителство смята да изтегли 100 милиарда евро, а от 2023 обещава да се върне към правилото за дефицит от 0.35.

Предстои приетото в понеделник от правителството предложение за допълнение на федералния бюджет с 60 милиарда евро към "Фонд климат и трансформация" да бъде гласувано в Бундестага. Управляващата коалиция разполага с комфортно мнозинство от 416 депутати от 736.

Научете още за новото германски министерство по климат и икономика тук.

MOVE.BG и зелената трансформация

MOVE.BG работи системно в подкрепа на устойчивото развитие чрез различни инициативи, включително кръгли маса, експертни анализи, наръчници и обучителни формати. През лятото на 2020 година инициирахме и продължаваме да координираме коалицията от граждански организации “За зелен рестарт”, която работи в подкрепа на успешната зелена и дигитална трансформация на България. Научете още тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Включи се и ти!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла