Зеленият дневен ред: Германия обединява климат и икономика в едно министерство

Целта е по този начин Федералната република да се превърне в страна лидер в зелената трансформация.


От Марин Маринов, публикувана на 6 декември 2021

Преди броени часове завърши важен етап от развитието на Германия и Европа - приключи ерата "Меркел" след 16 години управление на една от най-влиятелните жени в Европа и света през последните години - християндемократката Ангела Меркел. Новото правителство на Германия, съставено от социалдемократи, зелени и свободни демократи, встъпи в длъжност начело с канцлера Олаф Шолц. Кабинетът даде заявка за редица промени и нови подходи, които ще бъдат следени с интерес и внимание не само в Германия. Едни от тях са свързани със зеленото развитие.

За първи път климат и икономика заедно

Една от новите длъжности в правителството е Министър по икономическото развитие и климата. Трипартийната коалиция обединява два от основните си приоритета под една шапка, за да покаже ясно и недвусмислено, че те могат да бъдат успешни само ако вървят ръка за ръка, а не един срещу друг. 

Роберт Хабек, съпредседател на Зелените, беше избран за министър по икономически отношения и климатично действие. Той ще трябва да се заеме с важната задача за зелена трансформация на най-голямата икономика в Европейския съюз.

Едно от първите обещания на новия министър е, че Германия ще следва целта за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на до 1.5 градуса с основен инструмент за постигане на тази задача - реформиране на икономиката към неутралност спрямо климата.

"Климатичната неутралност е проект за мащабна трансформация с много големи промени... със стара индустрия и нова индустрия, със страх от загуба на работни места и нови възможности. Тази трансформация не може да бъде организирана по авторитарен начин. Трябва да създадете среда за такава промяна и да привлечете обществото към нея," сподели наскоро Хабек пред вестник "Зюдойче Цайтунг".

Мега министерство

Традиционно едно от най-важните и значими министерства в Германия е на икономиката. И преди това ведомство е било разширявано чрез обединяване на ключови за Федералната република приоритети, например технологично развитие или развитие на пазара на труда. Но за първи път климат и икономика са заедно, като целта е да се покаже, че в основата на икономическите стратегии ще бъде зелената трансформация на икономиката.

"Досега Министерството на икономиката действаше като защитник на енергоемките индустрии спрямо действията на Министерството на околната среда. Това назначение трябва да сложи край на тази практика," посочва Марко Бейхт, основател на германската софтуерна компания Powercloud.

Новото ведомство, определяно като мега министерство от германската преса, ще отговаря в следващите четири години за няколко важни области. Сред тях са общата икономическа политика, развитието на малкия и среден бизнес и подпомагането на индустрията. Но, също така, и трансформацията на енергийния сектор (няма министерство на енергетиката), декарбонизацията на икономиката, намаляване на CO2 емисиите от индустрията, постигането на въглеродна неутралност. 

Хабек освен министър ще бъде и Вицеканцлер, но тук трябва да отбележим, че германската традиция е по-различна от останалата част от ЕС. Във Федералната република има само един заместник на канцлера, а не както в България или други държави, където има повече от един вицепремиери, координиращи няколко свързани ресора или отговарящи за определен ключов приоритет, изпълняван от различни министерства. 

Длъжността министър по икономическите отношения и климатичното действие предполага Хабек да работи в тясна координация с няколко ведомства, сред които това по околна среда и опазване на природата, Министерството на земеделието и храните, както и ведомството, отговорно за транспорта и дигиталното развитие. Но най-важна ще бъде съвместната работа с министъра на финансите, Кристиан Линдберг, лидер на свободните демократи, с когото ще бъдат разговорите за осигуряване на средствата за мащабните задачи на Хабек.

А какви са целите на новия министър?

Зелена трансформация=просперитет

Според Хабек зелената трансформация е ключ не само за преодоляване на климатичната криза, но и за запазване и развитие на конкурентоспособността на германската икономика, както и на просперитета на германските граждани. За осъществяване на мащабните реформи на новото мега ведомство Хабек планира инвестиции от между 50 и 60 милиарда евро на година. Важно място ще заемат кампаниите за разясняване на значението и ползите от зелената трансформация, насочени както към бизнеса, така и към широката общественост.

Една от водещите задачи на новия министър ще бъде да проведе успешно затваряне на въглищните централи с по-бързи и амбициозни темпове спрямо плановете на правителство на Меркел за спиране на този тип изкопаеми горива през 2038 година. В коалиционното споразумение се посочва  като "идеална дата" 2030 година - осем години по-рано от досега планираното. Датата, обаче, както подсказва текста, е по-скоро пожелателна.

Трипартийната коалиция обяви по-висока цел за дела на възобновяемите енергийни източници в микса на електрическа енергия -  до края на настоящето десетилетие той трябва да стане 80% спрямо 50% днес. Това означава между три и четири пъти увеличаване на настоящия темп на изграждане на нови мощности от този тип, обяви Хабек на първата си пресконференция като министър. Планира се четворно нарастване на броя на слънчевите панели по покривите, както и мащабно развитие на енергията, добивана от вятърни турбини в открито море (офшор). За постигането на тези задачи съпредседателят на Зелените ще разчита на опита си като министър на околната среда, енергията и земеделието (2012-2017) в провинция Шлезвиг-Холщайн, където успява да проведе политика по значително нарастване на дела на възобновяемите източници на енергия.

Роберт Хабек (отляво) с неговия предшественик бившият икономически министър Петър Алтмайер (отдясно). Снимка: стопкадър от екрана.

Догодина Германия затваря ядрените си електроцентрали - решение, взето след аварията във Фукушима през 2011 и след обществени кампании с участието на Зелените. Затова новото правителство, както и старото, залага на газ като преходна гориво, за което ще трябва изграждането на нови централи. В коалиционното споразумение, се говори за "въглеродно неутрална газ" от централи, които са "готови за използване на водород". Природозащитници останаха недоволни, че в документа не е записана крайна дата за спиране на използването на газ и определиха тази липса като "пропусната възможност за Германия да даде ясни сигнали" на енергийния пазар.

Друг основен приоритет на Хабек ще бъде изпълнението на записаната в споразумението между трите партии цел енергията в Германия да се използва икономично. Това се отнася за всички типове консумация - от битовите потребители и нуждата да бъдат научени на ефективно управление до индустрията с отделните типове производства. Затова от Хабек се очаква да проведе важна обучителна кампания на всички обществени и икономически сектори в 80-милионната държава.

Друга важна задача ще бъде намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния сектор. Новото правителство си постави за задача до 2030 година в Германия да има над 14.5 милиона електрически автомобила при едва половин милион в момента. Приоритет, за който Хабек ще работи в тясно сътрудничество с министерството на транспорта. 

"Климатичната криза не е нещо абстрактно, а се случва точно тук сред нас и сега трябва да направим всичко възможно, за да се справим с нея," сподели през август Хабек, когато по време на предизборната кампания Зелените предложиха създаване на специална министерство на климатичните промени.

Според Толстен Албиг, канцлер на Шлезвиг-Холщайн от 2012-2017 и познаващ отблизо работата на Хабек, задачата на новия министър и вицеканцлер е да покаже как зелената трансформация се превръща в успех, включително на скептиците от германската индустрия, както и на останалите негативно настроени по света.

"Това е невероятен шанс за нас, включително за Робърт Хабек, да демонстрираме, че не правим [тези климатични политики-б.а.] просто защото сме добри хора и обичаме да дишаме чист въздух, а защото ни е грижа за работните места и просперитета. 

[Да докажем, че] отново ставаме страната на икономическото чудо - но този път устойчивото икономическо чудо. Това е задачата, пред която е изправен новият министър." 

България и климатичните предизвикателства

У нас няма ясна визия и план как да изпълним европейските ангажименти към климата и как да превърнем Европейския зелен пакт в шанс за реформи и просперитет. Освен това, липсват координация на климатичните политики и хоризонтален подход към устойчивото развитие. Това се посочва в позиция на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации "За зелен рестарт", в която влизат още WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика".

Затова Коалицията настоява за създаване на специална структура в новото българско правителство за управление на устойчивото развитие - Вицепремиер за климатичния преход и зелената трансформация. Научете още тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла