€2 милиарда помощ: Германия подкрепя стартъпите за своето светло бъдеще

Заради COVID-19 Федералното правителство обяви специален план за подкрепа на младите иновативни компании.


От Марин Маринов, публикувана на 5 април 2020

Германия създаде целенасочена програма за подкрепа на стартъпите в страната, така че те да преминат без сериозни сътресения през икономическите трудности, свързани с коронавируса. Планът е в размер на 2 милиарда евро и в него са включени министерствата на икономиката, на финансите, както и германската банка за развитие и федералната агенция за инвестиции. Стартъп мерките на кабинета "Меркел" идват броени дни след като френското правителство създаде подобен механизъм за подпомагане на стартиращите бизнеси.

Германската държавна помощ ще премине през съществуващите частни фондове и инструменти за рисково (VC) финансиране. Програмата предвижда още инвестиционният фонд към германската държавна банка за развитие и този към Европейската банка за развитие да използват публични средства, за да заместят оттеглени заради COVID-19 финансови кръгове от частни инвеститори. Чрез помощта за първи ще бъдат подкрепени стартъпи и малки фирми, които досега не са имали достъп до рисков капитал. Очаква се финансовата помощ да стигне до стартъпите още този месец.

“Това е значителна инвестиция в най-креативната част от германската икономика, която очаквам да се изплати в бъдеще. Този пакет е още един знак колко сериозно е правителството в оказването на подкрепа за частния сектор, така че той да премине през кризата с възможно най-малки дългосрочни поражения,” сподели Робърт Херман, главен изпълнителен директор на федералната агенция за инвестиции, която ще поеме водеща роля по изпълнението на плана.

Защо е нужна отделна програма за стартъпите?

Създаването на специален механизъм за подкрепа на стартиращия бизнес се налага, защото традиционните финансови инструменти като банковите кредитни линии не са достъпни за иновативните млади компании, обясни германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер. Например, по обявения пакет от 750 милиарда евро за подкрепа на германската икономика могат да кандидатстват основно бизнеси, които не са били на загуба преди кризата, а повечето стартъпи поради спецификата на своето развитие попадат именно в тази категория.

“Чрез тази помощ от 2 милиарда ние ще осигурим плавното преминаване през кризата на този иновативен и растящ сектор и на хилядите работни места в него,"  заяви Олаф Шолц, финансов министър в правителството на Ангела Меркел.

"Помощта ще осигури продължаването на кръговете на финансиране за стартъпите. Това е важно, защото за своето светло бъдеще Германия се нуждае от иновативните проекти и личности."

Освен това, стартъпите са включени и в пакета от 50 милиарда евро, чрез които ще бъдат подпомагани малките предприятия и самонаетите лица с еднократна помощ до 15 000 евро в зависимост от размера на бизнеса им.

Германия е страната с най-развита стартъп екосистема в Европейския съюз, като миналата година германските стартиращи бизнеси привлякоха рекордните 6.3 милиарда евро инвестиции, или ръст от 36 процента на годишна база. На второ място в ЕС е Франция, която, обаче, въведе специални мерки за насърчаване иновативните млади бизнеси, следвайки желанието на президента Еманюел Макрон страната да се превърне в “стартъп нация”.

В България

Българската стартъп екосистема се разви бурно през последните години и сега има нужда от специални мерки за справяне с последиците от коронавирусаа. 47% от българските стартиращи компании предлагат иновация на световно ниво, показват данните от InnovationShip: единственото национално проучване на иновативния стартиращ бизнес, което отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG проведе за четвърта поредна година.

В края на март коалиция от ключови организации от стартъп екосистемата изпрати отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в стартираща и активна фаза на развитие. BESCOEDITEndeavor и BVCA застават зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартъп компаниите в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще.

Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital