Те дойдоха и пораснаха: Златната ябълка

От малък екип до водещо студио за анимация - това са "Студио Змей", авторите на анимационния сериал “Златната ябълка”.


От МOVE.BG, публикувана на 14 май 2020

Имало едно време две села– на хан и на кукерите. В едното живеели духове заедно с хора, а в другото – кукери. Между хората и духовете царяло разбирателство, благодарение на едно магическо растение - златната ябълка. Тя била посадена много отдавна от един дух. Нещата, обаче, започнали да се объркват.

Един от предводителите на кукерите бил завладян от желанието да измести стария вожд. За целта прибегнал до услугите на един зъл и хитър човек – Дамян…Какво се случило след това?

Разплитането на историята започва на 16 май от 15:45. След много усилия, страст и очакване пилотният епизод на първия анимационен сериал, базиран на българския фолклор, “Златната ябълка” ще се появи на малкия екран този уикенд по БНТ.

Епизодът се превръща в реалност след няколко години на усилена работа и благодарение на подкрепата на зрителите и феновете на проекта. Музиката към сериала е базирана на характерни елементи за Балканите, към които са вплетени и звуци от Дивия запад. Известни български актьори озвучават отделните герои в сериала.

“Едно дете като пораства, да не пораства само с Батман и Супермен, и други такива супер герои, но да е наясно и какво са кукерите, самодивите и змейовете и че те са, ако не по-яки, поне толкова интересни,” споделя Димитър Петров от “Студио Змей”.

Как, обаче, започна всичко?

Змеят порасна

Пътят на “Златната ябълка” е не просто кривата на създаване на една анимационна продукция, а показва и пътят на растеж на българските предприемачи. Създателите на проекта “Студио Змей” започнаха като малък екип в споделеното работно пространство на MOVE.BG - Coworking by MOVE.BG. Автор на идеята за "Златната ябълка" и съосновател на студиото е българинът Димитър Петров, работил за Cartoon Network. Той и екипът му се обединиха около идеята да покажат силата и магията на българския фолклор. Вдъхновени от народната митология, те започнаха работи по една от любимите фолклорни герои на поколения българи - кукери, самодиви, змейове и, разбира се, вълшебната златна ябълка.

“MOVE.BG беше първата организация, която открито застана зад “Студио Змей” и ни помогна в първите стъпки в развитието на студиото, първо чрез поле за изява по време на първата ни кампания за набиране на средства, а след това и предоставяйки ни офис в споделеното пространство на организацията. На този етап “Студио Змей” нямаше как да си позволи офис, защото тепърва започвахме, все още дефинирахме организацията и към нас се подхождаше със скептицизъм, тъй като, това което правихме беше изключително ново за България.

Предоставеното помещение от MOVE.BG позволи на целия ни продуцентски екип да работи от едно място, което много забърза развитието на “Студио Змей” и ни даде време и пространство, за да успеем да дефинираме по-добре организацията си и да положим едни стабилни основи за бъдещето на студиото. Това ни позволи и да се запознаем с много сходни организации, а и лично Саша Безуханова ни помогна с насоки и контакти, които се оказаха съществени за бъдещето на студиото и проекта Златната Ябълка," споделиха ни от екипа на проекта.

Постепенно “Студио Змей” тръгнаха по пътя на растежа и се превърнаха във водещо студио за анимационни филми и реклами в България. Сред техните проекти са късометражният филм “Легенда за първия кукер” и юношеският приключенски роман “Приказка за долната земя”, който е базиран на българския фолклор, но разказва съвременна история. “Студио Змей” започнаха да правят и анимирани реклами за българския бизнес. 

"Толкова много различни истории, хора и каузи в Coworking by MOVE.BG ни помогнаха да разберем много  повече за различни сфери, до които иначе не бихме имали никакъв достъп. Живота под един покрив ни позволи да се запознаем с едно ядро от изключително активни, целенасочени, интересни и готини хора.”

Стани и ти част от атмосферата на Coworking by MOVE.BG!

Наеми офис, зала за срещи, конферентна зала или flex бюро.

Автор
още по темата

още от Добрият пример