Google дава свободен достъп до платформата си за онлайн конферентни връзки

По този начин компании и училища ще могат да правят онлайн срещи с до 250 души едновременно при налагащите се заради коронавируса изисквания за работа и учене от вкъщи.


От Марин Маринов, публикувана на 12 март 2020

Заради мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 Google дава временно свободен достъп до премиум елементите на платформата си за видеоразговори и конференции Hangouts. Безплатното използване, което ще продължи до 1 юли и важи за цял свят, позволява провеждането на бизнес срещи, лекции или обучения с до 250 участници едновременно, както и възможността за последващо използване на записаните онлайн разговори. 

Мярката, която беше оповестена в началото на март в блога на Google, е резултат от решението на компанията да помогне на фирмите и училищата по света, на които им се налага да преминават към дистанционна форма на работа и обучение. Достъпът ще бъде даден на компаниите с G Suite профили, както и на училищата, регистрирани в безплатната система G Suite for Education. 

Безплатно ще могат да се използват следните премиум елементи:

  • провеждане на големи онлайн бизнес срещи/консултации/лекции/уроци/ с до 250 участници едновременно;
  • излъчване на живо с достъп до 100 000 зрители за ”онлайн стая” - това е един от популярните начини за извършване на платени онлайн конференции или обучения, като до “стаята” се предоставя достъп само на определени зрители, съответно максимум 100 000 наведнъж;
  • възможност за записване на срещите и запазването им в Google Drive за последващо многократно използване.

Подобен достъп до Hangouts Google направи по-рано за Виетнам и за автономния китайски регион Хонг Конг. Hangouts, както и повечето услуги на Google, са недостъпни в Китай от 2010 година, когато комунистическата държава започна да използва срещу американския гигант своята система за цензуриране на интернет Great Firewall.

MOVE.BG с онлайн разговор

На 9-ти април (четвъртък) от 18:00 часа MOVE.BG и Българският център на жените в технологиите (BCWT) организират безплатен онлайн лидерски диалог SHEleader Beyond Tech: създаване на устойчиво бъдеще.  Ще си говорим за архитектурата на новото време, жените в епохата на автоматизация и зелените практики на бъдещето с Борина Андриеу от международната архитектурна компания Wilmotte & Associés. Включи се и ти.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital