Градска джунгла vol.4 - Компостирай у дома


От МOVE.BG, публикувана на 13 февруари 2019

Пермакултурата като начин на живот в града

Събитието е безплатно и ще се проведе в две части: теоретична и практическа. В рамките на практическата част ще имате възможността да сглобите сами своя компостер и да си тръгнете с него, готов за употреба у дома. Ако желаете да си тръгнете с ваш, личен, готов за употреба компостер е необходимо на входа да заплатите сумата 7 лв за материали.

Местата за работилницата са ограничени. За да грабнете някое от тях, пишете ни на email city.experimentarium@gmail.com, като ни споделите следните три неща:

  • Име и фамилия
  • Email за връзка
  • Желая да си тръгна с готов компостер / Не желая да си тръгна с готов компостер

Записваме по последователност на получените заявки.

♻  Боклук… или плодородна почва, и то в града? Каним ви да погледнем на “отпадъка” като на ценен ресурс и заедно да изработим домашен компостер, който бихте могли да отнесете със себе си! В серия работилници ние от Градски експериментариум (City Experimentarium) и MOVE.BG ви каним да се превърнем в изследователи и заедно да си припомним връзката ни със Земята, докато обменяме опит, знания и умения за по-свързан и хармоничен живот с околните и природата.

По време на Работилница №4: Компостирай у дома, част от поредицата на MOVE.BG “Градска джунгла”, ще презентираме що е то “пермакултура”, като се фокусираме върху конкретно нейно приложение в градска среда - компостиране. Ще дискутираме и обменим опит относно лесни техники за рециклиране на хранителни “отпадъци” – на терасата, в кухнята или в малкия градски двор.

 

Защо да компостираме?

♻ Хранителните “отпадъци”, които обикновено изхвърляме в сивите контейнери, са всъщност ценен ресурс! Добрата новина е, че в дома си ние вече произвеждаме всичко необходимо за създаването на плодородна почва, съответно – по-полезна храна и повече здраве и щастие в градска среда. Заедно ще видим как компостирането е не само простичко ежедневно действие, част от разделното събиране на “отпадъци”, но и огромен жест на осъзнато и позитивно отношение към природата, хората и средата, в която живеем.

♻ Чрез серия работилници целим да съберем и сплотим общност от хора, търсещи алтернатива на забързания, консуматорски живот. Заповядайте, за да открием, разменим и приложим повече добри практики за устойчив начин на живот, отговарящи на личния ни ритъм. Заповядайте и станете част от нашата нарастваща онлайн общност, където заедно се учим, експериментираме и споделяме опит.

 

Що е то пермакултура?

♻ Грижа за земята, грижа за хората и споделяне на изобилието са трите прости етики, върху които стъпва начинът на живот, наречен “пермакултура” или “вечноделие” – любимият ни превод на български език. Философия, дзен, устойчиво земеделие, рециклиране, екология, строителство с естествени материали и какво ли не още – всичко това е част от науката на пермакултурния дизайн. Именно нейната комплексност и холистичен подход към живота ни припомнят, че всички сме свързани и взаимозависими – ние, хората, и заобикалящата ни среда. Тя е онова напомняне – че аз съм добре, само когато и останалите около мен са добре, включително и природата.

Очакваме ви!

Добави в Календар 2019-02-28 18:30:00 2019-02-28 20:30:00 Europe/Istanbul Градска джунгла vol.4 - Компостирай у дома 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла