“Треска в зелено” представя “Ограбена гора”

На 15 март от 18:30 часа ви очаква прожекция вълнуващ екологичен трилър,както и среща разговор с режисьорката на филма Моника Лазуран-Горган.


От МOVE.BG, публикувана на 14 март 2022

Кино Резонанс и MOVE.BG ви канят на второто си събитие от поредица „Треска в зелено”, което е част от програмата на София Филм Фест. На 15 март от 18:30 часа ви очакваме за кинопрожекция и експертен градивен диалог с екологична насоченост. Събитието ще се проведе във Френския институт.

Програма

18:30 - Експертен разговор с МОНИКА ЛАЗУРАН-ГОРГАН, един от режисьорите и продуцентите на филма ОГРАБЕНА ГОРА

18:50 - Прожекция на филма “ОГРАБЕНА ГОРА”

Треска в зелено гост-експерт

МОНИКА ЛАЗУРАН-ГОРГАН (Румъния), режисьор и продуцент

Моника е опитен продуцент и режисьор на документални филми и член на Американската киноакадемия. Моника е продуцент на документалния филм „Акаса, моят дом“ на режисьора Раду Чорничук, носител на наградата за операторско майсторство от Сънданс 2020 (световно документално кино) и повече от 40 международни награди, включително приза за най-добър документален филм на София Филм Фест 2021. Лазуран-Горган е делегиран продуцент на носителя на „Златна мечка“ на Берлинале 2018. Моника е режисьор на удостоените с награди документални филми „A Mere Breath“ (2016) и „Ограбена гора“ (2020).

Треска в зелено филм

„ОГРАБЕНА ГОРА” (Австрия-Румъния-Германия, 2020)

Незаконният добив на дървесина е глобален бизнес за милиарди. Александър фон Бисмарк, потомък на Железния канцлер и ръководител на Агенцията за разследване на околната среда във Вашингтон, успешно преследва машинациите на дървената мафия по целия свят - с променена външност, скрита камера и звукозаписна техника. Основната му цел е не да разкрие отделна скандална ситуация, а да промени съзнанието на политиците и гражданското общество и да въведе нови правила за поведение на световната икономика и потребителите. „Ограбена гора“ е екологичен трилър, чието напрежение се дължи на тъжното ежедневие.

Вземете своя билет за прожекцията и срещата-разговор тук

Треска в зелено

Събитията от поредицатаТреска в зеленоотварят темата за опазването на околната среда, показват добрия пример и възможността за създаване на кино продукции в баланс с природата и ограничен негативен отпечатък.

Екологичните проблеми са вече тук, те са част от нашето ежедневие и затова е необходимо да действаме още днес. Тази мотивация обедини двете организации - MOVE.BG и Кино Резонанс - да създадат поредицата „Треска в зелено“, чрез която да поставят важните теми за околната среда и да повишат информативността сред обществото. Защото заедно, можем повече.

Всички филми от поредицата са специално селектирани от Кино Резонанс, за да представят екологичната тема по максимално достъпен и увлекателен за зрителя начин. По-голямата част от творбите, които ще се представят са носители на множество международни награди.

Всяка прожекция ще бъде предшествана от кратко представяне на експерт, който е пряко ангажиран с екологичните проблеми и чрез дейността си подпомага тяхното решаване и дава пример как могат и други хора да го правят. MOVE.BG нарича тези хора „двигателите на промяната“, новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие.

Поредицата „Треска в зелено“ се осъществява със специалното партньорство на Дом на киното.

The ChangeMakers

The ChangeMakers е клуб на новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Програма на MOVE.BG, която свързва и обединява променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на дигиталното и устойчиво развитие, образование и наука, съвременно изкуство и намират заедно кросдисциплинарни решения за бъдещето.

Решения за България: Култура

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите иновативни артисти на Новото време. Изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Добави в Календар 2022-03-15 18:30:00 2022-03-15 20:30:00 Europe/Istanbul “Треска в зелено” представя “Ограбена гора” 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS