Как да се управлява зеленият преход: визията на експерти и политици

Представители на основните партии и експерти от Коалиция “За зелен рестарт” взеха участие в кръглата маса "Мисия Зелена България". Представяме ви обобщение на техните позиции за административното координиране на устойчивото развитие.


От МOVE.BG, публикувана на 4 октомври 2022

С каква административна структура трябва да бъде управляван зеленият проход у нас? Дали това да бъде чрез специален вицепремиер, чрез специално министерство или по друга формула?

Броени часове след парламентарните избори и броени дни преди конструирането на новия парламент ви представяме мнението на водещи експерти и на политици от основните партии в България. Те взеха участие в специалната Кръгла маса "Мисия Зелена България: Решения от експерти и политици", което се проведе една седмица преди вота за 48-мо Народно събрание.

Дискусията се организира от инициираната от MOVE.BG Коалиция "За зелен рестарт", в която работим вече над две години заедно с WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика" в подкрепа на зеленото и иновативно развитие на България.

По време на Кръглата маса експертите от Коалицията и политиците обсъдиха доклада "Мисия Зелена България", съдържащ над 150 препоръки за реформи, които бяха генерирани от над 50 от водещите български експерти, събрани от "За зелен рестарт" през юни.

Визията на Коалиция “За зелен рестарт”: хоризонтален подход

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и модератор на дискусията, сподели визията на Коалиция “За зелен рестарт” за управление на климатичния преход и зелената трансформация на икономиката и обществото:

“В MOVE.BG и в Коалиция “За зелен рестарт” настояваме за хоризонтален подход към управлението на климата: а именно във всяко едно ведомство, всяко министерство и община да има екипи от експерти, които да бъдат подготвени и да “превеждат” приоритетите, свързани с климатичните промени и реформите за устойчиво развитие на езика и приоритетите на съответното ведомство, област или град. Тези екипи трябва да бъдат на хоризонтално ниво свързани и координирани по между им.

По този начин ще създадем управленски механизъм, който би позволил системно да се адресират климатичните промени и зелената трансформация.”

Визията на политиците

В следващите редове ви представяме обобщение на мнението на участниците-политици. В Кръглата маса се включиха представители на "Продължаваме промяната", ДПС, БСП, "Демократична България-Обединение" и "Възраждане". От ГЕРБ отказаха участие.

Александър Дунчев, кандидат за народен представител от “Продължаваме промяната”, сподели:

“Още в края на 2021 по време на коалиционните преговори от ПП предложихме да имаме вицепремиер по климата и това се случи. Но истината е, че решаването на климатичната криза е с екзистенциално значение за всички българи, за България и на европейско ниво и затова е необходимо да има министерство за климата и околната среда, както е в много европейски държави. Решаването на климатичната криза е от критично значение и за икономика, и за околна среда и трябва някой, който да управлява и координира този процес, който прониква и ще продължава да прониква във всички други сектори.”

Станислав Анастасов, заместник-председател на ДПС:

“Базирано на опита до тук, мисля, че ни трябва министър-председател, който да разбира темата и да координира всички усилия, както и управленско мнозинство в Народното събрание, което също да разбира темата, да вижда всички плюсове и да знае как да развива зеления преход. Пробвахме със заместник министър-председател - тук е колегата Боби Сандов, който определено е способен в тази тематика, но очевидно и това не е достатъчно, за да бъде тази политика наистина хоризонтална и всеобхватна.”

Драгомир Стойнев, член на Националния съвет на БСП:

“Още миналата година по време на вашата предходна Кръгла маса заявих, че България трябва да има отделно министерство за климатичните промени, защото зелената трансформация е промяна на целия икономически модел, за което е необходима цялостна стратегия и цели - те не могат да бъдат изработени в настоящия момент, защото, първо, липсва икономическа визия, която да се разпростира над икономическите модели от 80-те години и второ, заради липсата на хоризонтален подход в изработването на политики за зеления преход. Зелената трансформация предполага цялостен подход, а не мерки на парче.”

Борислав Сандов, кандидат за народен представител от Зелено движение, ДБ:

“Министър-председател, който разбира от зеления преход, със сигурност е важно, защото това вече е глобална тема и тя е част от приоритетите на всяка една държава. Дотогава обаче можем да продължим и с климатичен вицепремиер. Консултативният съвет по Европейската зелена сделка е също много важен инструмент, който събира на едно място бизнеса, държавата, НПО сектора и синдикатите. Трябва ни и по един човек преводач на зелените теми и зелените политики и експертиза във всяка една институция, това беше и съветът, който получихме от ОИСР.”

Иво Русчев, кандидат за народен представител от “Възраждане”:

“Смятам, че поредното министерство с цялата си административна тежест няма да бъде кой знае колко ефективно. Неутрална и ефективна кръгова икономика могат да бъдат постигнати от вицепремиер, какъвто беше г-н Сандов. Ние подкрепяме вицепремиер за зеления преход - енергиен и екологичен, тъй като това са дългосрочни политики, които изискват точна такава фигура във властта.”

Още важни теми

По време на Кръглата маса обсъдихме три от шестте теми на Доклада "Мисия Зелена България": създаването и развитието на зелени иновации, прилагането на природно-базирани решения и създаването на умни градове. Попитахме политиците и какво представлява зеленият предох, според програмите на техните партии.

Чуйте техните отговори в пълния запис на дискусията тук.

Разгледайте Доклада “Мисия Зелена България” тук.

Още информация за Коалиция “За зелен рестарт” е достъпна тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла