Какво представлява зеленият преход: визията на политици и експерти

Представители на основните партии и експерти от Коалиция “За зелен рестарт” взеха участие в кръглата маса "Мисия Зелена България".. Представяме ви обобщение на техния прочит за зелената трансформация и нейното значение.


От МOVE.BG, публикувана на 27 септември 2022

Как партиите и техните водещи кандидати за народни представители възприемат зелената трансформация? Какво представлява зеленият преход и какво е неговото значение? А каква е визията на експертите?

Това е една от темите, които обсъдихме по време на кръглата маса "Мисия Зелена България: Решения от експерти и политици", организирана от инициираната от MOVE.BG Коалиция "За зелен рестарт", в която работим вече над две години заедно с WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика".

Във форума заедно с експертите от Коалиция "За зелен рестарт" се включиха представители на "Продължаваме промяната", ДПС, БСП, "Демократична България-Обединение" и "Възраждане", От ГЕРБ отказаха участие. 

По време на Кръглата маса експертите от Коалицията и политиците обсъдиха доклада "Мисия Зелена България", съдържащ над 150 препоръки за реформи, които бяха генерирани от над 50 от водещите български експерти, събрани от "За зелен рестарт" през юни.

Визията на Коалиция "За зелен рестарт": зеленият преход е възможност за просперитет

Каква е визията на Коалиция "За зелен рестарт" за зеления преход знаете от многобройните ни инициативи - зеленият преход е възможност за опазване на нашата природа, за реформиране на икономиката ни, за гарантиране на здравословни условия за живот на настоящите и бъдещите поколения, за просперитет на всеки един. Зеленият преход е възможност България да бъде сред лидерите по иновации, устойчиво развитие и икономика на бъдещето.

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и модератор на дискусията, разясни мотивацията на Коалиция "За зелен рестарт":

“Все по-осезателно изпитваме измеренията на Климатичната криза. Засушавания, безводие, горските пожари, необичайно проливни дъждове, проблеми със земеделската реколта, разрушена инфраструктура. Цената на липсата на системна рамка за адаптация към новите реалности у нас е много висока и ще расте в бъдеще.

Климатичната криза, обаче е и възможност – за лидерство в новата икономика, за развитие на природно-базирани решения, умножаващи перспективно най-ценния капитал – зеления,” сподели Саша Безуханова и допълни:

“В MOVE.BG и в Коалиция “За зелен рестарт” вярваме, че зелената трансформация е основна възможност за просперитет и сигурност на България и за успех на страната ни днес и в утрешния ден. С експертната ни работата през последните две години за утвърждаване на холистична програма за Зелена трансформация целим тя да стане пътна карта за управление и инвестиции в годините напред. Затова каним заявилите желание да управляват на разговор за това бъдеще .”

Визията на политиците

Важно е обаче да знаем и визията на кандидатите да ни управляват утре. Затова броени дни преди парламентарните избори решихме да започнем дискусията ни с важния въпрос какво представлява зеленият преход, според политиците. В следващите редове ви представяме обобщение на техните позиции.

Александър Дунчев, кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната", сподели:

"Зеленият преход, за мен лично, не са технократските решения, които са залегнали в предизборните програми. Трябва да направим зеления преход като преход в начина на мислене, за да разберат хората защо е необходима зелената трансформация. Ние непрекъснато говорим за нови енергии, за диверсификация, но не правим достатъчно, за да обясним на хората защо е необходим зеленият преход, каква е връзката между климатичните аномалии и необходимостта от промяна в начина ни на живот."

Станислав Анастасов, заместник-председател на ДПС:

"Трябва да гледаме на зеления преход като на възможност за развитие на България. Освен за чиста околна среда и чисти храни, за които говорим, този преход е и икономика: това е растеж, нова и чиста енергия, която в този геополитически контекст означава независимост, [...]това са нови и добре платени работни места за хората, по възможност там, където са родени, а не само в големите градове. През тази призма трябва да възприемаме зеления преход - така и хората ще видят ползата за тях."

Драгомир Стойнев, член на Националния съвет на БСП:

"Зеленият преход трябва да се разглежда като част от изграждането на стратегическата автономия на България и като част от стратегическата автономия на целия Европейски съюз. Настоящата енергийна криза ясно показа докъде води зависимостта от енергийни ресурси извън Европа. Трябва да използваме финансовите ресурси на ЕС за развитие на възобновяема енергия и водород. За мен, водородът е енергията на бъдещето, която Европа може да произвежда сама. Важна е и социалната цена на зеления преход."

Борислав Сандов, кандидат за народен представител от Зелено движение, ДБ:

"България може да спре лутането си в търсене на доктрина за развитие именно в зеления преход. Това е тема, която може да обединява, и колкото повече ние работим за успешен зелен преход, толкова по-конкурентни ще бъдем на световно ниво. За нас зеленият преход е възможност България да приложи кръгова и биобазирана икономика, да влезе в по-сериозен унисон с целите за устойчиво развитие, да модернизираме икономиката, да създадем по-добри работни места. Това е възможност за цялостно развитие на България."

Иво Русчев, кандидат за народен представител от "Възраждане", сподели:

"Осигуряването на поетия към Европейския съюз ангажимент за постигане на неутралност по отношение на климата ще бъде предизвикателство предвид ситуацията, пред която е изправена България в момента. За нас е изключително важно зеленият преход да бъде съобразен не само с европейските цели, а и с грижите за българското общество и интерес. В зеления преход трябва да обърнем сериозно внимание и на теми като кръговата икономика, която би осигурила и постигането на климатична неутралност."

Още важни теми

По време на Кръглата маса обсъдихме три от шестте теми на Доклада "Мисия Зелена България": създаването и развитието на зелени иновации, прилагането на природно-базирани решения и създаването на умни градове. Попитахме политиците и как трябва да управляван зеленият преход в новото българско правителство.

Чуйте техните отговори в пълния запис на дискусията тук.

Разгледайте Доклада “Мисия Зелена България” тук.

Още информация за Коалиция “За зелен рестарт” е достъпна тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла