Ако не вземем мерки веднага, последствията за климата ще са необратими - Грийнпийс

Организацията започна европейска еко обиколка със своя легендарен ветроход “Rainbow Warrior” под мотото “Заедно за климата”, а България беше втората спирка на инициативата.


От Марин Маринов, публикувана на 17 юни 2019

Видео от светлинната акция във Варна.

Варна и Бургас станаха част от европейската обиколка на кораб-боец “Rainbow Warrior” на международната еко организация “Грийнпийс”. Турът е посветен на  нуждата да работим сега и заедно за справяне с климатичните промени и включва редица образователни и дискусионни инициативи във всеки един град, през който преминава ветроходът.

От “Грийнпийс” целят не само да информират гражданите, но и да предизвикат реални промени в политиките. Европейският съюз може да бъде основният двигател в борбата за намаляване на глобалното затопляне и на отказа от използване на въглища, посочват от организацията. Трябва да действаме, обаче веднага, защото, според специален доклад на ООН, имаме само 12 години за справяне с климатичната криза.

“Rainbow Warrior” в България

“Грийнпийс” използва “Rainbow Warrior” като средство за повишаване на обществената чувствителност по различни екологични теми от 1978 година. Ветроходът пристигна у нас от Румъния, а следващата му спирка е Гърция.

В България корабът беше от 3 до 9 юни - броени дни преди старта на конференцията на ООН в Бон (17-19 юни), където ще се обсъжда как по-ефективно да се прилага Парижкото споразумение за климата. За една седмица у нас през “Rainbow Warrior” преминаха 2500 души и десетки журналисти, за да се запознаят с ветрохода и исканията на активистите и гражданите, посочват от организацията. Участваха 90 души от цялата страна.

Повече за българската част от обиколката на ветрохода ни разказва Балин Балинов, координатор на кампанията „Енергийни решения“ в „Грийнпийс“ – България.

Как премина българската спирка на легендарния ветроход “Rainbow Warrior”?

България беше втората държава в настоящото турне на кораба “Rainbow Warrior” със спирки във Варна и Бургас. Европейската обиколка е под надслов „Заедно за климата“ (United for Climate).

Подготовката и провеждането на това събитие са много вълнуващи. Имаме повод да се срещнем на живо с поддръжниците на „Грийнпийс“ и да запознаем още много хора с темите, по които работим. Тази година с помощта на доброволци заснехме светлинна акция с послание за справедлив преход от изкопаеми горива към енергия от възобновяеми източници.

Програмата във Варна и Бургас беше много разнообразна. Какъв е отзвукът от инициативата у нас - сред участници, посетители и държавни органи?

Посетителите ни са в широка възрастова граница – между 3 и 93 години. Всеки има своя повод да ни посети – дали защото се интересува от корабоплаване, или защото иска да сподели мнение или въпрос за състоянието на околната среда.

Традиционна част в програмата са отворените врати. Наши доброволци посрещат хората на борда и правят пълна обиколка на откритите пространства, а има и задължителна спирка в капитанския мостик. Междувременно разказват за историята на „Грийнпийс“ и на самия кораб, както и за кампанията, която го води в страната ни.

Във Варна направихме кръгла маса на тема каква е ролята на гражданите в бъдещата енергийна система на България, говорихме за трудностите в момента и за необходимите законодателни промени. В Бургас поканихме 40 ученици от различни гимназии, които работиха с няколко изтъкнати ментори и заедно подготвиха проекти за инсталиране на слънчеви панели и повишаване на енергийната ефективност у дома. Имахме изненади и за най-малките ни гости – соларни играчки и фантастично куклено представление за Прахоляшка в Черното кралство. Надявам се всички да са били удовлетворени и да са станали още по-големи почитатели на слънцето.

Активисти на „Грийнпийс“ изрисуваха слънце на Морската гара във Варна. Те настояха за енергиен преход към възобновяеми източници и децентрализация на енергийната система. © Greenpeace/ Tihomira Metodievaa

Защо е важно да се ангажира общественото внимание чрез подобен тип акции?

Тази година алармираме за климатичните промени, които вече са факт и ако не вземем мерки, последствията ще са необратими. Знаем какви са проблемите и възможните решения. България разчита основно на въглища за производството на енергия. Те, както и останалите изкопаеми горива, отделят парникови газове и други вредни емисии, които причиняват климатичната криза.

Необходима ключова промяна е децентрализацията на енергийната система и преминаването към възобновяеми източници. Редно е домакинствата да могат сами да произвеждат частично или изцяло енергията, която им е необходима в ежедневието.

Greenpeace е една от най-активните организации у нас по екологични теми. Какви други инициативи предвиждате?

Кампаниите ни са пряко свързани една с друга. Оставаме посветени на справянето с климатичните промени, а то пък зависи от напредъка ни по темата с въглищните централи. Ще сме все по-малко зависими от тях, когато повече хора имат възможност да се включат в енергийната система като произвеждат сами електричеството, от което имат нужда. „Да променим енергията, а не климата“ е едно посланията в турнето на кораба Rainbow Warrior. И занапред ще работим в тази посока.

Балин Балинов беше част от българското жури в европейския акселератор за енергийни иновации “Social Innovation to Tackle Energy Poverty”. Журито избра шест финалиста от страната ни, сред които електрическо колело, захранвано със соларни панели - проект на две 17-годишни момчета от София.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла